söndag 22 februari 2015

Blus


Blus.

Kaninen Ida vaknade. Gäspade och sträckte på sig. Hon var ute på ön. Såg sig kring. Katten Jams plats var tom. Hon tog av nattlinnet, det rosa, och satte sig upp. Tom och Agnes sov i sina sängar. Tom vred sig, och gnydde lite. Hennes kläder låg i den mjuka fåtöljen. Hon gick dit, och tog på sin röda kjol, och en rosa blus. Knästrumpor, vita med röda ringar. Tennisskor. Det var svalt på golvet. Hon tittade till barnen, i det lilla mysiga barnrummet. De sov lugnt, och stilla. Gick tillbaka in i sovrummet, och tittade till kaminen. Den var släckt. Några förkolnade vedträn låg på botten. Vedkorgen var halvfull. Toms broder hade varit där med ved i gårkväll. Han bodde på en skogsfastighet, nära Vedum. Gården låg vid slutet av vägen. Brodern var alltid ute i skogen. Han gallrade träden. Tog bort lövsly, och mindre tallar, och fur, som bara stod i vägen, för de träd som skulle få växa, och bli stora, eller redan var det. Brodern hade flera skogsmaskiner, som han körde hem träd med. Han kvistade dem i skogen. Hemma på gården gjorde han plankor, bräder, eller ved av virket. Han hade en stor ladugård, och en rymlig vedbod. Den hade han byggt ut på gammalt vis, med runda barkade slanor. Inte för att det behövdes. Mer för trevnaden. Han tyckte om grovt arbete, mer än finsnickeri. Därför höll han sig mest i vedboden, och ladugården. Ett växthus fanns förstås, och solpaneler, mot väggen i söder. Våra vänner hade hjälpt till att bygga en ställning till dem. 

I trädgården fanns rikligt med fruktträd, och bärbuskar. Svarta, och vita vinbär i massor. Äpplen, och päron. Plommon förstås. Gula, och röda. Han hade ett stort hus, och ett antal små. Han höll på med det stora huset, och renoverade ständigt. Det hade sex stora rum, och kök. Nu byggde en firma till en veranda, in åt trädgården. Brodern fick ständigt övervaka bygget. Byggjobbarna slarvade, och glömde viktiga ting. De anlade också ett badrum på övervåningen. Brodern blev alltid glad när Tom, eller de små ringde, men han ringde aldrig själv. Det hade han efter mamman, sade systern. Brodern hade haft sex fruar, och barn med två av dem. Han hade också en fyrhjulsdriven bil. Den gigantiska ladugården var fylld med grejer. Städhjälp en gång i veckan, räckte inte på lång väg för att hålla rent. Det var alltid trevligt när han hälsade på. Ida gick ut i köket. Hon fortsatte till verandan. Hennes skål var tom, så när som på en liten bit morot. Hon började genast gnaga, och mumsa. Verandan var fin, med fönsterväxter, och sköna stolar att sitta i. Hon väntade på sällskap. Tom eller Jam. Förmodligen Jam, Tom sov alltid länge. Agnes, och barnen, ännu längre. 

Pelargonierna trivdes på fönsterbrädan. Röda, och rosa blommor. En vit. Ida satte sig bekvämt, och väntade på sällskap. Jam vaknade. Krökte rygg, och sträckte på sig. Han satte sig upp, och såg sig runt. Idas plats var tom. Agnes och Tom sov i sängarna. Han tog av pyjamasen, och tog på en blå tröja. Shortsen, och svarta sockar. Träningsskorna. Det var kyligt på golvet. Han gick in till barnen. De sov djupt, och lugnt. Den stora byrån i ek var snygg. Fönstret åt söder gjorde rummet ljust, och trivsamt. Tapeterna med gammaldags stora vildblommor var fin. Han gick tillbaks in i vardagsrummet, där de stora fortfarande sov. Några förkolnade vedträn låg på botten i den öppna spisen. Agnes, och Tom sov lugnt, i de stora sängarna. Det var sängar i svartmålat järn, med guldknoppar, högst upp. Han gick ut i köket, och fortsatte till verandan. Där satt Ida bekvämt i en stol, och skrattade när Jam kom. De kramades, och var glada att ha varandra. Jams skålar var tomma. Han låste upp ytterdörren. Öppnade den helt, och hakade upp den mot väggen. De gick ut och satte sig på berget utanför. 

Ida var upprörd. Detta är skandal, tyckte hon. Hur länge skall den fine herrn sova, undrade hon? Solen hade börjat värma. Våra vänner gick runt huset, och satte sig på södersidan, på det släta berget. De njöt av morgonsolen, och gonade sig. Våra vänner lade sig ned på bergshällen, och väntade på Tom, och på mat. Tom vaknade, och satte sig upp. Han såg sig kring. De smås platser var tomma. Agnes sov, och han kysste henne på pannan kärleksfullt. Han älskade sin Agnes, och barnen förstås, och de små husdjuren. Han tog av nattröjan, och satte på en ny. Steg upp, och tog på jeansshortsen. Sockar, och träningsskor. Kläderna hade legat i den sköna fåtöljen. Han gick ut i köket, och fortsatte till verandan. Inga små fanns där. Dörren stod helt öppen. Han gick ut, och runt huset, till södersidan. Där satt Ida, och Jam på berget. Jag älskar er, slutade Tom!

1 kommentar: