onsdag 25 februari 2015

Staden


Staden.

Kaninen Ida vaknade. Hon gäspade, och sträckte på sig. De var i staden. Hon resta sig upp, och tog av det röda nattlinnet. Hennes kläder låg i en stol, bredvid bädden. Hon tog på en rosa blus, och en ljusgrön kjol. Knästrumpor, vita med röda ringar. Tenniskorna. Det var svalt på golvet. Hon såg sig runt i sovrummet. Agnes, och Tom sov lugnt i sina sängar, likaså Jam på sin plats på golvet bredvid Agnes. Idas egen plats var vid Tom. Alla sov tungt, och lugnt. Ida öppnade försiktigt sovrumsdörren. Hon gick ned för trappan till hallen, och fortsatte till köket. Hennes skål var tom. Hon tänkte på vad våra tre musketörer varit med om, sista tiden. Diskoteksbranden i Göteborg var en brand natten mellan den 29 och 30 oktober 1998 där 63 personer omkom och omkring 200 skadades, de flesta med invandrarbakgrund. Den skedde i en lokal vid Backaplan på Hisingen i Göteborg, där ett diskotek hade arrangerats. Cirka 375 ungdomar i åldern 12–25 år befann sig i lokalen, som var godkänd för 150 personer enligt gällande regelverk. För branden fälldes fyra ungdomar i tingsrätten 2000. Som anledning angavs att en av dem hade nekats gratis inträde till festen och att denne ville hämnas. 

Branden anlades i möbler som belamrade festlokalens nödutrymningsväg. Klockan 23.42, ungefär 10–20 minuter efter branden anlades, kom det första larmet in. Drygt sju minuter senare var den första styrkan från räddningstjänsten framme på brandplatsen. Styrkan inledde livräddande åtgärder och ett 60-tal personer kunde räddas från byggnaden. Ett tiotal ambulanser gick i skytteltrafik mellan brandplatsen och närliggande sjukhus, medan bussar och bilar stod för transporten av lindriga skadade. Några minuter efter klockan två på natten förklarades branden vara släckt. Kort efter detta transporterade de sista skadade från olycksplatsen. Polisens utredningsarbete inleddes klockan tre samma natt och skulle senare beskrivas som den svenska polisens största brottsofferinsats genom tiderna. Nästan 2 000 förhör utfördes och som mest arbetade över 100 poliser med ärendet. På morgonen den 30 oktober förklarades Göteborg som stad i sorg. På kvällen hölls en minnesgudstjänst i Göteborgs domkyrka där stadsministern närvarade. Drygt 100 krisjourer etablerades de kommande två dygnen, ett arbete som fortsatte i olika omfattning under de närmaste två åren. Brandlokalen stod i stort sett orörd fram till 2000 Den invigdes som minneslokal efter renovering på treårsdagen av branden. 

Föreningen Brandoffrens anhöriga, som bildades efter branden, utbildar i lokalen ungdomar om de konsekvenser en brand kan få. Sedan branden har flera minnesceremonier anordnats och på tioårsdagen avtäcktes ett minnesmonument utformat av Claes Hake. Ida lade sig på soffan i köket, och väntade på Jam. Det var ingen idé att vänta på Tom, så länge som han alltid sov. Jam vaknade, krökte rygg, och sträckte på sig. Han satte sig upp, och såg sig kring. Idas plats var som vanligt tom. Tom och Agnes sov i sängarna. Jam tog av pyjamasen, och satte på en blå T-tröja. Shorts och svarta sockar. Träningsskorna. Det var svalt på golvet. Han tassade ned för trappan till hallen, och fortsatte till köket. Där på kökssoffan, låg Ida och tänkte. Hon blev glad när Jam kom. De kramades. Ida berättade att hon tänkt på Backabranden. Det tog en god stund, och Jam gäspade. Han ville föreläsa själv, om ett ämne som intresserade honom. Han började. Mörk energi introducerades 1998 efter studier av supernovor av typ Ia i avlägsna galaxer av två internationella forskargrupper High-z Supernova Search Team och Supernova Cosmology Project med svenska deltagare som Ariel Goobar och Jesper Sollerman. 

Dessa arbeten belönades 2011 med Nobelpriset i fysik. Grupperna använde både Hubbleteleskopet och ett flertal teleskop på Jorden.för att observera denna typ av supernovor i avlägsna galaxer. Eftersom alla typ Ia-supernovor har praktiskt taget samma luminositet bortsett från ett svagt beroende av metalliciteten kan man använda den observerade ljusstyrkan till att beräkna avståndet till supernovan. Genom att också mäta upp rödförskjutningen för supernovans värdgalax får man ett samband mellan avståndet till galaxen och dess rödförskjutning. Eftersom rödförskjutningen mäter hur mycket universum har expanderat sedan ljuset sändes ut, kan man ur dessa observationer beräkna hur universums expansionstakt har förändrats över tiden. Resultaten från mätningarna tolkades som att universums expansion inte bromsas in under gravitationens inverkan, vilket man hade förväntat sig, utan snarare accelererar. Senare och ännu noggrannare mätdata från såväl mark- som rymdbaserade teleskop bekräftar detta. Resultaten var överraskande, men kan förklaras genom att man postulerar existensen av en mörk energi, vars natur ännu inte har förklarats på en fundamental nivå. Resultaten stöds också av observationer av galaxernas storskaliga fördelning och statistik över förekomsten av gravitationslinser. Det verkar som om universum börjat accelerera på relativt sen tid, för knappt 5 miljarder år sedan, när universums förmodade ålder var 9 miljarder år. Jam kände sig nöjd med föreläsningen. Ida hade somnat, och snarkade. Tom vaknade, och gick ned till de små. Jag älskar er, slutade han!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar