torsdag 26 februari 2015

DrängseredDrängsered.

Kaninen Ida vaknade. Hon gäspade, och sträckte på sig. De var i skogen. Huset låg mellan Havrevägen, och Vallmovägen. Båda vägarna gränsade till Drängseredsvägen. Helt nära tågstationen, och centrum. Tre minuters gångväg bara. Ida tänkte på när de köpt huset. Agnes hade varit nere i Skåne. Tom var alltid i Floda på sensommaren, och plockade bär, och svamp. Då var han i Mormors lilla stuga, nära elljusspåret idag. Ida tog av nattlinnet, och satte på en rosa blus, med en röd kjol. Knästrumpor, med röda ringar. Tennisskor. Idag skulle de börja ett nytt arbete. Tom hade sökt och fått tjänsten som chef för Vuxenutbildningen i Alingsås. Tråkigt att Tom inte var psykolog längre. Han hade hunnit vara upphandlare, vid Vuxenutbildningen i Göteborg, däremellan. Ett väldigt roligt arbete, hade Tom tyckt. Att han lämnade det, och sökte tjänsten i Alingsås, berodde nog mycket på Agnes sjukdom. Tom ville göra någonting, men kunde inte åstadkomma någonting. Tjänsten i Alingsås blev nog mest som en flykt från verkligheten. Ida gick ned för trappan, till hallen, och fortsatte till köket. Hennes skål var tom. En liten bit kokt potatis låg bredvid skålen. Hon mumsade och åt. 

Hon tänkte på det nya arbetet de skulle börja idag. För att vara behörig till studier på gymnasienivå inom Vuxenutbildningen ska du vara folkbokförd i Alingsås, samt uppfylla behörighetskraven för gymnasiestudier. Kontakta studie- och yrkesvägledare för gällande behörighetskrav. Du kan tidigast börja det andra halvåret det år du fyller 20 år, men behörig är också den som är yngre om hen slutfört utbildning på ett nationellt program i gymnasieskolan eller likvärdig utbildning. Med slutfört avses att man lämnat gymnasiet med slutbetyg/examen alternativt ett studiebevis. För högre kurser på gymnasienivå krävs att du har betyg motsvarande Godkänd, vilket motsvarar betyget E i nya betygsskalan, i närmast föregående nivå. Om du sedan tidigare har läst kursen med minst motsvarande Godkänd/E i betyg, så kan du inte läsa kursen igen. Du hänvisas då till att göra en prövning om du vill försöka höja ditt betyg. Du kan läsa in ett slutbetyg eller en gymnasieexamen, antingen genom att slutföra tidigare påbörjade gymnasiestudier, eller genom att läsa in hela gymnasieutbildningen via Vuxenutbildningen. Har du läst enstaka kurser, eller en yrkesutbildning, kan du begära ut ett samlat betygsdokument, eller i vissa fall ett yrkesexamensbevis efter avslutade studier. 

Viktigt att komma ihåg är att inga betyg skrivs ut per automatik. Det är du själv som måste begära ut de betyg du vill ha utskrivna. Det gör du enklast genom att logga in på ditt studerandekonto i vårt antagningsprogram Alvis, och beställa ut ditt betyg där. Kurserna är avgiftsfria men du betalar själv din kurslitteratur. Den som vill ha betyg från Vuxenutbildning och har förvärvat kunskaperna på annat sätt, eller på egen hand vill läsa in kursen, kan ansöka om att få göra en prövning. Vi erbjuder prövning i samtliga kurser i kursutbudet mot en kostnad av 500 kr per kurs. Detta var vad Ida vet om det nya arbetet. Hon såg på klockan, och väntade på Tom, och Jam. Klockan var sju, arbetet började åtta. Katten Jam vaknade, och krökte rygg. Han gäspade, och sträckte på sig. Kläderna låg på en stol, och han tassade dit. Jam tog av pyjamasen, och satte på en tunn tröja, och kortbyxorna. Sockar och Träningsskorna med kardborreband. Han såg sig runt. Idas plats var tom. Agnes, och Tom låg i sängarna och sov lugnt. Barnen sov i sina sängar, lugnt och stilla. Han skuttade ned för trappan, till hallen, och vidare till köket. Där satt Ida, och väntade, på honom. Hon blev glad när Jam kom. De kramades, var kärleksfulla mot varandra. Nu väntade de på Tom. 

Jams skålar var tomma. Inte ens lite mjölk fanns kvar. De lade sig bekvämt i kökssoffan, och småpratade med varandra. Tom vaknade, och såg sig kring. Agnes bredvid honom sov lugnt, och stilla. Han kysste henne på pannan. Han älskade sin Agnes. Han gick upp till stolen med kläderna. Tog av nattröjan, och satte på en ny. Jeansshortsen, och svarta strumpor. Träningsskorna, det var svalt på golvet. Gick försiktigt ned för trappan, till hallen, och fortsatte till köket. De små blev överlyckliga, och kramade honom. Han kramades tillbaka. Tom plockade fram mat till husdjuren. Satte på kaffevatten till sig själv, och tog fram sin banan. De åt under tystnad. Det kändes nervöst att börja ett nytt arbete, både för Tom, och för de små. När de ätit, gick de ut till bilen. Det var en vit Volvo, som de fått av Agnes Far. Tom satte sig vid ratten, och de små där bak. De tog på bältena, och började färden. De bodde vid Vallmovägens vändplats. Alltså slutet av vägen, med skog omkring. De kom ut på Drängseredsvägen, och körde under tågviadukten. Tog upp mot motorvägen. Är ni glada nu, undrade Tom?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar