onsdag 14 januari 2015

Anima


Anima.

Kaninen Ida vaknade, i skogen. Hon gäspade och sträckte på sig. Satte sig upp, och såg sig kring. Hon hade drömt så konstiga drömmar. Låg kvar i bädden, och tänkte på boken hon höll på med. Anima och animus, arketyper, det kollektiva omedvetna, alla har vi nog hört dessa begrepp någon gång. Om man vill fördjupa sig i vad de betyder så finns det en självklar källa. Carl Gustav Jung var en av skaparna av den moderna djuppsykologin. Han föddes i Schweiz artonhundra sjuttiofem och studerade till en början medicin, men blev alltmer fascinerad av psykologiska processer.  Han tog senare kontakt med Freud, vars lärjunge han blev. Freud såg Jung som sin arvtagare och protegé, men deras relation kom till en brytning, bland annat beroende på skillnader i synen på det undermedvetna och på sexualitetens roll som drivkraft. Freud såg sexualiteten som den primära kraften, något som Jung med tiden kom att fjärma sig från. Jung grundade den analytiska psykologin som såg det undermedvetna som en möjlig källa till kreativitet, och som också betonade det andliga behovet hos människan. Carl Gustav Jungs nyskapande idéer och begrepp som komplex, arketyper, persona, skugga, anima och animus, individuation, alla har haft en djup påverkan inte bara inom psykologin utan även konsten och litteraturen. 

Ida hade sitt röda nattlinne på sig. Kläderna låg på en stol. Hon steg upp, och bytte till en mörkgrön kjol, och en ljusgrön blus. Katten Jam låg på sin plats, och sov lugnt. Tom sov bredvid sin Agnes. Barnen sov i kökssoffan. Hon tog ett skutt upp på bordet vid fönstret, och såg ut. Himmelen var blå. Skuttade ned igen, och såg på den lilla kaminen. Öppnade försiktigt sovrumsdörren. Sval luft strömmade mot henne. Hon gick ut i övre hallen, och stängde dörren efter sig. Golvet knarrade lite, trots att hon var lätt. Tog trappan ned i skutt efter skutt. Den var fint nymålad i mörkblått. Det var Toms verk. Hon kom ned i hallen, och fortsatte in i köket. Jam vaknade, och krökte rygg. Gäspade, och sträckte på sig. Reste sig upp, och såg sig runt. Idas plats var tom. Tog av pyjamasen, och tog på en blå tröja, och shorts. Träningsskorna. Det var svalt på golvet. Han tassade ut ur sovrummet. Stängde dörren efter sig. Tassade ned för trappan. Den var nymålad i mörkblått, av Tom. Kom ned i hallen, och fortsatte till verandan. Skålen var tom. ”Hurra”, utbrast Ida från köket. De kramades. Ida berättade om sina drömmar. Vad tänker du Jam, undrade hon? 

Jam svarade vad han tänkte på. Freud studerade medicin i Wien. Han ägnade sig också åt filosofi med Franz Brentano som lärare. Freud specialiserade sig tidigt inom neurologi, en på den tiden ny disciplin som befann sig i stark utveckling, i avsikt att bli nervläkare. Då upptäckte han kokainets egenskaper som bedövningsmedel. Genom sin gode vän, läkarkollegan och nervläkaren Joseph Breuer, fick han höra talas om hur denne hade behandlat hysteri, en på den tiden vanlig diagnos, hos en ung kvinna, Bertha, med hypnos, enligt Breuers utsago med framgång. Dessa uppgifter väckte Freuds intresse och stimulerade honom att företa en resa till den tidens främste nervläkare, Jean-Martin Charcot i Paris. Där fick han se hur läkare med hjälp av hypnos kunde framkalla hysteriska symtom hos kvinnor som var intagna på La Salpêtrière, det stora psykiatriska kvinnosjukhuset i Paris, där Charcot var chef, lärare och forskare på området neurologi. Besöket i Paris ledde till att Freud själv började behandla hysteriska beteenden med hjälp av suggestion och hypnos. 

Tom vaknade, och sträckte på sig. Han kysste Agnes på pannan, som sov. Satte sig upp, och såg sig kring. De smås platser var tomma. Barnen sov i soffan. Tog av nattröjan, och bytte till en ny. Tog på jeansshortsen, och träningsskorna med kardborreband. Det var svalt på golvet. Tittade ut genom fönstret. Himmelen var blå. Det var tidig morgon. Han öppnade sovrumsdörren, och sval luft strömmade mot honom. Han gick ut i övre hallen, och stängde dörren efter sig. Njöt av trappan. Den var nymålad i mörkblått. Han höll sig i räcket, och gick ned till hallen. ”Hurra”, utbrast Ida från köket. Alla tre kramades. Ida ville berätta om sina drömmar. Du Tom som är psykolog kan väl berätta och förklara för mig. Tom berättade. Han visste inte att Jam redan berättat om Freud. Freud översatte ett arbete om suggestion skrivet av Hippolyte Bernheim, psykiater i Nancy i Frankrike. Denne hade i motsats till neurologen Charcot en psykologisk teori om hypnosen och de hysteriska åkommornas natur. Freud reste till Nancy för att ta del av Bernheims och dennes kollega Liébaults arbete och teorier. Intressant, tyckte Ida! Jam sade ingenting. Är ni hungriga, undrade Tom? Vrålhungriga, svarade Ida och Jam i munnen på varandra! Tom hämtade de tomma skålarna på verandan. Nu är vi väl vänner, slutade Tom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar