lördag 3 januari 2015

Rörde


Rörde.

Kaninen Ida vaknade. Gäspade och sträckte på sig. Hon hade det röda nattlinnet med volanger på sig. Reste sig upp, och såg sig kring. Kläderna låg i fåtöljen. Hon gick upp, och bytte till en rosa blus, och en röd kjol. Vita knästrumpor. Tog på tennisskorna. Det var svalt på golvet. Katten Jam sov på sin plats. Morrhåren rörde sig. Drömmer nog om möss, tänkte hon. Tom sov bredvid sin Agnes. Hon tittade till barnen. De sov lugnt i sina sängar. Gick tillbaks in i sovrummet. Luckan till vedkaminen stod öppen. Några förkolnade vedträn låg på botten. Vedkorgen var full. Toms broder hade varit där med ett lass ved. Det mesta låg i uthuset. Hon gick ut i köket, och fortsatte till verandan. Matskålen var inte helt tom. En bit kokt potatis var kvar. Hon gnagde och mumsade. Solen var inte helt uppe ännu. Himmelen var blå. Fönsterväxterna frodades. Pelargonier, röda och rosa. En vit. De behövde vattnas. Hon hämtade vatten i köket. Vattnade. Tänkte på sina konstiga drömmar. De symboler som dyker upp i drömmen kan vara unikt personliga, mer allmängiltiga eller arketypiska. Den personliga tolkningen har en särskild betydelse för just dig och ingen annan. Symbolen kan samtidigt vara både allmängiltig och arketypisk, och ger då även vidare aspekt och djup åt din dröm. 

Ida ville tala med Jam om sina drömmar. Helst med Tom förstås, men han sov ju alltid länge på morgonen. Jam vaknade. Gäspade och reste rygg. Sträckte på sig, så att klorna kom ut. Tog av pyjamasen, och satte på en tunn tröja. Shorts, och sockar. Träningsskorna. Såg sig runt. Idas plats var tom. Tom sov hos sin Agnes. Jam gick ut i köket. ”Hurra”, utbrast Ida. De kramades. Gick ut på verandan. Ida ville berätta om sina drömmar. Jag håller på med en bok om drömmar, sade Jam. Ida hade drömt om kometnedslag. Jam kommenterade. Kometer har funnits i alla tider och folk har varit rädda för jordens undergång. Mardrömmar om kometnedslag, eller bombnedslag, hänförs till katastrofdrömmar och ”katastroftänkande”. Dessa drömmar visar på rädsla för något som hotar att slå sönder din privata värld, ditt privatliv. Stor förändring hotar, och du är rädd för sådan förändring. Rädd att något ska förstöras för alltid. Kometnedslag och bombnedslag är också ganska vanliga barndrömmar. Barns öppna värld slås ofta ned ganska drastiskt av de normer och förbud de förväntas lära sig finna sig i. De får ”krympa ned” sig, lära sig lyda, hålla sig tillbaka, ”utplåna sig” och så vidare, och i deras värld är då katastrofen fullständig. 

Eftersom stora kometnedslag faktiskt också har hänt, kan det finnas ett latent genetiskt minne i det kollektiva omedvetna från tidernas begynnelse. Därför kommer denna symbol i vissa drömmar när personlig katastrof hotar. Ingen katastrof hotar mig, sade Ida. Det enda jag vet att jag är rädd för är ormar, sade hon. Jam kommenterade. Ormen kan, beroende på hur den visar sig, stå för allt från ursprungligaste instinkter och reflexer till högsta andliga medvetenhet. Transformation, människans förandligande. Som skuggsymbol, undermedvetandet, fara, hotande, giftig. Död och förstörelse. Det onda. Som solsymbol. Livsprincip, andlig upplysning, det goda, läkedom. Transcendens då den ömsar skinn och kan vistas i jord, luft och vatten. I princip är ormen en läkedomssymbol. Tom vaknade. Gäspade, och sträckte på sig. Satte sig upp, och såg sig kring. Idas plats var tom. Jams likaså. Agnes sov lugnt. Han kysste henne på pannan. Tog av nattröjan, och bytte till en ny. Satte på shorts och sockar. Träningsskorna med kardborreband. Gick ut i köket. ”Hurra”, utbrast Ida. Alla tre kramades. Gick ut på verandan. Ida ville tala mer om drömmar. Jag drömde att jag förlorade alla mina pengar, sade hon. 

Vad symboliserar det Tom? Han svarade. Om du drömmer om pengar, finns det två sidor av detta mynt som med allt annat. Solsidan är att det står för energi eller personliga, psykiska resurser. Drömmer du om mycket pengar betyder det att du har mycket energi, stort värde och, eller alla valmöjligheter just nu. Skuggsidan, om du upplever brist på pengar i drömmen, betyder det ofta att du är orkeslös, kraftlös eller känner maktlöshet. Att låna pengar kan stå för att du tar eller får energi från någon annan i din omgivning. Pengar är ofta en symbol för lagrad energi. Är ni hungriga, undrade Tom? Vi är vrålhungriga, svarade Jam. Tom tog de tomma skålarna, och ställde i disken. Han öppnade kylskåpsdörren, och letade mat till de små. Hittade en kokt potatis till Ida. Kattmat och mjölk till Jam. Serverade, och satte på kaffevatten. Tyvärr har jag ingen morot till dig Ida. Jag får gå ut till uthuset och leta. Han gick iväg. I uthuset fanns ett skåp med grönsaker. Han hittade snart morötterna. Tog tre och gick in igen. Ni verkar vara vänner, sade han. De bästa vänner, svarade de små!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar