söndag 18 januari 2015

Ute


Ute.

Kaninen Ida vaknade ute på ön. Hon gäspade och sträckte på sig. Satte sig upp, och såg sig kring. Hon hade ett rött nattlinne med volanger. Katten Jam sov i sin bädd. Hennes kläder låg i fåtöljen. Hon gick dit, och bytte till en rosa blus, och en röd kjol. Knästrumpor, vita och röda. Tennisskor. Det var svalt på golvet. Tom sov hos sin Agnes i sängarna. Hon öppnade försiktigt köksdörren. Sval luft strömmade mot henne. Verandadörren var öppen. Hon gick ut dit. En halv morot låg i skålen. Mumsade, och tuggade. Satte sig bekvämt, och väntade på sällskap. Jam vaknade. Reste rygg så att klorna kom ut. Gäspade, och sträckte på sig. Satte sig upp, och såg sig runt. Idas plats var tom. Kläderna låg i fåtöljen. Tom sov i sängarna hos sin Agnes. Tog av pyjamasen, och satte på en blå tröja, och shortsen. Träningsskorna. Det var kyligt på golvet. Gick ut i köket, och fortsatte till verandan. ”Hurra”, utbrast Ida, när han kom. Jams skålar var tomma. Solen stod ännu lågt, och skyldes av berget. Jag kan berätta om våra krukväxter, sade Ida. Pelargonsläktet, Pelargonium, även i dagligt tal pelargonior eller pelargonier, är ett släkte i familjen näveväxter med fler än tvåhundra femtio arter. De flesta arterna förekommer i södra Afrika, den de förekommer även i östra Medelhavsområdet, Arabiska halvön, Indien, Australien och på New Zealand. 

Flertalet arter och hybrider är vanliga som krukväxter. Släktet består av örter, halvbuskar och buskar med varierande växtsätt. Blommorna har fem kronblad, de två övre är ofta avvikande, större eller mindre med olika färgteckningar. Pelargonen har fått sitt namn på grund av fröställningarnas speciella utseende. De långa näbbliknande spröten har fått många att tänka på fågelnäbbar. Ordet pelargon kommer från grekiskans pelargos, som betyder stork. Samma sak gäller släktnamnet Geranium som kommer av det grekiska ordet geranos som betyder trana. Under slutet av sjuttonhundratalet fick pelargonen ett uppsving i Sverige. Den odlades då i orangerier på slott och herresäten. Intressant, tyckte Jam. Han blev inte alls arg på Ida. Han öppnade ytterdörren, och krokade upp den mot väggen. Satte sig bekvämt i en stol. Tom vaknade, och sträckte på sig. Satte sig upp, och såg sig kring. Idas plats var tom. Jams också. Kläderna låg i fåtöljen. Tog av nattröjan, och bytte till en ny. Kysste Agnes på pannan. Hon sov lugnt. Tog på shorts, och sockar. Träningsskorna med kardborreband. Gick ut i köket, och fortsatte till verandan. 

”Hurra”, utbrast Ida, när han kom. Jag håller på med en bok av Freuds lärjunge From, sade hon. Erik är ett fint namn. Berätta om det, bad hon. Tom berättade. Erik, Eric, är ett nordiskt mansnamn av fornnordiskt ursprung, ursprungligen Airikr som är sammansatt av en förled som betyder ensam eller alltid, och en efterled som betyder 'härskare, kung' eller 'stor, mäktig'. Efterleden delar etymologi med liknande ord i indoeuropeiska språk. Rix i keltiska språk, rex på latin och raja på sanskrit. Det äldsta belägget i Sverige är en runinskrift från tusentalet på nu försvunnen sten i Kusta, Uppland: Erik och suir och Tonna satte denna sten efter Gudmund sin fader. Erik har sedan äldsta tider förekommit som kungligt namn i Norden, se Erik, kungar. Datumet i almanackan är tillägnat Erik den helige, Erik IX som mördades den artonde maj elvahundra sextio och därefter blev föremål för en stark helgonkult. Eriksdagen var länge en helgdag i Sverige. Erik är det allra vanligaste mansnamnet i Sverige och ett av de få som varit vanligt i alla tider. Senast på nittonhundra nittiotalet hade det en av sina många popularitetstoppar. På nittonhundra trettiotalet och nittonhundra fyrtiotalet var det också vanligt i dubbelnamn som Jan-Erik, Karl-Erik med flera. Jerker, Jerka och Jerk är varianter av namnet Erik. 

Den finska formen är Erkki, den tyska Erich och den engelska Eric. Under året fick sjuhundra tjugosju nyfödda pojkar Erik som tilltalsnamn, vilket gör namnet till det nionde mest populära. Det finns även fyra svenska kvinnor som har förnamnet Erik. Spännande, tyckte Ida! Jag är hungrig, sade Jam. Tom samlade in de tomma skålarna. Gick ut i köket, och sköljde av dem. Ställde i diskhon. Öppnade kylskåpsdörren, och rotade. Fick fram en morot och kokt potatis, till Ida. Röd mjölk till Jam, men ingen kattmat. Kattmaten är slut, sade Tom. Jag får gå ut i förrådet efter mat till Jam. Satte på kaffevatten, och gick ut till boden. Där inne fanns ett skåp med konserver. Han öppnade dörrarna till skåpet. Längst in fanns burkar med kattmat., Tog tre, och gick tillbaks in till de små. Kaffevattnet var varmt. Han tog en stor kopp ur skåpet, och blandade med näskaffe. Ställde in två burkar med kattmat i frysen. Öppnade den tredje. Serverade Jam. Tog med kaffet ut på verandan, och satte sig bekvämt. Är vi vänner nu, undrade han? De bästa vänner, svarade de små!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar