torsdag 1 januari 2015

Linnet


Linnet.

Kaninen Ida vaknade i skogen. Reste sig upp, och såg sig kring. Gäspade, och sträckte på sig. Hon hade ett gult nattlinne. Kläderna låg på stolen. Hon tog av nattlinnet, och satte på en rosa blus, och en röd kjol. Knästrumpor, och tennisskorna. Skuttade upp på byrån, och såg ut genom fönstret. Himmelen var blå, fast det var tidig morgon. Vände sig om, och tog ett skutt ned. Katten Jam sov på sin plats. Tom sov bredvid sin Agnes. Barnen låg i soffan och sov lugnt. Kaminens lucka stod öppen. Locket var av. Några förkolnade vedträn låg på botten. Vedkorgen var halvfull. Toms broder hade varit där med ett lass ved. Hon öppnade dörren till övre hallen. Skuttade ut. Sval luft strömmade mot henne, det var kyligare utanför sovrummet. Stängde dörren försiktigt efter sig, och gick fram till trappan. Skuttade lugnt ned, till hallen, och vidare till verandan. Matskålen var nästan tom. En liten bit morot fanns där. Hon gnagde och mumsade. Solen stod lågt, och värmde inte ännu. Hon tänkte på sina konstiga drömmar, och boken hon höll på med. Den handlade om drömmar. Hon läste förordet igen. Så här lät det. På dessa sidor ska jag berätta lite om drömtydning, hur man tolkar inre bilder och symboler och lite om drömtolkning. 

En viktig regel är att alla symboler och drömmar är personliga, så ingen annan kan säga att ens egna tolkningar gäller för andra. Den som får den inre bilden, drömmen eller symbolen är den enda som har tolkningen. När man tolkar de bilder och budskap man får i drömmar och meditationer är det bästa sättet att förstå budskapet att föreställa sig att man är personen i drömmen eller meditationen och fråga inom sig vad personen vill förmedla för budskap. Hon slog igen boken, och satte sig bekvämare. Katten Jam vaknade. Satte sig upp, och såg sig kring. Idas plats var tom. Tom sov hos sin Agnes. Barnen sov lugnt i kökssoffan. Han tog av sig pyjamasen, och satte på en blå tröja, och shortsen. Sockar, och träningsskorna. Tittade ut genom fönstret. Himmelen var blå. Kaminens lucka stod öppen. Några förkolnade vedpinnar låg på botten. Toms broder hade lämnat ved igår. Jam öppnade dörren, och gick ut i övre hallen. Stängde dörren försiktigt efter sig. Det var svalare utanför sovrummet. Smög ned för trappan, till hallen. ”Hurra”, utbrast Ida. De kramades, och gick tillbaks ut på verandan. Ida ville berätta om sin bok. Jams skål var tom. De satte sig bekvämt, och Ida berättade.  

Med drömtydning lade Freud år nittonhundra grunden till det som kom att bli psykoanalysen. Boken präglas i hög grad av Freuds skarpa iakttagelseförmåga, hans träffsäkra intuition och glödande entusiasm. Här presenterar han för första gången sina djärva tankar om människans drömliv och omedvetna processer, en utmaning såväl för den psykologiska och filosofiska forskningen som för människans vardagliga självförståelse. Freud själv kallade drömtydningen för "kungsvägen till det omedvetna" och gav den en nyckelroll i psykoanalytisk teori. Freuds idéer möttes till en början, som så många andra revolutionerande tankegångar, av skepsis. Men Freud vann respekt. Hans drömanalys var ingen vidskeplig drömmystik. Med utgångspunkt i ett rikt drömmaterial, sitt eget och andras, lade han fram sin tolkning av drömmarnas innebörd och deras samband med det omedvetna själslivet. Freud upptäckte att drömmen har ett latent innehåll, dolt bakom drömberättelsen och det manifesta innehållet. Genom fritt associerande kan det latenta dröminnehållet frigöras. Numera har många av Freuds teorier blivit en självklar del av vårt tänkande. 

Intressant, tyckte Jam. Han hade börjat acceptera Idas oerhörda pratsamhet. Tom vaknade. Gäspade, och sträckte på sig. Satte sig upp, och såg sig kring. Jams plats var tom. Idas också. Agnes sov bredvid honom. Kysste henne på pannan, och steg upp. Bytte nattröjan mot en ny. Tog på shorts och träningsskorna med kardborreband. Gick ut i övre hallen. Stängde dörren försiktigt efter sig. Gick ned för trappan till hallen. ”Hurra”, utbrast Ida. Alla tre kramades. Jam ville berätta om sina tankar för Tom. Prata du Jam, tyckte Tom. Jam talade. Enligt tidigare beräkningar verkade det som att när jorden, på sin bana genom rymden, sveper igenom den mörka materia som man tänker sig fyller vår galax, skulle en del av de mörka partiklarna ibland kunna kollidera med atomkärnor i jorden, tappa lite energi och hamna i bundna banor kring, eller genom, jorden och göra om det flera gånger och genom årmiljonerna till slut hamna mitt inne i jorden. Om jorden efter fyra miljarder år sopat ihop tillräckligt många mörka partiklar skulle de kunna reagera med varandra och bilda andra partiklar, till exempel neutriner, som kan komma ut och detekteras. Intressant, tyckte Tom. Är ni inte hungriga, undrade han? Vi är vrålhungriga, sade Jam. Ni verkar vara vänner? Vi är de bästa vänner, slutade de små!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar