måndag 26 januari 2015

Torslanda


Torslanda.

Kaninen Ida, Katten Jam, och Tom väntade på bussen. De var vid Nils Erickssonsplatsen. Bussen kom in, och de steg på. Tom betalade för sig. Ida och Jam åkte gratis. De åkte genom Götatunneln. Över Älvsborgsbron, och vidare över Hisingen. De passerade Torslanda, och avtaget till Hästevik. Vid avtaget mot Hjuvik, fanns en småbåtshamn. Tom saknade sin båt, men godtog sin avsaknad. Bussen stannade på Lilla Varholmen. De väntade på färjan mot Hönö. Jam blev kissnödig, och gick in bakom kiosken. Där fanns en hamn för optimistjollar. En kran för upptagning av båtar, fanns också där. Korvkiosken var öppen. Tom köpte en halv special, till sig själv, och korv med bröd, till Ida och Jam. De satte sig vid ett bord utanför, och mumsade i sig. Sedan ställde de sig, och väntade på färjan. Den gula färjan kom in, och våra vänner steg på. Jam ville stå ute, och se ned i vattnet. Där fanns maneter. Röda, gula, och blå. Färden gick fort, och färjan körde in till Hönö Pinan. Våra vänner steg av, och gick upp till Pizzerian. De satte sig vid ett bord utanför, och väntade på bussen. Den kom in. Det var en dubbeldäckare. En tvåvåningsbuss alltså. Våra vänner steg på, och Tom betalade för sig. De gick upp på våning två, och satte sig längst fram. Det gav en mäktig utsikt. Bussen körde. 

De små njöt av utsikten. Tom också. Bussen körde över Hönö, och bron till Öckerö. Passerade hamnen där fiskaffären låg. Stannade och våra vänner steg av. Jam var kissnödig igen. Han gick ut bredvid vägen, och uträttade sitt behov. De promenerade vägen fram, och tog in på vägen till Evas. När de ringde på dörren öppnade hon omedelbart. De kramades. Ida och Jam också. Barnbarnen Alex, och Sara, kom fram. De kramade särskilt de små. Gick ut i trädgården. Där fanns en studsmatta. Alla fyra studsade, och tjöt av skratt. Alex hade också en koja i ett träd. Det var ett äppleträd, fullt med frukt. Sara visade en hängmatta, och började gunga i den. Först gick Jam upp, sedan även Ida. Lunch ropade Eva. De åt, det var gott. Jam snattrade hela tiden. Sedan lekte de inne. Alex visade sin bilbana, och Sara sitt tält. Det såg ut som ett sagoslott. Alex hade en pistol med sugkoppar. De fäste särskilt bra på garderobsspeglarna. Tom tittade på, när de små lekte. Evas make Ingemar kom hem till middagen. Alex och Sara kramade honom. Han kramade även Ida och Jam. Till och med Tom fick en kram, och Eva så klart. 

De åt middag. Jam snattrade utan avbrott. Ida och barnen lyckades komma in ibland. Det var lax och potatis. Efter middagen föreslog Eva en promenad ned till båtarna. De tog på ytterkläder, och började promenaden. Eva hade två båtar. En segelbåt, och en liten öppen båt med utombordsmotor. De gick ned för vägen, och genom skogen mot hamnen. Vattnet såg rent ut. Bara lite grönt ludd växte från bottnen. De gick ut på bryggan. Först kom de till den lilla båten. Det var en vit plasteka, med utombordsmotor. Längre ut på bryggan låg segelbåten. Det var en lagom båt. Ingen skrytbåt som är så vanligt nu för tiden. Jam tittade på maneterna. Det var mest öronmaneter. Några röda brännmaneter, som han hade respekt för. De gick in från bryggan, och såg på ängen innanför. Där växte rosor med röda nypon. Ängsblommor trivdes i det höga gräset. Det var blåklockor, och gullvivor. Hundkex, och klöver. Marken bestod av sandjord, och stenar. Gräset var högt, och gult. Nära havet stod mest lövträd. Det var små björkar, med gula löv, som singlade ned, i ett oupphörligt sensommarregn. Det var som guld i Idas ögon. Där växte även hassel, och lönn. 

Det hade inte regnat på länge. Träden hade redan fått höstfärger. Bladen var gula, röda, och lila. Några bruna löv singlade ned på barnen, och de små, Tom, Eva och Ingemar. Längre upp växte tallar, och fur. Vårt sällskap gick vägen fram. Den slingrade sig genom skogen. De kom ut till vägen, och följde den hem. Ingemar hade byggt en grind för barnen, så de inte skulle komma ut i trafiken. Grinden var gjord i tryckimpregnerat trä. Alex och Sara visade sina potatisodlingar. Det hade de lärt sig på dagis. Barnen, och de små lekte hela dagen. Tom läste sagor för de små. Sara och Ida ville att Tom skulle läsa böcker med tjocka blad. ”Haren skuttar”, och sådant. I vardagsrummet stod Toms gamla träningscykel. Pianot från Toms föräldrahem. Tom föredrog nu sin synt. Den hade trummaskin, och inbyggd rytm. Kvällen gick, och det blev dags att åka hem. De tog på ytterkläderna, och kramade familjen, med barnen. Tom kramade särskilt sin dotter Eva. Våra vänner gick gatan ned mot busshållplatsen. ”Vi är lyckliga”, slutade de små!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar