torsdag 1 januari 2015

Upp


Upp.

Kaninen Ida vaknade. Gäspade och sträckte på sig. Satte sig upp, och såg sig kring. Hon hade ett grönt nattlinne. Hennes kläder låg i fåtöljen. Gick upp och bytte till en rosa blus och en röd kjol. Vita knästrumpor. Tennisskorna. Det var svalt på golvet. Katten Jam sov på sin plats. Tom sov bredvid sin Agnes. Ida tittade till barnen. De sov lugnt i sina sängar. Hon gick tillbaks till sovrummet. Kaminens lucka stod öppen. Några förkolnade vedträn låg på botten. Vedkorgen var halvfull. Toms broder hade varit där med ett lass ved. Brodern hade en skogsfastighet. De ägde stället på ön tillsammans med honom. De hade tillsammans köpt ut stället från släkten när faster gick bort. Sex hundra tusen gick det på. För lite tyckte några släktingar. Juristen sade att det var rätt pris. Ida gick ut i köket, och fortsatte till verandan. En liten bit morot låg i skålen. Hon gnagde och mumsade. Solen stod lågt. Den hade inte börjat värma ännu. Fönsterblommorna trivdes. Pelargonierna, röda och rosa var vackra. Två var vita. Hon satte sig bekvämt, och väntade på Jam, och Tom. Det var irriterande att de sov så länge. Tittade ut på gräsmattan, och tänkte. Hur skulle man bli av med ogräset, tänkte hon? Skall man rensa bort ogräset? 

Hon hade läst på om ogräsbekämpning. I den perfekta ogräsfria gräsmattan gör man precis tvärt om. Genom att på alla sätt gynna gräset konkurreras andra örter och mossa i viss mån ut. Det är emellertid ett onaturligt ekologiskt system som fordrar ständig passning mot diverse inkräktare. Gräsmattan skall växa i väldränerad och näringsrik lätt sandig jord. Genom regelbunden vattning, gödsling och klippning hålls mattan grön och jämn kanske som omgivning till praktfulla rabatter. Strollerprogrammet används av många bland annat för att få jämn spridning av gödsel och bekämpningsmedel. Ofta dyker det ändå upp ovälkomna inkräktare i den fina gräsmattan. Det kan vara mossa, ogräs, svampar och insekter. Katten Jam vaknade. Gäspade, och krökte rygg. Sträckte sig, och reste sig. Såg sig runt. Idas plats var tom. Tog av pyjamasen, och satte på en tunn tröja. Shorts, och sockar. Tom sov på sin plats. Jam tog på träningsskorna. Gick ut i köket, och vidare till verandan. ”Hurra”, utbrast Ida. De kramades. Ida ville prata om gräsmattan, och vad hon läst. För att börja med mossan som nog är det största problemet åtminstone om man ser på försäljningen av kalk och mossmedel som oftast är baserade på järnsulfat. 

Stora mängder mossporer kommer alltid att finnas i gräsmattan och eftersom gräsmark är den naturliga miljö för denna mossart kommet sporerna förr eller senare att gro. För att i någon mån hindra mossan bör mattan var väl dränerad så att det torkar upp snabbt efter regn och bevattning. Använd gräsuppsamlare så att det inte bildas ett fuktbevarande skikt i botten av gräsmattan. Välj en annan marktäckare i skuggiga lägen såsom vintergröna eller skuggröna. En perfekt gräsmatta måste vara solbelyst större delen av dagen. Även om man använder mossrivare och mossmedel blir gräset svagt i skuggiga lägen. Gödsla regelbundet så att gräset blir så kraftigt som möjligt. Klipp minst en gång i veckan till cirka tre centimeter. Dessa åtgärder är ingen garanti för en perfekt gräsmatta men det är vad som är möjligt att göra för att undvika den förhatliga mossan. Tom vaknade. Gäspade, och sträckte på sig. Kysste Agnes på pannan. Hon sov lugnt. Tog av nattröjan, och tog på en ny. Gick fram till fåtöljen, och tog shortsen. Satte på dem, och svarta sockar. Träningsskorna med kardborreband. Gick ut i köket. ”Hurra”, utbrast Ida. Alla tre kramades. Ida ville berätta vad hon läst. Berätta du, tyckte Tom. 

Hon började. Sent på hösten brukar mossan ta överhand då gräset slutar växa vid en jordtemperatur på tio grader. Mossan växer tills det blir tjäle i marken och trivs bäst när det är fuktigt och kallt. Kalk är praktiskt taget verkningslöst när det gäller att bekämpa mossa även om det sägs så i kalkindustrins reklam. Järnsulfatbaserade medel är dock tillfälligt effektiva men mossan kommer tillbaka. Intressant, tyckte Tom. En smula tjatigt, tyckte Jam. Är ni hungriga, undrade Tom? Vi är hungriga, svarade Jam. Ida var i gasen. Hon fortsatte. Om man skall lägga om en gräsmatta som är bemängd med ogräs räcker det inte med att fräsa upp den gamla mattan och så nytt gräs. Jorden är fullproppad med ogräsfrö som snabbt kommer att gro och etablera sig i den nya mattan. Ungefär tio centimeter jord måste skrapas bort och ersättas med ogräsfri mosand från något grustag. Tom hämtade de tomma skålarna, och ställde i disken. Han öppnade kylskåpsdörren, och rotade fram mat till Jam, och en potatis till Ida. Någon morot till Ida fanns där inte. Han satte på kaffevatten, och gick för att hämta en morot. Ni verkar må bra, sade han. Vi är glada, slutade de små!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar