tisdag 13 januari 2015

Blus


Blus.

Kaninen Ida vaknade. Gäspade och sträckte på sig. Satte sig upp, och såg sig kring. Det var tidig morgon ute på ön. Hon hade sitt röda nattlinne med volanger. Kläderna låg i fåtöljen. Hon gick dit, och bytte till en röd kjol, och en rosa blus. Knästrumpor. Vita med röda ringar. Tennisskor. Det var kyligt på golvet. Katten Jam låg på sin plats och sov. Tom sov bredvid sin Agnes. Hon gick in till barnen, och tittade till dem. De sov lugnt. Hon gick tillbaks in i sovrummet. Luckan på braskaminen stod öppen. Några förkolnade vedträn låg på bottnen. Vedkorgen var halvfull. Toms broder hade varit där med ved. Ida gick ut i köket. Hon fortsatte till verandan. Skålen var tom. Fönsterväxterna frodades. Det var röda och rosa pelargonier. Två vita. Ida hämtade vatten i köket, och vattnade dem. Hon satte sig bekvämt och väntade på Jam och Tom. Hon tänkte på sina underliga drömmar. En dröm är ett förändrat medvetandetillstånd under sömn, en psykisk upplevelse, som oftast uppträder under remsömnen där den upplevs ha en berättande form. Mental aktivitet förekommer även under djupsömnen, men är då nära nog statisk, det rör sig då mer om situationer än om historier. En dröm upplevs normalt sett som fullt verklig medan den pågår, men i samma ögonblick som den upphör faller den oftast i glömska. 

Ibland har man kvar ett svagt minne av till exempel en viss känsla man hade under drömmen. Om man väcks under själva drömsekvensen minns man oftast mer av drömmen. En ganska vanlig situation är t.ex. att man vaknar om man i drömmen upplever att man faller ner, vilket då kan kännas som att man landar i sängen. Jam vaknade. Krökte rygg och gäspade. Sträckte på sig, och såg sig kring. Idas plats var tom. Agnes och Tom sov i sina sängar. Kläderna låg i fåtöljen. Han gick dit, och tog av pyjamasen. Satte på en blå tröja, och shortsen. Träningsskorna. Det var kyligt på golvet. Han gick ut i köket, och fortsatte till verandan. ”Hurra”, utbrast Ida! De kramades. Jag har drömt så konstigt, sade Ida. Låt höra sade Jam. Jag läser just om drömmar. Drömmar innehåller ofta detaljer som inte stämmer med verkligheten, och det har sedan urminnes tider varit lockande att försöka tyda dessa som en djupare innebörd eller som förutsägelser om framtiden. Ett känt exempel är beskrivningen i Första Mosebok i Gamla Testamentet av hur Josef tolkar faraos dröm som en förutsägelse om sju år av överflöd, följda av sju svåra år. 

Sigmund Freud gjorde omfattande drömforskning och menar att drömmar är resultatet av inre konflikter mellan omedvetna lustar, och spärrarna mot att utföra dessa önskningar. Dessa konflikter uttrycker sig i drömmarna som dold symbolik. Ett av Sigmund Freuds verk är Die Traumdeutung vilket översätts till Drömtydning. Die Traumdeutung handlar om Sigmund Freuds drömteori. Edward T. Hall, anser också att drömmarna är symboliska men att de uttrycker vad drömmaren tänker och att meningen således inte är dold. Hobson J.A. har studerat aktiviteten i neuroner i det visuella systemet som förekommer när man sover. Denna aktivitet, menar Hobson, producerar både ögonrörelser, REM-sömn står för just Rapid Eye Movement-sömn, och fragmentala inre bilder. Drömmarna är resultatet av att hjärnan försöker binda ihop dessa fragmentala bilder och helt enkelt bli klok på dem genom att skapa små historier. En annan teori är att drömmar fungerar ungefär som "träning" för riktiga situationer. Samma som att i flygolyckor brukar den största delen av de överlevande ha läst broschyrerna om hur man ska uppträda i en flygplansolycka, vill hjärnan förbereda kroppen inför kommande händelser; som hjärnan anser vara troliga. 

Intressant, tyckte Ida! Tom vaknade. Han sträckte på sig, och såg sig kring. Idas plats var tom. Jams plats också. Agnes sov. Han kysste henne på pannan, och satte sig upp. Kläderna låg i fåtöljen. Han gick dit, och tog av nattröjan. Satte på en ny, och jeansshortsen. Svarta sockar, och träningsskorna. Det var kyligt på golvet. Luckan till kaminen stod öppen. Några förkolnade vetträn låg på botten. Vedkorgen var nästan full. Hans broder hade varit där med ved igår kväll. Tom tänkte på sin broder. Broder hade fyllt sjuttio år i söndags. Hans äldste son ordnade en lunchbjudning på hotell Gothias restaurang. Gothia Towers är ett helägt dotterbolag i Svenska Mässan Koncernen och en plats för möten och upplevelser för människor från hela världen. Med allt under ett tak kan man snabbt och bekvämt ta sig mellan hotellet, restauranger, konferens- och mässanläggningen. Gothia har en ambition att bli Europas mest attraktiva mötesplats genom att erbjuda den bästa helhetsupplevelsen. Hissen gick utanför huset med bara glasfönster. Det var hisnande. Det var även hissnande i restaurangen på högsta våningen. Tom vågade knappt titta ut. Efteråt åkte de hem till sonen, och åt tårta. På hemvägen lämnade de tårta till Toms Mamma. Älskade små sade Tom när han kom ut i köket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar