tisdag 20 januari 2015

Klor


Klor.

Kaninen Ida vaknade. Gäspade, och sträckte på sig. Satte sig upp, och såg sig kring. Hon hade sitt röda nattlinne på sig. Hennes kläder låg i den mjuka fåtöljen. Reste sig och gick dit. Bytte om till en rosa blus, och en röd kjol. Knästrumpor. Vita med röda ringar. Tennisskorna. Det var svalt på golvet. De var ute på ön. Jam sov på sin plats. Tom sov hos sin Agnes, i sängarna. Hon gick in till barnen och tittade till dem. De sov lugnt i sina sängar. Vedkaminen hade luckan stängd. Vedkorgen var tom. De hade eldat i går kväll. Toms broder hade varit där med ett lass ved. Veden låg i uthuset. Ida skuttade ut till köket, och fortsatte till verandan. En halv morot låg i hennes skål. Hon mumsade, och tuggade. Solen stod lågt. Det var tidig morgon. Den hade inte nått över berget ännu. Fönsterväxterna frodades. Det var pelargonier. De var röda, och rosa. En vit. Hon satte sig bekvämt, och väntade på de andra. Jam vaknade, ute på ön. Krökte rygg. Sträckte sig, så att klorna kom ut. Gäspade, och såg sig kring. Satte sig upp, och gäspade igen. Kläderna låg i den bekväma fåtöljen. Han tog av pyjamasen, och satte på en blå tröja. Shorts och svarta sockar. Träningsskorna. Det var kyligt på golvet. Idas plats var tom. Agnes sov hos sin Tom. Jam tittade till barnen. De sov lugnt i sina sängar. Vedkaminen hade luckan stängd. Toms broder hade lämnat ved igår. 

Han gick ut till köket, och fortsatte till verandan. ”Hurra”, utbrast Ida. De kramades. Jams skålar var tomma. Han öppnade ytterdörren, och hakade upp den mot väggen. Solen nådde nu över berget, och började värma. De små gick ut runt huset, och satte sig söder om. De satt på berghällen, som var slät och mjuk, med svarta ränder i det gråa, och rosa. Ängen låg öppen framför dem. Gräset var glest, och började gulna. Jorden var sandig, och mager. Ängsblommor trivdes där. Det var blåklockor och gullvivor. Hundkex, och klöver. Styvmorsvioler, och blåklint. Närmast berghällen de satt på fanns fetknopp, och blå violer. Gullmora, och timotej. Tom vaknade, och sträckte på sig. Satte sig upp, och såg sig kring. Idas plats var tom. Jams också. Agnes sov. Han kysste henne på pannan, och gick till fåtöljen, med kläderna. Tog av nattröjan, och satte på en ren. Jeansshortsen, och svarta strumpor. Träningsskorna med kardborreband. Han tittade till barnen. De sov lugnt i sina sängar. Vedkaminen var stängd. De hade eldat igår. 

Brodern hade lämnat ved. Den låg i boden. Tom gick ut i köket. Han fortsatte till verandan, och tittade efter de små. Dörren stod öppen. Han gick ut, och runt huset. ”Hurra”, utbrast Ida! Tom slog sig ned hos de små, på berghällen söder om huset. Jag har haft konstiga drömmar i natt, sade Ida. Kan du berätta om Freud, bad hon Tom. Jag kan berätta om en av hans lärjungar, svarade han. Anima och animus, arketyper, det kollektiva omedvetna. Alla har vi nog hört dessa begrepp någon gång. Om man vill fördjupa sig i vad de betyder så finns det en självklar källa. Carl Gustav Jung. Jung var en av skaparna av den moderna djuppsykologin. Han föddes i Schweiz artonhundra sjuttiofem och studerade till en början medicin, men blev alltmer fascinerad av psykologiska processer.  Han tog senare kontakt med Freud, vars lärjunge han blev. Freud såg Jung som sin arvtagare och protegé, men deras relation kom till en brytning, bland annat beroende på skillnader i synen på det undermedvetna och på sexualitetens roll som drivkraft. Freud såg sexualiteten som den primära kraften, något som Jung med tiden kom att fjärma sig från. Jung grundade den analytiska psykologin som såg det undermedvetna som en möjlig källa till kreativitet, och som också betonade det andliga behovet hos människan. 

Carl Gustav Jungs nyskapande idéer och begrepp som komplex, arketyper, persona, skugga, anima och animus, individuation, alla har haft en djup påverkan inte bara inom psykologin utan även konsten och litteraturen. Intressant, tyckte Ida. Jam gäspade. Är ni inte hungriga, undrade Tom? Vi är vrålhungriga, svarade Jam. Sitt ni kvar. Jag hämtar mat, sade Tom. Han gick runt huset, och in i verandan. Fortsatte till köket. Sköljde av skålarna, och ställde dem i diskhon. Öppnade kylskåpsdörren, och rotade. Hittade Idas mat. En kokt potatis, och en morot. Röd mjölk till Jam. Satte på kaffevatten, och tog fram en stor mugg, ur skåpet med porslin. Blandade till med näskaffepulver. En matsked pulver var lagom. Kattmaten var slut. Det fanns mer i ett skåp på vinden. Han gick ut i grovköket, och fortsatte uppför vindstrappan. Den var krokig, och låg i taket. Fint målad i ljusblått ändå. Han kom upp. Öppnade skåpet, och hittade kattmaten. Gick ned. Lade alltsammans på en bricka, och gick ut till de små. Vi är de bästa vänner, slutade de små!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar