lördag 25 oktober 2014

Åtta


Åtta.

Kaninen Ida och Katten Jam satt på verandan. Tom sov. Klockan var åtta på morgonen. Ida tyckte att detta var skandal. Hur länge skall han sova, undrade hon? Tom låg bredvid Agnes i stora rummet. Barnen låg i lilla rummet innanför. Det lilla rummet var så mysigt och fint. Fönstret var åt söder. Sängarna stod på var sin sida om fönstret. Vid den ena sängens fotända stod en gammal köksstol. Fin och bra att lägga kläder på. Nedanför den andra sängen fanns en stor hög byrå av ek. Fem byrålådor gick att dra ut. En spegel satt överst. Fem garderober fanns på motsatt vägg mot fönstret. Fyllda med skräp mest. Barnen sov. I det stora rummet stod två sängar åt Agnes och Tom. Rummet hade två fönster. Ett åt söder och ett åt väster. Sängarna stod vid fönstret åt väst. På ena sidan fanns en bekväm fåtölj. På andra sidan en köksstol. En ny bokhylla stod vid dörren mot köket. I hörnet motsatt mot fåtöljen var en ny braskamin. Mellan den och köksdörren stod en bred byrå. Uppe på den fanns en TV. Ida och Jam satt på verandan. I fönstren var krukväxter. Pelargonier. Rosa och röda. De blommade ymnigt. I köket innanför fanns en svart gammal vedkamin. Den användes ibland. Norr om köket låg Skonken. Det var ett mycket primitivt kök, med trampat jordgolv. Där kunde man laga mat på spritkök. En stor grön byrå stod vid väggen. 

Öster från Skonken var Kammern. Det sovrum som Toms Farmor dött i. Där fanns en svart gammal symaskin. En sådan som man trampar. Den hade guldfärgsinläggningar i målningen. Kammern var lite skrämmande även för Ida och Jam. Trappan upp till vinden var målad i ljusblått. Den var trång och böjd. Vinden var kall och brun. Skeppsmask åt på bräderna. Vinden var också skrämmande. Toms Pappa hade en gång sett råttan Josefin dansa i månskenet, till dragspelsmusik över nejden. Det var i kvällningen. Att råttor kan dansa berättar en historia från Rammen om. Musik hördes från en dans på en annan Ö. Det var vindstilla och lugnt. Uppe på berget dansade råttorna par om par. Uppe på vinden fanns ett litet vackert rum med fönster åt söder. På väggen satt ett porträtt av Toms Farfars Far. Väggarna var inte gedigna. På några ställen var det bara tapet som vägg. Det hade gått hål där. Jam grejade med mobilen. Han gick in på Facebook. Han fick kontakt med en kvinna i Strömstad. Hon verkade trevlig. Tom vaknade. Han gick upp ur sängen. Tog av pyjamasen. Satte på sig jeansshortsen och en t-tröja. En blå. Agnes sov fortfarande. Han öppnade dörren och gick ut i köket. Jam fick syn på honom. God morgon, sade Ida och Jam, med en mun. Tom hälsade tillbaka. Glädjestrålande rusade de fram. De kramade och Tom kramade tillbaka. Jam hade läst tidningar på nätet. Han ville berätta. 

Tom ville ha kaffe först. Han fyllde vattenvärmaren med vatten lagom till en stor kopp. Ok, berätta nu, sade Tom och satte sig hos husdjuren. Jam var uppskruvad. Han hade läst om en olycka. En jakthund hade blivit skjuten i våda under rådjursjakt. Det var på en myr i Götaland. Hemskt, kommenterade Ida. Tom hämtade en kopp i köket. Han hällde i en matsked neskaffe och fyllde på vatten. Han satte sig på verandan hos Ida och Jam. Jag vill ha en potatis, sade Ida. Jag vill ha mjölk, fyllde Jam i. Ok, lugn bara. Jag skall ordna det, svarade Tom. Tom tog fram det efterfrågade och satte sig med sin kopp. När han var klar med kaffet, frågade han. Vill ni gå till stranden? ”Hurra”, sade husdjuren. Solen var uppe en bit på himmelen och värmde skönt. De gick ut i trädgården. Oxlarna var frodiga. Körsbärsträden gröna och fina. De gick ned över ängen. Gullmora och blåklockor samsades med det höga gräset. Violer och klöver trängdes i sandmarken. Ida skuttade före. På ängen fanns fyra gropar med sand och musselskal. Fotbollsplanen var nyklippt och grön. Affären mitt emot över vägen var nedlagd. 

De gick ut på vägen. Nyasfalterad och svart. Jam satte på sig lurarna. Han var nöjd med sin mobil. Även Tom var nöjd med sin nu. Han hade ju trott att det var fel på den. Det var det inte. Han kom på vad han gjort för fel. Runt vägen på sidorna växte oxelträd. Innanför fanns vildhallon. Även rönnbär. De kom fram till tomten Toms Pappa velat köpa. Eller ha rättare sagt. Där vägen skiljer sig tog de till höger mot hamnen. Biblioteket passerades. Församlingshemmet. På andra sidan vägen låg Toms kusins hus. De tog in vid skolan mot naturområdet. Innanför grindarna växte blåhallon i massor. Ljungen blommade. Rosa och röd. Träden stod glest och var små. Det var en vattensjuk mark. De tog stigen åt vänster ned mot stora sandstranden. Vid kröken med utsikt fanns ett bord med bänkar att sitta på. De stannade en stund och njöt av utsikten. Ida var lycklig. Det var Jam också. Allting var rätt, för Tom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar