fredag 31 oktober 2014

Guldknoppar


Guldknoppar.

Katten Jam och kaninen Ida satt på verandan. De väntade. Ingenting hände. Tom sov djupt. Han låg bredvid Agnes. Barnen sov i sina sängar i rummet innanför. Tom snarkade. Ida var upprörd. Hur länge skall vi vänta, undrade hon? Allting kändes meningslöst när Tom inte var uppe. Tom sov i vardagsrummet. Sängarna de låg i var av svartmålat järn. Med guldknoppar. Bredvid Agnes plats stod en skön fåtölj. Vid Toms plats stod en gammal köksstol. En TV stod uppe på en bred byrå i björkträ. Det var vid väggen mot köket. Barnens rum hade fönster mot söder. Sängarna stod vid varsin vägg. En hög brun byrå av ek, stod vid Evas fotända. Vid Roberts säng stod en köksstol. Garderoberna var inbyggda på gammalt vis. De innehöll mest skräp. På stolen låg Evas och Roberts kläder. Solen sken inte in ännu. Det var tidig morgon. Toms och Agnes rum hade fönster åt söder och väster. Ida var hungrig. Hennes potatis var uppäten. Jam hade kattmat kvar i sin skål. Han kunde inte hålla sig längre. Han gick genom köket in i Toms rum. Han klöste Tom, som vaknade med ett ryck. Tom steg ur sängen. Han tog av pyjamasen. Satte på jeansshortsen. En ljusblå t-shirt. Han gick ut i köket. Ida kom ut. De kramades. Tom fyllde vattenvärmaren. Tog fram en stor kopp. Hällde näskaffe i. Slog på det varma vattnet. Han tog fram en potatis till Ida. Mjölk till Jam. Satte sig på verandan. Pustade ut. Drack sitt kaffe lugnt. Jam sörplade mjölk. Ida gnagde potatis. 

Tom öppnade ytterdörren och hakade upp den mot väggen. Sval luft strömmade in. Han gick runt huset. Det skulle bli en solig dag. Den stod ännu i öster. Vad sägs om ett morgondopp, frågade han. ”Hurra”, skrek Ida. Jam nickade. Tom fyllde sin ryggsäck med badgrejer. De gick ut. Gick vägen förbi det gula huset. Ned till lilla viken. Vattnet var klart som kristall. Det var bara tjockt med maneter. Öronmaneter. De bränns ju inte. Tom bytte till badshortsen. De ljusblå. Ida tog på sin röda bikini. Jam kände med tassen på vattnet. Det var lagom. Han bytte till badbyxor. De mörkblå. Tom steg först ned i vattnet. Där var bara en halvmeter djupt. Grunt för honom. Djupt för Ida. Hon böjde sig ned, och kastade sig i. Hon hade lärt sig simma i Dagas sjö. Solelången. Här var det salt. Man flöt lättare. Jam slängde sig i. Han simmade bra. Tom simmade ut på det djupa. Jam följde efter. Ida höll sig därinne. Maneterna kändes konstigt. Mjuka geléklumpar. Men ofarliga. Det var lätt för Tom att ta sig upp. Värre för Jam. Nästan omöjligt för Ida. De simmade in till stranden, och gick därifrån. Klippan var svart och slät. De vilade tillsammans. Ida såg upp mot himmelen. Inte ett moln. Här värmde solen. Tom började sjunga. ”Blott en dag, ett ögonblick i sänder. Vilken tröst, vad än som kommer på. Allt nu vilar i Guds händer”. Han kom inte ihåg fortsättningen. Jam jamade melodin. Ida sniffade den. 

De njöt i solen. Länge låg de där. Till slut ville Tom gå hem. De klädde på sig. Jam tog täten hem. Ida skuttade efter. Sist gick Tom. De gick mellan husen. Nu bodde inte farbror Kalle där längre. Han bodde i det lilla gula huset. Det var han som spottade i träskon, sade man. Det är ett uttryck som betyder lat. De stannade vid genomgången mellan huset och uthuset. Uthuset var rött med vita knutar. Det var här som Pappa hängde sina nät när han lagade dem. Ida var orolig. Hon ville prata om geografi, men vågade inte riktigt. Hon kände sig svag ihop med Tom och Jam. Du behöver inte känna så, sade Jam. Ok, sade Ida. Då börjar jag. Vilka två stora länder gränsar till Kazakstan? Tom tittade upp på himmelen. Jam knöt skorna. Vet ni inte, undrade Ida? Då svarar jag själv, sade hon. Ryssland och Kina. Var det så svårt? Jam var som vanligt ganska provocerad. Ok, sade han. Dags att prata om fotoner då. Foton är det elektromagnetiska fältets energikvantum, det vill säga, den minsta energimängd som kan överföras av elektromagnetisk strålning, till exempel ljus. Namnet kommer från grekiskans ord för ljus. 

Ida blev förvirrad. Tom ville tala politik som vanligt efter Jams föredrag. Tom började. Politik betyder ursprungligen statskonst, och avser som regel alla de åtgärder och handlingar som hör till det allmänna livet. Jam gäspade. Skall vi gå in, undrade han? De lämnade boden och gick in i huset. Agnes var uppe. Barnen var vakna. Eva blev stormförtjust över att se Ida och Jam. Agnes och barnen kom ut i går kväll. De hade inte träffat husdjuren på en vecka. Är det dags att äta lunch , undrade Agnes? Ida var hungrig igen. Hon svarade ja, och nickade. Har ni varit i lilla viken, frågade Agnes. Var det skönt i vattnet? Ja men mycket maneter, sade Tom. Alla sex var tillsammans nu. De hade det så mysigt. Vi trivs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar