tisdag 28 oktober 2014

Balkongen


Balkongen.

Katten Jam och kaninen Ida satt på balkongen. Det var morgon. Tom borstade tänderna. Björkarna var gula. Syrenerna blommade. Vita och röda. Oxlarna var ljust röda. Tom tänkte på barnen. De hade en sparkbil. Eva for från sovrummet till balkongdörren i vardagsrummet. ”Pang”, slog hon i dörren. Hon var oemotståndligt söt. Tom hade börjat spela i ett band. Han var sångare. När han var några och tjugo, köpte han en akustisk gitarr. Han började med visor. Det var en plaststrängad gitarr. Det blev Dan Andersson, Taube, och Ferlin. Efter några år lät det hyfsat. Han fick en vän som var duktig på stålsträngad gitarr. De spelade tillsammans. Tom kompade och sjöng. Vännen, Christer lade gitarrslingor. Det lät nog bra. Tom arbetade som teaterledare på fritidsgård. En av de äldre besökarna var duktig musiker. Han spelade tvärflöjt. Tom frågade honom. Vill du vara med i visgruppen? Han ville. Christer kände en cellolist. Det var nu sång, kompgitarr, sologitarr, tvärflöjt, och cello. Det lät riktigt bra. De började spela på ålderdomshem. Några konserter i samlingssalar. En ung pojke på fritidsgården var trummis. Han hade ett bluesband. Tom fick frågan om att sjunga. Roligt tyckte han. Han tog med sin Fender Stratocaster gitarr. Efter några år kunde han sjunga och spela blues. I huset de bodde i fanns många vänner. Några spelade i en grupp. 

Tom fick frågan om att sjunga med dem. Han provspelade. Några blev lyriska. Andra slutade. En ny grupp bildades. En rock och reggaegrupp. De spelade även lite blues. Först bara eget material. Sedan allt mer covers. Sextiotal. Trummisen kunde alla sextiotalslåtar. De hade två gitarrer, trummor, bas, orgel, piano. Tre körtjejer, och en saxofon som värst. Spelade på fester, parties, och klubbar. En platta gjordes. De fick frågan att satsa. Svarade nej. Bara en hobby. Ida skuttade in. Jam kom efter. Tom grejade i köket. Ida fick sin potatis. Jam sin mjölk. Tom värmde kaffevatten. Näskaffet höll på att ta slut. Barnen sov i sina sängar. Agnes likaså. De gick in i vardagsrummet. Satte sig i den gigantiska gröna soffan. Tom hade snickrat den. Den gick runt tre väggar, med en ingång åt fönstret. Ett runt litet bord i mitten. Vitt. Underlaget var klätt med grön manchester. Där fick plats tio personer lätt. Femton om de trängde ihop sig. Agnes skrivbord stod bredvid. Målat vinrött och brunrött. Ida blev klar med potatisen. Jam hade sörplat mjölk tillräckligt. Tom tog en kopp kaffe till. Han ville gå ned i källaren. Leta efter deras elvisp. Han svepte det sista kaffet. Tog på långbyxor. Blå jeans. Det var ingen värme längre. Jam öppnade ytterdörren. De gick två trappor ned. In i källargången. 

Tom låste upp till skyddsrummet. Grejer stod kvar sedan inflyttningen. Där luktade konstigt. Ganska sött och äckligt. De letade bland grejerna. Jam hittade reservhjulet till bilen. Lukten kom från bastun. Ida öppnade dörren dit. Odören slog emot henne. En död man låg på golvet. En fläck med stelnat blod, fanns invid honom. Ida skuttade ut. Jam sprang in där. Tom kom efter. Jam ryggade tillbaka. Tom klev närmre. Han lyfte på kroppen. Tre skotthål kring hjärtat vittnade om dödsorsaken. De skyndade ut. Fastighetsskötarens rum var bredvid. Toms nyckel fungerade dit. Han ringde polisen. Ida ville bort. De gick upp till lägenheten. Polisen får ta över nu, sade Tom. Han hade med sig en väska från förrådet. I den fanns en gravlykta och två små krattor. Han kände sig dyster och splittrad. Jam tog på hörlurarna. ”Love Me Do”, sjöng Beatles. Han gick in i musiken och in i sig själv. Han tänkte på vetenskap, och Universum. Han tänkte på den krökta rymden, och Schrödingers katt. Ida gick också in i sig själv. Hon tänkte på planeten, och dess länder. Hon tänkte på världsdelar. Afrika och Australien. Nordamerika och Asien. 

Tom tänkte på ett TV-program han missat. Det var Zlatans självbiografi del två. Skall vi gå ut, frågade Tom till slut. Husdjuren ville gå ut. På vägen mot lekplatsen sjöng Jam till musiken i öronen. Det lät hemskt. De hade med sig Jams trampbil. De gick nedför backen. Vägen var inte avstängd, men många vägbulor gjorde trafiken gles. Jam trampade vid lekplatsen. Ida grävde i sanden. Träden runt lekplatsen var låga och väl ansade. Gången var nyasfalterad. Svart. De bestämde att gå till sjön. Tom tog trampbilen och spadarna. Han gick hem medan Ida och Jam väntade vid lekplatsen. Ida berättade för Jam att hon chattat på Facebook med en kvinna från Malaysia. Ida skrev på engelska att det lät väldigt exotiskt för henne. Kvinnan svarade att det var vardagligt. Sedan bröt kvinnan chatten. Det rullade runt i huvudet på Ida. Tom lämnade trampbilen och grejerna i lägenheten. Han packade ned badgrejer i ryggsäcken. Tog snabbt med sig picknick. Tog på ryggsäcken och gav sig ut. På lekplatsen träffade han Ida och Jam. De gick längs bilvägen. De kom in till en stig genom skogen. Träden var gula, orange, och röda. Tom tittade på Ida och Jam. De älskade varandra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar