torsdag 30 oktober 2014

Sjön


Sjön.

Katten Jam och Tom var vid en sjö. Ida var med. Det var tidig natt. Jam och Ida badade. Stjärnor gnistrade på himmelen. Månens skära kastade ljus och skuggor över nejden. Gran och furuskog skiljde vattnet från himmelen. Tom satt i gräset. Det var kort och ansat. Längre upp var vildvuxet gräs. Det blandades med vildblommor. Blåklockor och hundkex. Violer och förgätmigej. Gullmora och klöver. Timotej och gult gräs. Natten sänkte sig över dem. Jam kom upp först. Han fick sin handduk. Den var röd. Han torkade sig, och tog på sig kortbyxorna och sin t-shirt. Det var en mörkröd. Kortbyxorna var blåa. Ida kom upp. Hon hade varit i längst. Hon tog av sin röda bikini, och torkade sig. Natten hade kommit. Luften var sval. Hon satte på sig sin ljusröda t-shirt och de ljusgröna kortbyxorna. Tom lade de våta badkläderna i en plastpåse. Han stoppade ned den i ryggsäcken. Jam ville tala om Universum. Ida tänkte på geografi. Tom uppskattade tystnaden. De satt på stranden. Alla tre låg på rygg. De tittade upp mot stjärnhimmelen. Jam såg en stjärna falla. Ida såg en sputnik. Den rörde sig hastigt över himmelen. Tom såg över skogen. Han tittade på månskäran. Buskar och blommor kastade långa skuggor över nejden. Tom började frysa. Han tog på ryggsäcken. Reste sig, och vände sig mot skogen. 

Nu går vi hem, föreslog han. Jam och Ida reste sig. Sällskapet gick mot skogen. De gick en annan väg hem. En grusad väg löpte längs sjön. Säv och vass trivdes där. I en vik fanns vass med kolvar. De hjälptes åt att plocka några. Tom fick bära dem. Vägen delade sig. Jam tog till höger. Ida skuttade efter. Tom följde med. De kom till odlingslotter vid vägen. Några kolonistugor var uppförda. Det såg rart ut. En man kom ut. Han raglade fram. Var han berusad? Mannen stönade, och skrek plötsligt på hjälp. Blod rann från hans bröst. Han föll ned på vägen. Våra vänner gick fram till honom. En bil startade och körde hastigt iväg. Den var svart. Mannen reste sig och gick fram till en grön bil som stod där parkerad. Han fumlade med nycklarna. Fick upp dem och öppnade bildörren. Satte sig och startade bilen. Han körde hastigt iväg, och försvann i natten. Har vi sett ett mordförsök, undrade Ida. Mycket märkligt, svarade Jam. Tom fumlade med mobilen. Han ringde polisen. De var inte intresserade. Vi går hem, sade Tom. Han stoppade ned mobilen i höger framficka. Den stör minst där, tänkte han. Jam tog på sina lurar. Ida var chockad av det inträffade. En stig gick in i skogen. Det var genaste vägen hem, från där de befann sig. Hasselbuskarna hade små nötter. De plockade och åt. Hallon växte där rikligt. På marken fanns blåbärsris. Hönsbär, stora och röda frodades där. Furor och granar glesnade. Lövträd upphörde att finnas. 

En myr öppnade sig. Kråkbär var på marken. Små enbuskar bar enbär. Svarta och blanka. Tom älskade gin. Han drack i princip ingen alkohol dessvärre. Han rökte inte. Hade aldrig gjort. Ett rådjurskid visade sig på myren. Sileshår växte på tuvor. Röda och gula. Mygg och små flugor satt fast i dem. Det var köttätande växter. De följde stigen över myren. Gräs på höga tuvor passerades. Det var sankmark de gick i. En rådjurshona skyndade till sitt kid. Ett skott smällde av. Det missade. Rådjuret klarade sig. En man i gröna kläder syntes långt bort på myren. Han bar ett gevär i handen. Jam tog av sig lurarna. Vad händer, undrade han? Inget särskilt, svarade Ida. Bara ett mord och ett mordförsök. Ingenting speciellt som du missat. Sällskapet fortsatte över myren. Jägaren försvann in i skogen. Kidet hade funnit sin Mamma. Det surrade i luften. De gick under starkströmsledningar. Det var obehagligt. Kanske farligt. Jam tog på sig lurarna. Sonja Aldén sjöng ”Blott en Dag”. ”Dess beskärda del av fröjd och smärta”. ”Som din dag, så skall din kraft och vara”. ”Blott en dag, ett ögonblick i sänder”. 

Jam tyckte att fantasi och verklighet flöt samman. Vad var upp och vad var ned? Han tittade på Ida och Tom. Fanns de eller var de bara produkter av Jams egen fantasi? Jam visste inte. Var de en text eller fanns de på riktigt? Vad är verkligheten? Drömmar kring Minnen. Eller minnen kring drömmar? Han hör Tommy Körberg sjunga. Hootenanny Singers fortsätter. ”Flicka från Backafall”. Ida vänder sig mot Jam. Jam tar av lurarna. Vill du leva i drömmen eller i verkligheten, frågar Ida? Du mår inte bra av att alltid ha lurarna på Jam. ”O store Gud”, hörs från lurarna. Jag vill leva i verkligheten, svarar Jam. Bra, säger Ida. Stäng då av mobilen. Men jag är i alla fall inte inne på facebook, påpekar Jam. Jag säger inte att det inte kunde varit värre, fortsätter Ida. Tom går nu först. Det är en god bit hem. Följ efter mig bara. Då slipper ni tänka, säger han. De ser på varandra. Vi hör ihop, slutar Tom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar