fredag 6 juni 2014

Universum



Universum. 
 
När Tom växte upp bodde han på Londongatan, i Pölsebo, Bräcke, Göteborg, Sverige, Jorden, Universum. I bibeln talas det om ett universum, som Gud regerar över. Kristus är hans son, inom kristendomen. I Urantiaboken som gavs ut i USA nittonhundra femtiotre, talas det om sju universa (plural av universum). I modern fysik, spekuleras om miljarder universa. Strängteorin öppnade för fler än ett universum, och upp till tolv dimensioner. Som ung upplevde han korset. Universum sammanstrålade i varje punkt. Han stod i en sådan punkt. Det hände i Haga, när han bodde där. Det var på en gräsmatta, nära Haga Nygata, på platsen, där ett hus rivits. Universum intog honom. Det var fruktansvärt att vara fångad i de strålarna. Han bar universum, som bar honom. Allt var ett. Universum kunde inte låta honom andas. Universum kan inte andas i en partikel. Föddes universum på nytt när han började andas? Kan det andas stort i sig själv. Han vet inte.    

Om det finns miljarder universa, så andas de kanske. Då växer, och krymper, vårt universum, rytmiskt. Han kunde inte ta till sig de gamla fysikernas förklaringar. Han undrade vad som finns utanför universum? Han undrade också, vad som fanns före ”big bang”? Fysikerna sa att universum är så stort som materian spridit sig, efter big bang. Före big bang, fanns ingenting. Att vara fysiker var alltså att inte tänka. När han var ung, trodde han att fysiker visste. Sedan förstod han, att det bara handlade om att inte tänka. Idag tror fysiker, att big bangs inträffar hela tiden. Bara skilt av avstånd. Avstånd är tid. Ljusår är det enda vi förstår. Färdas vi fortare än ljuset så blir allt svart. Vi kan inte se det, man inte kan se. Einstein förstod att ljuset kröker sig runt en stjärna. Därför kan vi se mycket längre bort. All materia skulle hindrat sikten annars. I moderna stjärnkikare, ser vi att galaxer och stjärnor i fjärran kan vara andra universa.   

Han andas, alltså lever han. Han blir hungrig, alltså lever han. Allt han gör är ett övergrepp på den stillastående Guden. Om det finns miljarder universa, finns det då också en Gud som är så stor? Och vad finns utanför. Einstein trodde på Gud. Han trodde nog på ett universum. Finns en människa som dör bärande allt, och buren av allt. Judarna tror att han ännu inte har kommit. Han brukar kalla sig, agnostiker. En som tror att det kan vara på båda sätten. Som Schrödingers katt. Den finns, och inte finns. Det är sanningen. Vad finns utanför, och vad fanns innan. Det finns inget innan. Det har alltid hållit på. Det finns inget utanför. Universa är oändligt. Han kom inte längre. Han kände sig otillräcklig. Han kokte sina ägg. Skönt att jag fått mina mediciner. Apodosen var bortglömd. Han skulle fått den i onsdags. Själv glömde han den till kl. tjugo på torsdag. Sömnpillren, är det värsta. Man blir ju beroende. Tänk att ligga vaken hela natten, när man just fått veta, att man har levercancer. Som tur var hade han lugnande piller, att ta till. Morgondosen innehåller tre Sobril. Han tar bara två, och sparar den tredje. Han har tänkt snart minska till en. Han har minskat sömnmedicinen, med en tredjedel, och manimedicinen, med hälften. Doktorn på Vårdcentralen tycker det är bra. Levervärdena blev ok. Han skall träffa doktorn, på Öppenpsyk, i mitten av augusti. Hon är invandrare. Han har fått för sig, att hon kommer från Bulgarien. Hon anställdes för ett halvår sedan. Hon är redan känd. Hon förstår inte svenska så bra. Värre är att hon lyssnar inte. I hennes situation, vore det klädsamt, med lite ödmjukhet. Han vill byta medicinpreparat. Hon kommer att säga nej. Är det för att det är enklast för henne att rulla på? Min samtalskontakt har gått i pension. Jag har fått en manlig sjuksköterska istället. Han känner att han inte orkar lära upp en person till. 
 
Han är ju själv välutbildad psykolog, och psykoterapeut. Han har gått alla utbildningar, man formellt kan gå. Han har varit chef för en psykoterapimottagning, på halvtid i tjugo år. Han hade egna patienter hela tiden. Nu betyder det ingenting, men det börjar kännas tröttsamt, med samtalskontakter som är alltför dåliga. Senaste träffen med sjuksköterskan, lade han ned all tid på att bygga upp Terapeutens självförtroende. Ett genuint intresse är mer värt än all utbildning i världen. Folk inom vården, kan vara hur bra som helst. De måste bara få veta det. De tror att läkaren, och psykologen, kan så mycket bättre. Så är det inte. Mycket utbildning, ger självförtroende. Det är självförtroendet, som släpper fram personen. När du tänker, ”det är jag som skall göra det, och det är jag som kan det”, så blir det bra. Många har förmågan. Nästan bara de utbildade vågar tro på sig. En bra patient, är behandlarens bästa utbildning. Det gäller bara att våga tro, på det. Och sedan fortsätta att lyssna och lära, tillsammans, med, patienterna. Jag borde egentligen vara handledare. Men jag skriver, och spelar istället. Det kanske också blir bra till slut. Blir jag ett med Gud. då?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar