torsdag 24 april 2014

Johan



Johan föddes 1863. Han dog 1930.

Johan Elved Käck, var Sidors Far. Han var indelt soldat, i Bokenäs. På våren artonhundra åttionio gifte han sig med Selma Maria Andersson. De fick åtta barn. Fyra pojkar, och fyra flickor. Den äldste var Sidor. Johans Pappa var också indelt soldat. Det var vanligt på den tiden, att yrket gick i arv. Soldatyrket hade ganska god status. Det var mycket bättre än att vara vanlig bonddräng. Ett antal gårdar slog sig samman, och stod för en soldat. Det var tanken att soldattorpet skulle ligga på bördig mark, men inte sällsynt, att det låg i obrukad utmark. På sommaren var Johans Pappa borta för soldatövningar, och olika arbeten, i statens tjänst. Marken torpet låg på, var obrukad, men bördig. Johans Mamma, var driftig. Hon stod både för kvinnliga yrken, och manliga när maken var borta. Pappa var kyrkovaktmästare, när han inte var i fält och övade. Johans förlossning gick bra. Han var första sonen, och Mamman var inte alls utsliten. Hon hade bara fött ett barn innan. Det var en flicka, som hette Matilda. Hon var två år äldre än Johan. Han fick sedan sex yngre syskon. Ett av dem var Egon, som var två år yngre. Honom lekte Johan ofta med. Pappa slet med marken, när han var ledig, från sina andra arbeten. Johan såg och lärde. 

På närmsta gården, bodde en pojke som hette Olof. Det blev Johans bästa lekkamrat. Johan var ofta där hos Olof. Johans Mamma slet också med marken. Pappa tjänade pengar som soldat. Han tjänade också som kyrkovaktmästare. Mamma sålde små fina saker hon gjort, men det var ändå ont om pengar. Det var mycket värt att kunna odla själva. Far och Mor, bröt ny mark varje år. Johan hjälpte till så gott han kunde. Johan var lärorik. Han såg att Olofs familj, hade det på ett annat sätt. Olofs Mor berättade gärna saker, för pojkarna. Andra delar av landet, och främmande länder, kunde hon berätta om. När Johan var sju år, hade han bestämt sig. Han ville bli lärare som stor. Fast han visste, att Far nog ville att han skulle bli soldat, och ta över gården. Ja, det var faktiskt en liten gård. Far hade köpt en ko. En gris hade de redan. Hönor också. Mest odlade de ändå marken. Det var potatis, rovor, och grönsaker. Dill och persilja tyckte Johan om, och tog gärna lite då, och då. Där fanns också morötter. Johans älsklingsgrönsak. Johan lärde sig att mata grisen. De hade en liten ladugård, mot skogen, norr om huset. Den hade Pappa byggt, som så mycket annat. 

Pappa trivdes i skogen. Egentligen skulle han nog velat vara skogsbonde. Inne i ladugården, i ett hörn, fanns en gris. Johan visste att den skulle ätas till jul, så han fäste sig aldrig riktigt vid grisen. Den stökade och bökade alltid. Johan var nästan lite rädd för honom. Pappa hade en fin soldatuniform. Den fick han inte ha på sig till vardags. Det tyckte Johan var synd. Pappa var så fin i den. Johan fick nöja sig med foton. Dem hade Pappa haft med sig hem, efter en övning. Johan hjälpte Mamma att rama in dem och sätta på väggen. Det var i finrummet, där bara Far och Mor sov. Alla barnen låg i samma rum. Sängar gjorde Pappa, efterhand som det behövdes. Han snickrade i ladugården. Johan såg på, och lärde. Johans yngsta syster hette Stina. Henne tyckte Johan mycket om. En sommar gjorde Pappa inte så mycket soldatövningar. Göta kanal brast på flera ställen. Det var ett drygt arbete att gräva upp, och restaurera. Pappa fick ingen extra lön för detta slit. Det ingick i avtalet, och endast den vanliga soldatlönen, utbetalades. Johan var väldigt intresserad av att lära sig läsa. Pappa läste bra, och hade många böcker. Olofs Mamma kunde också läsa bra. 

När Pappa hade tid, så visade han Johan, hur det går till att läsa. Johan hade alltid en bok liggande bredvid sängen. Han lärde sig rabbla alfabetet. Han lärde sig stycken utantill. Sedan tittade han i boken och jämförde orden med det han kunde rabbla. Hos Olofs Mamma var det mycket lärorikt. Efter mjölkningen, tog hon ledigt en stund. Då läste hon ur en bok. Ibland var det ur bibeln. Ibland ur en annan bok. Johan frågade om bokstäverna. Hon svarade så gott det gick. Johans Pappa läste mycket om soldatyrket. Det kunde handla om hur många gårdar som skulle stå för en soldat. Vad soldaten skulle öva, och vad han skulle få i lön. När Johan var femton år gammal, kunde han läsa bra. När han var några år äldre, blev Pappa för gammal, för att vara soldat. Johan fick då ta över. Han skrev kontrakt, om soldatyrket, om lönen, och om torpet med mark. Johan fick tid att studera mer. Han blev så kunnig, att han erbjöds bli lärare. Det var ju Johans högsta dröm, så han tackade förstås ja. Han träffade Selma Andersson. Johan var då tjugofem år gammal. De blev kära i varandra. När Johan var tjugosju år gammal, gifte de sig. Johan var nu indelt soldat, men han var också lärare. Och en ovanligt duktig sådan. Johans liv blev precis som han drömt om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar