torsdag 25 december 2014

Golvet


Golvet.

Kaninen Ida vaknade. Gäspade och sträckte på sig. Satte sig upp i bädden, och såg sig kring. Hon hade sitt röda nattlinne med volanger, på sig. Katten Jam sov. Tom sov också, bredvid sin Agnes. Idas kläder låg bredvid henne, på golvet. Hon bytte till en gul kjol, och en rosa blus. Tog på tennisskorna. Det var svalt på golvet. Gick ut i köket, och fortsatte till verandan. Hennes skål var tom. Krukväxterna i fönstren trivdes, och var yppiga. Det var pelargonier. Röda och rosa. En vit. Ida tänkte på vad hon drömt. Vad är drömmar egentligen? En dröm är ett förändrat medvetandetillstånd under sömn, en psykisk upplevelse, som oftast uppträder under REM-sömnen där den upplevs ha en berättande form. Mental aktivitet förekommer även under djupsömnen, men är då nära nog statisk, det rör sig då mer om situationer än om historier. En dröm upplevs normalt sett som fullt verklig medan den pågår, men i samma ögonblick som den upphör faller den oftast i glömska. Ibland har man kvar ett svagt minne av till exempel en viss känsla man hade under drömmen. Om man väcks under själva drömsekvensen minns man oftast mer av drömmen. En ganska vanlig situation är t.ex. att man vaknar om man i drömmen upplever att man faller ner, vilket då kan kännas som att man landar i sängen. Katten Jam vaknade. Gäspade. Krökte rygg, och sträckte på sig. Klorna kom ut. 

Han satte sig upp, och såg sig kring. Kläderna låg i fåtöljen. Tog av pyjamasen, och tog på en tunn blå tröja. Shorts och sockar. Träningsskor. Det var kyligt på golvet. Han gick ut i köket, och vidare till verandan. ”Hurra”, utbrast Ida. Vad gör du, undrade Jam. Jag tänker på drömmar, svarade hon. Jag har drömt så konstigt. Drömmar är konstiga, svarade Jam. Drömmar innehåller ofta detaljer som inte stämmer med verkligheten, och det har sedan urminnes tider varit lockande att försöka tyda dessa som en djupare innebörd eller som förutsägelser om framtiden. Ett känt exempel är beskrivningen i Första Mosebok i Gamla Testamentet av hur Josef tolkar faraos dröm som en förutsägelse om sju år av överflöd, följda av sju svåra år. Sigmund Freud gjorde omfattande drömforskning och menar att drömmar är resultatet av inre konflikter mellan omedvetna lustar, främst sexuella, och spärrarna mot att utföra dessa önskningar. Dessa konflikter uttrycker sig i drömmarna som dold symbolik. Ett av Sigmund Freuds verk är Die Traumdeutung vilket översätts till Drömtydning. Die Traumdeutung handlar om Sigmund Freuds drömteori. Tom vaknade. Gäspade och sträckte på sig. Satte sig upp i sängen, och såg sig runt. Agnes sov lugnt. Jams plats var tom. Idas likaså. Han tog av nattröjan och satte på en ny. Reste sig och tog på jeansshortsen, och träningsskor. Tittade till barnen. De sov lugnt. 

Gick tillbaks in i sovrummet. Kaminen prydde sin plats. Han gick ut i köket. ”Hurra”, utbrast Ida. Alla tre kramades. Vad gör ni, undrade han? Vi talar om drömmar, sade Ida. Du som är Psykolog Tom, borde väl veta mycket om drömmar, menade Jam. Jag kan väl säga något, svarade Tom. En mycket särskild typ av drömmar är klardrömmande. En person som drömmer en klardröm är i någon mening medveten om att han eller hon drömmer, och kan påverka händelseförloppet i större eller mindre grad. Klardrömmar är mycket ovanligare än den vanliga typen av drömmar som alla människor drömmer varje natt. Förmågan till klardrömmar går till viss del att träna upp. Intressant, tyckte Jam och Ida. Nu vill vi äta, påpekade Ida. Tom samlade in skålarna. Sköljde av dem, och ställde i disken. Satte på kaffevatten. Rotade i kylskåpet. Hittade Idas mat. En kokt potatis. En morot, och några maskrosblad. Jams mat var slut. Jag får gå upp på vinden och hämta mat till dig Jam, sade han. Tom gick ut till det primitiva köket bredvid. Han gick uppför trappan till vinden. Det var trångt och lågt i tak. Trappan var nymålad i ljusblått. Vinden var murrigt brun. Från fönstret åt norr, syntes Marstrands fästning. 

Han rotade i ett stort skåp med konserver. Kattmaten stod längst in. Han tog tre burkar. Tänkte på ämnet för dagen. Drömmar. Stadium III och IV av NREM-sömnen kallas för djupsömn. Forskare har länge trott att man i detta sömnstadium inte drömmer. Detta har dock nyligen visat sig vara oriktigt. Djupsömnens drömmar är dock något mera statiska än Rem-sömnens. Det rör sig snarare om situationer än berättelser. Under djupsömnen tar kroppen igen sig fysiskt och det är väldigt viktigt för immunförsvaret att kroppen får sin djupsömn, annars blir man lätt mottaglig för sjukdomar. Drömsömnen är viktig för den mentala hälsan eftersom man då bearbetar vad som hänt under dagen. Tom gick ned för trappan. Han öppnade en burk, och ställde in de andra två i kylskåpet. Är vi vänner nu, undrade han? Vi är de bästa vänner, svarade de små!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar