söndag 14 december 2014

Satte


Satte.

Kaninen Ida vaknade. Gäspade, och sträckte på sig. Satte sig upp, och såg sig kring. Hon hade sitt röda nattlinne, med volanger på. Hennes kläder låg på en stol. Hon gick upp, och klädde sig. Tog på en gul kjol, och en rosa blus. Knästrumpor. Vita med röda ringar. Katten Jam sov. Han snarkade. Det ryckte i morrhåren. Drömmer nog om möss, tänkte hon. De var ute på ön. Agnes och Tom sov, i sängarna. Det var kyligt på golvet. Tog på tennisskorna. Lade sig i bädden igen. Tänkte på vad hon drömt. Ett flyghaveri. Några överlevanden strandar på en öde ö. Alla är engelska. Alla är pojkar. Alla är mellan sex och tolv år gamla. Det är så drömmen börjar, förstår Ida sedan. Själva drömmen börjar med en beskrivning av tolvåringen Ralph. Han är mycket självsäker, ljushårig, smal och senig med skoluniform som klibbar av svett i den heta djungeln. Någon tid senare träffar han Nasse, den nye som ingen tycker om. Han är en tjock pojke, intelligent och lite lillgammal med glasögon och astma, som tar sarkastiska kommentarer med jämnmod och accepterar sin nertryckta roll. Tillsammans resonerar de två om vad som egentligen hänt. Deras flygplan, kommer de fram till, har blivit anfallet och störtat på en ö långt ut i Söderhavet, fjärran från vuxna och deras regler. Det finns frukt i överflöd, djungeln är varm och förtrollad och vattnet underbart. 

Ralph uppfattar detta som paradiset medan Nasse något mer reserverad konstaterar att de måste leta reda på om några andra pojkar klarade sig. Ida går upp ur sängen. Går ut i köket, och vidare till verandan. Hennes skål är tom. Sätter sig bekvämt. Krukväxterna frodas. Pelargonierna blommar i rött, och rosa. Solen står lågt. Katten Jam vaknar. Gäspar, och sträcker på sig. Sätter sig upp. Tar av pyjamasen, och sätter på en ljusblå tröja. Shortsen, och sockar. Träningsskorna. Tom sover bredvid sin Agnes. Barnen ligger i det lilla rummet innanför. Går ut i köket, och fortsätter till verandan. ”Hurra”, utbrister Ida. De kramas. Jams skålar är tomma. Han öppnar ytterdörren, och hakar upp den mot väggen. Går ut på berghällen. Ida följer efter. De går runt huset, och sätter sig på berghällen söder om. Ser ut över ängen, som ligger öppen. Gräset är högt men glest. Det är sandjord. Blåklockor, och gullvivor samsas i grupper. Solen börjar värma, från öster. Jam berättade om religion. Hinduismen räknas som den äldsta bland världsreligionerna och har sina rötter i Indiens uråldriga historia och litteratur. Hinduismen har ingen grundare utan är istället uppbyggd på ett flöde kunskaper från många olika religioner som med tiden har bakats samman till en allsidig lära. 

Impulser från bland annat grekisk mytologi, persisk religion, kristendom och islam har lett till att lärans innehåll har byggts på och förändrats genom historiens gång. Den hinduiska lärans tolerans och dynamik inför andra religioner har gjort att den med tiden överlevt både erövringar och andra rivaliserande religiösa läror. Intressant, tyckte Ida. Hon lade sig ned, och sträckte ut sig i solen. Tom vaknade. Gäspade, och sträckte på sig. Satte sig upp, och såg sig kring. De smås platser var tomma. Agnes sov lugnt och stilla. Tog av nattröjan, och satte på en ny. Steg upp och klädde om. Tog på jeansshortsen och svarta sockar. Träningsskorna med kardborreband. Tittade till barnen. De sov stilla och lugnt. Gick tillbaks in i rummet. Luckan på kaminen var öppen. Några förkolnade vedträn låg på bottnen. Vedkorgen var halvfull. Hans broder var där igår, med ett lass ved. Brodern hade en skogsfastighet. Den hade han köpt nu på gamla dagar. Brodern hade haft sex fruar. Nu ville han leva ensam. Han var oftast ute i skogen på dagarna. Huset var mycket stort. Fem stora rum, och kök. Veduppvärmt. 

En snickarfirma hade just byggt en ny veranda. Inte för att det behövdes, men för nöjet. Den blev fin. Källaren blev samtidigt större. Tomten var full med fruktträd, och bärbuskar. Ett växthus fanns såklart. En gigantisk ladugård fylld med grejer. Vedboden hade han byggt ut på gammalt vis. Han värmde huset enbart med ved. Tom gick ut i köket. Tittade ut på verandan. Ytterdörren stod öppen. Tog skålarna, och sköljde av dem. Letade i kylen. Hittade Idas mat, samt mjölk. Satte på kaffevatten. Gick upp på vinden, för att hämta kattmat till Jam. Vinden var brun och lite kuslig. Konservburkar fanns i ett stort skåp. Han hittade kattmaten längst in. Tog tre burkar, och gick ned. Ställde in två i kylen, och öppnade den tredje. Blandade till kaffe i en stor mugg. Tog en banan ur kylen. Hämtade en bricka, och lade upp maten på den. Gick ut och runt huset, till de små. ”Hurra”, utbrast Ida. God morgon, sade Jam. Ni verkar glada, sade Tom. Är ni vänner, undrade han? Vi är de bästa vänner, slutade de små!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar