fredag 26 december 2014

Möss


Möss.

Kaninen Ida vaknade. Gäspade och sträckte på sig. Satte sig upp, och såg sig runt. Katten Jam sov på sin plats. Det ryckte i morrhåren. Han drömmer nog om möss, tänkte hon. Hon hade ett gult nattlinne. Hennes kläder låg på stolen. Hon tog av nattlinnet, och satte på en rosa blus. En röd kjol, och knästrumpor. Vita och röda. Tennisskor. Det var kyligt på golvet. Ida gick tillbaks till sin bädd, och lade sig. Hon hade drömt egendomliga drömmar. Hon låg och tänkte. Vad visste hon om drömmar? Anima och animus, arketyper, det kollektiva omedvetna. Alla har vi nog hört dessa begrepp någon gång. Om man vill fördjupa sig i vad de betyder så finns det en självklar källa. Carl Gustav Jung. Carl Gustav Jung var en av skaparna av den moderna djuppsykologin. Han föddes i Schweiz artonhundra sjuttiofem och studerade till en början medicin, men blev alltmer fascinerad av psykologiska processer.  Han tog senare kontakt med Freud, vars lärjunge han blev. Freud såg Jung som sin arvtagare och protegé, men deras relation kom till en brytning, bland annat beroende på skillnader i synen på det undermedvetna och på sexualitetens roll som drivkraft. Freud såg sexualiteten som den primära kraften, något som Jung med tiden kom att fjärma sig från. 

Jung grundade den analytiska psykologin som såg det undermedvetna som en möjlig källa till kreativitet, och som också betonade det andliga behovet hos människan. Carl Gustav Jungs nyskapande idéer och begrepp som komplex, arketyper, persona, skugga, anima och animus, individuation. Alla har haft en djup påverkan inte bara inom psykologin utan även konsten och litteraturen. Katten Jam vaknade. Gäspade, och reste rygg. Sträckte på sig, så att klorna kom ut. Satte sig upp, och såg sig kring. Ida låg påklädd i sin bädd. Tom och Agnes sov. Han tog av pyjamasen, och satte på en blå tröja, och shorts. Sockar och träningsskor. Tillsammans gick han och Ida ut i köket. Ida berättade om sina drömmar, och sina tankar. De fortsatte ut på verandan. Skålarna var tomma. När Jam hörde om Idas tankar, ville han berätta om Jung. Carl Gustav Jung, C.G. Jung, född tjugosjätte juli artonhundra sjuttiofem i Kesswill i Thurgau, död sjätte juni nittonhundra sextio ett i Kussnacht i Zurich, var en schweizisk psykiater, psykolog, författare, idéhistoriker och mystiker. 

Jung har efterlämnat en rik samling publikationer som ofta exemplifierar psykologiska teorier och modeller med analyser av religioner, seder, myter och berättelser från olika kulturområden. Jung är bland annat känd för att ha myntat begreppen arketyp, det kollektiva omedvetna och synkronisitet. Hans läror bygger dels på kliniska observationer, i samarbete med Sigmund Freud och andra psykologer, dels studier av andra kulturer. Han genomförde resor i utomeuropeiska samhällen för att vidareutveckla sina psykologiska teorier. Inte minst intresserade han sig för olika kulturers myter. Jung blandade gärna in pseudovetenskapliga element, såsom astrologi och alkemi, i sin analys av människans kollektiva omedvetna. Ursprungligen var han lärjunge till Freud, men en brytning kom till stånd mellan dessa båda på grund av Jungs avvikande uppfattning om psykoanalytisk teori. De psykologer som är anhängare av C.G. Jungs teorier brukar kallas jungianer, och deras praktik jungiansk psykologi eller analytisk psykologi. Tom vaknade. Gäspade, och sträckte på sig. Satte sig upp. Tog av nattröjan, och tog på en ny. Tog på shorts och sockar. Träningsskor. Gick ut i köket. ”Hurra”, utbrast Ida. 

God morgon, sade Jam. De kramades. Jam berättade vad de talat om. Det var ju Toms gebit. Han tog vid. Stimulerad av ämnet för dagen. Enligt Jungs modell är tanke och känsla varandras motsatser, likaså förnimmelse och intuition. Människor utvecklas olika och därmed sker specialisering och en av dessa funktioner blir den primära funktionen för individen, vilket leder till att dess motsatta funktion förblir outvecklad och primitiv, mindervärd. Någon funktion i det andra paret kan också utvecklas mer och blir stödfunktion. Med andra ord. Individen kommer bara att kunna hantera ett par av funktionerna på ett moget och medvetet sätt. Är ni hungriga, undrade Tom? Vrålhungriga, svarade Jam. Tom samlade in skålarna på verandan, och gick ut i köket med dem. Ställde dem i diskhon, och gick till kylskåpet. Rotade fram Idas mat. En kokt potatis, och en morot. Kattmaten var slut. Han hällde upp röd mjölk till Jam. Satte på kaffevatten, till sig själv. Gick upp på vinden. Rotade i skåpet. Längst in fanns några burkar kattmat kvar. Han tog tre burkar med sig. Vi måste köpa mer, tänkte han. Tittade ut genom fönstret. Såg Marstrands fästning i fjärran. Gick ned för trappan. Det var lågt i tak. Han fick böja sig. Kom ned. Serverade Jam, och ställde två burkar i kylen. Blandade till kaffe, och gick ut till verandan. Satte sig hos Ida och Jam. Hämtade en banan. Ni verkar glada, sade han? Är ni vänner? Vi är de bästa vänner, svarade de små!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar