tisdag 2 december 2014

Upp


Upp.

Kaninen Ida vaknade i skogen. Gäspade och satte sig upp. Såg sig kring. Katten Jam låg på sin plats och sov. Tom och Agnes sov i sängarna. Barnen låg i kökssoffan, och sov. Hon hade sitt röda nattlinne med volanger. Hon reste sig och skuttade upp på byrån vid fönstret. Tittade ut. Himmelen var blå. Skuttade ned igen. Bytte till en röd kjol, och en rosa blus. Tvärrandiga knästrumpor. Öppnade dörren. Sval luft strömmade mot henne. Stängde försiktigt dörren efter sig. Gick ned för trappan. Den var nymålad och fint ljusblå. Kom ned till hallen. Gick ut till verandan. Skålen var inte tom. Där låg en halv morot. Hon mumsade. Tänkte på Toms uppväxt. Tidigt om vårarna var Tom med sin Pappa ute vid båthamnen. De gjorde i ordning båten långt före de andra gubbarna. Båten var i mahogny. De putsade och lackade, så den blev fin. Många gubbar var också ute vid hamnen. De bara tittade ned i flaskor och glas. Gjorde ingenting med båtarna. Solen värmde så skönt tidigt på våren. Tom och Pappan sjösatte först. Långt före de andra. De gick ut till öarna i södra skärgården. På Svensholmen fanns vilda kaniner i mängd. Allt ätligt var borta. Hela ön var uppgrävd, men kaninerna var söta. Utanför Galterö fanns flera småöar som de kallade ”våra öar”. 

Öarna låg så nära bebyggelse, att ingen tänkte på att gå dit. Styvmorsvioler och blåsippor trivdes i gropar, och små ängar. Måsar och ejdrar byggde med stor möda fina små bon. Efter någon vecka låg där ett ägg. Blommorna blev yppigare. Rödklöver och gullvivor trängde sig in. En vecka senare fanns där två ägg. Måsarna lade alltid tre prickiga ägg. Ejdrarna fler. Gråbruna. När sommaren kom körde de till Toms faster, och bodde där på den stora ön. Sedan hälsade de på hans farbror. Pappan hjälpte till med höet. Då var Toms Mamma med. Tom ville alltid gå norröver. De gick oftast i de inre fjordarna. Innanför Tjörn och Orust. Där var öarna skogklädda. Utanför Stenungsund ligger Stora och Lilla Farholmen. Där på stranden hittade Tom två små hundar i plast. Dem älskade han. Favoritöar var Hjältön och Koljön. Där fanns mycket kantareller. Det var nära till Källviken, Dragsmark, och hela Bokenäs. Där som Toms Morfars Far levat, som indelt soldat. En gång gick de genom strömmarna, förbi Smögen, och ända upp till Fjällbacka. Mot sensommaren åkte de alltid till Mormors stuga i skogen. Plockade svamp och bär. Jam sträckte på sig. Gäspade, och vaknade. Satte sig upp. Såg sig kring. Idas plats var tom. Tom och Agnes sov i sängarna. Barnen i kökssoffan. 

Han tog ett skutt upp på byrån vid fönstret. Tittade ut. Himmelen var blå. Hoppade ned igen. Tog av pyjamasen, och satte på en blå tunn tröja. De ljusblå shortsen, och svarta strumpor. Öppnade dörren. Det var svalt utanför sovrummet. Stängde dörren efter sig, och gick försiktigt ned för trappan. ”Hurra”, utbrast Ida. Han gick ut till verandan. Skålarna var tomma. Pelargonierna trivdes och var vacker röda, rosa, och vita. Jam öppnade ytterdörren, och hakade upp den mot väggen. De satte sig på trappan. Gullriset trängdes mot väggen. Två solrosor hade kommit upp. Ida var uppåt. Jag kan berätta om solrosor, sade hon. Solros är en art inom familjen korgblommiga växter. Blomman är gul till färgen och växten kan bli upp till tre meter hög, i vissa fall ända upp till fem meter. De strålblomstriga blomkorgarna är mycket stora, gula och bruna. Den kommer ursprungligen från Mexiko men odlas över stora delar av världen som prydnadsväxt eller för kommersiell framställning av solrosolja och solrosfrön. Intressant, tyckte Jam. Han började bli van vid att Ida snattrade. Solen letade sig igenom björkarnas grenverk, på andra sidan vägen. 

De gammaldags rosorna glänste i rabatten med rosa blommor. Gullregnsträden bar frikostigt sin gula blom i klase vid klase. Ängen behövde slås. Ängsblommorna klagade inte. Gullviva och blåklockor samsades. Rödklöver och blåklint gömdes i gräset. Lupiner runt brunnen. Rosa och blå. Lövträd vid entrén. Hassel och lönn. Asp och björk. En kastanj och en bok. Ida ville gunga. De gick runt huset. På berghällen växte lavar och mossa. Tre svarta skogssniglar dröjde sig kvar i den gröna mossan. Solen hade inte nått dit ännu. Gungan hängde mellan de stora björkarna. Ida satte sig i. Jam sköt på. En igelkott försvann ned i sitt hål i rishögen. Tom vaknade. Gäspade, och sträckte på sig. Satte sig upp i bädden. Kysste Agnes på pannan. Tittade på barnen. De sov lugnt och fridsamt. Tänkte på chatten igår. Tog av nattröjan, och bytte till en ny. Shorts och sockar. Kände på dörren. Öppnade. Det var svalt därute. Tittade på klädgarderoben. Gick fram till trappan. Tog sig ned. Inga små på verandan. Inga i vardagsrummet. Tomt i köket. Gick ut till trappan. Runt huset. Vid gungan. Älskade små, slutade han!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar