onsdag 17 december 2014

Sig


Sig.

Kaninen Ida vaknade. Gäspade, och sträckte på sig. Satte sig upp, och såg sig kring. Katten Jam sov på sin plats. Det ryckte i morrhåren. Drömmer nog om möss, tänkte hon. Hon hade sitt röda nattlinne, med volanger. Kläderna låg i den sköna fåtöljen. Hon gick dit, och bytte om. Tog på en röd kjol, och en rosa blus. Knästrumpor. Vita och röda. Lade sig igen, och tänkte på vad hon drömt. Hon hade drömt om sitt ursprung. Våra tamkaniners beteende kommer ursprungligen från vildkaninen, jämför man deras beteende ser man likheterna. Genom att studera vildkaninen kan vi lättare förstå våra tamkaniners behov. Nästan alla beteenden som vildkaninen har, har även våra tamkaniner. Det som skiljer är miljön och att våra tamkaniner inte är rädda för oss människor. Vildkaninen bor på torr sandmark, helst i en backe med skyddande buskar runt omkring. Där kräver den ett hål i marken för att ta skydd när den känner sig hotad. Den har två hålor, en för att ta skydd i och en som den använder som toalett. När den använt toan under en tid gräver den en ny toaletthåla. Vildkaninen har enorma ytor. Tamkaninen vill ha en boplats som är torr och vindskyddad, även ett hus att krypa in i. Den tycker om att gräva både utomhus i mark/sand/jord eller i buren, även om den inte kommer djupare än till burgolvet. 

Mycket strö i buren uppskattas så den får utlopp för sitt grävbehov. Kaninen väljer ut ett hörn i buren som den gör sina behov på, den vill att vi rengör och rensar där ofta eftersom den inte kan gräva fram en ny toalett själv. Tamkaninen har tyvärr ofta väldigt begränsad levnadsyta. Så hade Ida det innan hon lärde sig tala. Nu var allting annorlunda. Hon steg upp, och tog på tennisskorna. Det var lite kyligt på golvet. Gick in i köket, och vidare till verandan. Solen hade just stigit upp, och värmde inte ännu. Verandan var fin. Vitmålad med stora fönster, och vackra krukväxter. Pelargonier, röda och rosa. En vit. Satte sig bekvämt, och väntade på Jam och Tom. Blev arg när hon tänkte på Toms sovbeteende. Skålen var tom. Först när Tom vaknar får jag mat, tänkte hon. Egentligen löjligt. En rätt placerad stol skulle göra det möjligt för henne att nå upp till kylen. Några sömniga flugor vaknade till liv, och surrade runt en stund. Hon lutade sig bakåt, och halvsov. Katten Jam vaknade. Gäspade, och sträckte på sig. Tänkte på vad han drömt. Tog av pyjamasen, och satte på en blå tröja. Shorts, och sockar. Träningsskor. Gick ut till verandan. ”Hurra”, utbrast Ida. De kramades. Jam ville berätta. Huskatter eller bondkatter som de också kallas är en katt utan registrerad stamtavla. Även om man vet att båda föräldrarna är raskatter så betraktas inte kattungen som raskatt om den inte är stambokförd och har en stamtavla utfärdad av ett godkänt kattförbund. 

När man tänker på en bondkatt, ser man ofta en randig korthårskatt framför sig, men bondkatter kan se ut på många olika sätt, vara lång- eller korthåriga, ha olika färger och olika temperament. Vanligast är korthåriga huskatter eftersom genen för kort hår är dominant, men en huskatt kan naturligtvis också vara långhårig. Bottenfärgen på en huskatt kan vara svart, röd, vit eller blå. Vanligen är huskatter tabbymönstrade, alltså marmorerade med olika färger. Sköldpaddsmönster i svart och orange förekommer bara bland honor. Huskatter kan ha vilket temperament som helst, men är oftast frisk och har vanligtvis inte så många nedärva sjukdomsanlag, som kan vara fallet med vissa framavlade raser. Tas huskatten väl omhand, lever den oftast länge. Medellivslängden är ungefär femton år. Intressant, tyckte Ida. Hon tänkte på annat. Tom vaknade, och sträckte på sig. Gäspade, och reste sig upp. Såg sig kring. Jams och Idas platser var tomma. Agnes sov lugnt och fridfullt. Tog av nattröjan, och satte på en ny. Tog på jeansshorts, och sockar. Tittade till barnen. De sov lugnt och fridfullt. 

Gick tillbaks in i sovrummet. Den öppna spisen var helt rengjord. Vedkorgen var full. Tog på träningsskorna. Golvet var kyligt. Gick ut i köket. ”Hurra”, utbrast Ida! God morgon, sade Jam. De kramades. Skönt att Jam slutat grubbla över sin stamtavla, sade Ida. Det låter bra, sade Tom! Han hämtade skålarna, och sköljde av dem. Ställde i diskhon. Öppnade kylskåpsdörren, och rotade. Fick fram Idas mat. Serverade henne. Satte på kaffevatten. Kattmaten var slut. Mer fanns på vinden. Trappan upp var låg och trång. Vinden var brun och lite otrevlig. Han öppnade skåpet med konserver. Där längst in fanns kattmaten. Tog tre burkar med sig. Bräderna på vinden var ätna av skeppsmask. Han fick böja sig i vindstrappan ned. Ställde in två burkar i kylen. Öppnade en. Serverade Jam. Tog fram röd mjölk till kaffet och Jam. Är vi vänner, undrade han? Bästa vänner, slutade de små!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar