onsdag 10 december 2014

Havet


Havet.

Kaninen Ida vaknade. Gäspade och sträckte på sig. Såg sig runt. Hon hade sitt röda nattlinne med volanger på. Katten Jam låg på sin plats, och sov. Morrhåren ryckte. Han drömmer nog om möss, tänkte hon. Agnes sov i den ena underslafen. Eva i den andra. Robert låg däruppe. Tom också. De sov lugnt. Hon var vid havet. Bytte till en röd kjol, och en rosa blus. Tvärrandiga knästrumpor. Vita med röda ränder. Tennisskor. Lade sig på bädden igen. Tänkte på sitt liv. Hon hade inga minnen före affären. Hennes Mamma var svart. Syskonen grå. De bodde i en trång liten bur. Fick mat på bestämda tider. Pellets. En dag kom en flicka in i affären. Lekte med syskonen, alla tre. En vuxen man talade med flickan. Sedan talade han med expediten. Ida sattes i en egen liten bur. Mannen betalade. Det var Tom. Flickan var Eva. Hon tog den lilla buren, och gick till bilen. De körde och körde. Till slut var de framme. Hon bars upp till pojkens rum. Det var Robert. Hon släpptes ut ur buren. Där var gott om plats. Rummet var stort. I dörröppningen satt en gallergrind. Pojken hade en tvåvåningssäng. En stol att lägga kläder på. Massor med leksaker. Familjen bestod av Eva, och Robert. Agnes, och Tom. De turades om att klappa henne. 

Det började klia i hennes tänder. Hon åt morot och maskrosblad. Mot klådan började hon gnaga på tapeten. Det hjälpte något. Tom blev arg. Det var vita strukturtapeter. Hon gnagde en halv meter upp. En dag hade Tom fått nog. Hon fick flytta ned till källaren. Hon fick ett eget stort rum. Utan tapeter. En gallergrind mot pannrummet. En grind mot rummet med öppen spis. Där inne fanns två kylskåp, och två garderober. Hennes bädd var i en öppen garderob. Väggarna hade träpanel. På golvet låg en plastmatta. Hon tyckte inte om potatis. En dag fick hon en kokt potatis. Det älskade hon. En liten röd barnstol fanns där. Den brukade Tom sitta på, medan han väntade på att hon skulle äta färdigt. En ljusblå trappa ledde upp i huset. Trappstegen var för höga för henne. På sommaren var de vid havet. Det lilla huset de bodde i hade matt vit färg inuti. Två våningssängar, med stegar upp. Utanpå var huset rött, med vita knutar. Hon hade en hage utanför. Där kunde hon knapra maskrosblad. Jam vaknade. Gäspade, och sträckte på sig. Reste sig upp, och såg sig kring. Ida låg på sin plats, fullt påklädd. Han tog av pyjamasen. Satte på en blå tröja, och shortsen. Strumpor, och träningsskor. Ida reste sig. De trängde sig ut. Fruktträden var yppiga. Särskit plommonträdet. Jag kan berätta om plommon, sade Ida. 

När plommonen mognar till sommaren ska du passa på att göra egen marmelad. Denna plommonmarmelad med stänk av citron är söt och god och har bra hållbarhet. Ät plommonmarmeladen på smörgås eller använd den som fyllning i tårta eller rulltårta. Intressant, tyckte Jam. Berätta receptet för Agnes också. De gick över ängen. Gräset blandades med blåklockor och gullvivor. Rödklöver och blåklint. Rosorna bar röda nypon. Den stora stenen var täckt av lava. Grön mossa trivdes runt i kring. Trappan till altanen var lagom hög i trappstegen. Både för Ida och Jam. Under altanen växte ingenting. Där var för mörkt. Ida skuttade upp. Jam kom efter. Skålarna var tomma. De satte sig bekvämt. Oxlarna i häcken skiftade i färger. Gult, orange, rött, och mörkrött. Tulpanerna var utblommade. Krassen också. Huset var nymålat, i rött med vita knutar. Tom vaknade. Gäspade och sträckte på sig. Satte sig upp, och tog av nattröjan. Klättrade ned för stegen. Tog på en ny tröja. Shorts och sockar. Träningsskor med kardborreband. De smås platser var tomma. Agnes, och barnen sov lugnt. Öppnade dörren och gick ut. Fetknopp blommade gult på berghällen, i en skreva. 

Solen hade börjat värma. Några svarta skogssniglar hade inte sökt skydd mot solen ännu. De små björkarna var gula. Rönnarna bar rikligt med röda bär. Den gröna mossan, runt stenen blandades med vitmossa. Han gick fram till altantrappan. Tog den i några steg. ”Hurra”, utbrast Ida. God morgon, sade Jam. De kramades, alla tre. Vi talade just om din broder Tom. Kan du förebygga prostatabesvär och prostatacancer med en enkel kostförändring? Modern vetenskap tyder på det. Förstorad prostata är mycket vanligt bland medelålders och äldre västerländska män. Den blir ofta större för varje år. Eftersom prostatakörteln sitter runt urinröret ger prostataförstoring förträngning av urinröret. Mycket intressant, tyckte Tom. Ida tittade åt ett annat håll. Skålarna var tomma. Tom samlade ihop dem, och gick in i köket. Han öppnade kylskåpsdörren, och rotade. Han kom ut med mat till de små. Serverade. Satte på kaffevatten. Gick ut till dem med kaffet i handen. Satte sig i en solstol. Ni verkar vara vänner? Vi är de bästa vänner, slutade de små!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar