lördag 13 december 2014

Låg


Låg.

Kaninen Ida vaknade. Gäspade och sträckte på sig. Satte sig upp, och såg sig kring. Katten Jam sov lugnt. Agnes och Tom sov också. De låg i sin fina svarta järnsäng, med guldknoppar. Hon hade ett gult nattlinne på sig. Kläderna låg på en stol. Gick dit och bytte om till en röd kjol, och en rosa blus. Tvärrandiga knästrumpor. Golvet var kyligt. Tog på tennisskorna. Lade sig i bädden igen. Tänkte på sina drömmar. Hon hade drömt om en katt, och en man som hette Pettson. Han bor i ett litet rött hus och tillbringar dagarna med att hugga ved, uppfinna saker och ting, fiska och mata sina kycklingar. Egentligen har han allt han behöver. Men ibland kan Pettson ändå känna sig lite ensam. Därför blir lyckan stor när hans snälla granne Beda hälsar på med en present: en liten katt, som får namnet Findus. Ännu roligare blir det när Findus börjar tala och en stor vänskap tar sin början. Samtidigt har grannen Gustavsson problem med sin tupp, som bara gal och gal. För att rädda tuppen från att hamna i grytan, rycker Beda ut och ber Pettson ta hand om den, vilket han gladeligen gör. I hönshuset blir det stor uppståndelse och alla är glada över nytillskottet på gården. Alla utom Findus, som är rädd att förlora sin bäste och ende vän. Nu är goda råd dyra, vad ska han hitta på för att Pettson inte ska glömma bort honom? 

Ida steg upp. Hon gick ut i köket, och vidare till verandan. Hennes skål var tom. Solen stod ännu lågt. Krukväxterna mådde bra. De blommade i rött, och rosa. Hon satte sig bekvämt, och väntade på Jam, och Tom. Jam vaknade, och sträckte på sig. Krökte rygg, och gäspade. Satte sig upp i bädden, och såg sig runt. Idas plats var tom. Tog av pyjamasen, och satte på en blå tröja. Sockar och shorts. De ljusblå. Han går in till barnen, och tittar till dem. De sover lugnt i sina sängar. Det är ett trevligt rum. Fönster åt söder, och storblommiga tapeter. En hög byrå i ek är verkligen snygg. Går tillbaks in i sovrummet. Ser på den öppna spisen. Vedkorgen är halvfull. Några förkolnade pinnar ligger på botten. Luckan står öppen. De eldade i går kväll. Detta är också ett trevligt rum. Fönster åt söder, och väster. Han går ut i köket. ”Hurra”, utbrast Ida, när hon såg honom. Han går ut på verandan, till henne. Skålarna är tomma. Jag kan berätta om våra skålar, sade Jam. Keramik betecknar såväl framställningen, som själva godsen av plastisk lera, såsom lergods, stengods, flintgods, porslin med flera. Keramer är en grupp material som liknar keramik och inkluderar icke lerbaserade material. Klassificering av keramik kan också göras efter applikationsområde: hushållskeramik, prydnadskeramik, teknisk keramik, dental keramik, sanitetsporslin etc. 

Önskvärda egenskaper hos många keramiska material som utnyttjas är elektrisk isolering, värmetålighet, hårdhet, slitstyrka, kemisk stabilitet, lätt att hålla rent, ogenomsläpplighet, formbarhet, lämplighet för ytbehandling och så vidare med vanliga exempel: keramiska kondensatorer, högspänningsisolatorer, motordelar, bromsar och laboratorieutrustning. Speciell keramik kan utföras med skärande egg. Ytbehandlingsmöjligheten gör att många keramiska material är lämpliga för dekoration, exempelvis med glasyr. Även motsatta egenskaper hos vissa keramiska material kan utnyttjas. Ett poröst material kan släppa igenom vätska och gas och därmed fungera som filter. Piezolektriska element är också en vanlig specialanvändning av keramer. Ida tänkte på annat. Intressant, sade hon. Tom vaknade. Gäspade, och sträckte på sig. Satte sig upp, och såg sig kring. Idas plats var tom. Jams likaså. Tog av nattröjan, och satte på en ny. Jeansshorts och sockar. Träningsskorna. Det var kyligt på golvet. Kysste Agnes på kinden. Han var nöjd med tapetseringen. Stora ängsblommor på vit botten. Den nya TV:n stod bra på björkbyrån. Gick ut i köket. Dörren till verandan stod öppen. 

”Hurra”, utbrast Ida. God morgon, sade Jam. De kramades, alla tre. Tom tog skålarna, och sköljde av dem. Öppnade kylskåpsdörren, och rotade. Han fick fram Idas mat. Kattmaten var slut. Serverade Ida en kokt potatis, och en morot. Kattmat finns mer på vinden, tänkte han. Satte på kaffevatten, till värmning. Gick ut i skånken. Golvet var av stampad jord. Här kan man laga mat på spritkök, tänkte han. Från skånken kan man gå in i kammaren. Den är lite skrämmande. Där dog farmor för många år sedan. En fin gammal trampsymaskin står där. En svart med guldstrimmor. Gick upp på vinden. Trappan var krökt och besvärlig. Det var lågt i tak. Allting var brunt där uppe. Skeppsmask åt på bräder och plankor. Små högar av fint sågspån vittnade om det. Från det norra fönstret såg man ut över havet. Han kom fram till hyllan med konserver. Där stod kattmat i mängd. Han tog tre, och gick ned med. Öppnade en och serverade Jam. Ni verkar glada, sade han? Vi är de bästa vänner, slutade de små!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar