lördag 27 december 2014

Sov


Sov.

Kaninen Ida vaknade. Gäspade och sträckte på sig. Satte sig upp, och såg sig kring. Katten Jam sov på sin plats. Tom låg bredvid Agnes och sov. Hon hade ett rött nattlinne på sig. Hennes kläder låg på stolen bredvid. Hon gick upp och bytte till en gul kjol, och en rosa blus. Vita knästrumpor. Tog på tennisskorna. Det var kyligt på golvet. Hon lade sig igen, och tänkte på boken hon läst innan hon somnade. Med Drömtydning lade Freud år nittonhundra grunden till det som kom att bli psykoanalysen. Boken präglas i hög grad av Freuds skarpa iakttagelseförmåga, hans träffsäkra intuition och glödande entusiasm. Här presenterar han för första gången sina djärva tankar om människans drömliv och omedvetna processer, en utmaning såväl för den psykologiska och filosofiska forskningen som för människans vardagliga självförståelse. Freud själv kallade drömtydningen för "kungsvägen till det omedvetna" och gav den en nyckelroll i psykoanalytisk teori. Freuds idéer möttes till en början, som så många andra revolutionerande tankegångar, av skepsis. Men Freud vann respekt. Hans drömanalys var ingen vidskeplig drömmystik. 

Med utgångspunkt i ett rikt drömmaterial, sitt eget och andras, lade han fram sin tolkning av drömmarnas innebörd och deras samband med det omedvetna själslivet. Freud upptäckte att drömmen har ett latent innehåll, dolt bakom drömberättelsen och det manifesta innehållet. Genom fritt associerande kan det latenta dröminnehållet frigöras. Numera har många av Freuds teorier blivit en självklar del av vårt tänkande. Ida reste sig och gick ut i köket. Hon fortsatte till verandan. Det var tidig morgon. Solen stod lågt. Pelargonierna blommade ymnigt. De var röda och rosa. En var vit. Skålen var tom. Hon var hungrig, och sugen. Satte sig bekvämt, och väntade på Tom. Jam vaknade. Gäspade, och krökte rygg. Sträckte på sig, klorna kom ut. Satte sig upp, och såg sig kring. Idas plats var tom. Tog av pyjamasen, och tog på en blå tröja. Shortsen och svarta sockar. Träningsskorna. Han gick ut i köket. ”Hurra”, utbrast Ida. De kramades. Ida berättade om sina drömmar, och boken hon läst. Jam visste mycket om Freud. Han berättade om hur det började. Genom sin gode vän, den fjorton år äldre läkarkollegan och nervläkaren Joseph Breuer, fick Freud höra talas om hur denne hade behandlat hysteri, en på den tiden vanlig diagnos, hos en ung kvinna, med hypnos, enligt Breuers utsago med framgång. 

Dessa uppgifter väckte Freuds intresse och stimulerade honom att företa en resa till den tidens främste nervläkare, Jean-Martin Charcot i Paris. Där fick han se hur läkare med hjälp av hypnos kunde framkalla hysteriska symtom hos kvinnor som var intagna på det stora psykiatriska kvinnosjukhuset i Paris, där Charcot var chef, lärare och forskare på området neurologi. Besöket i Paris ledde till att Freud själv började behandla hysteriska beteenden med hjälp av suggestion och hypnos. Jams skålar var tomma. De satte sig bekvämt på verandan, och väntade på Tom. Tom vaknade. Gäspade, och sträckte på sig. Satte sig upp. Tittade på Agnes som sov bredvid. Kysste henne på pannan. Tog av nattröjan, och satte på en ny. Gick upp, och tog på shortsen, och svarta sockar. Träningsskorna. Han tittade till barnen. De sov lugnt. Tittade ut genom fönstret. Himmelen var blå. Det skulle bli en fin dag. Gick tillbaks in i sovrummet. Kaminen stod öppen. Några förkolnade vedträn låg på botten. Han gick ut i köket. ”Hurra”, utbrast Ida. God morgon, sade Jam. De kramades. Är ni hungriga, undrade Tom? 

Vi är vrålhungriga, svarade Jam. Tom samlade in skålarna, och ställde dem i diskhon. Gick till kylskåpet, och rotade efter mat till de små. Tog fram en kokt potatis, och en morot till Ida. Kattmat och mjölk till Jam. Satte på kaffevatten. Vi har talat om Sigmund Freud, berättade Jam. Kan du berätta mer om honom? Jag kan berätta om psykoanalys, svarade Tom. Teorins grund är att det finns en omedveten mening och avsikt bakom människans föreställningar och handlingar. Som behandlingsmetod är psykoanalys en hjälp till inre förändring och frigörelse från invanda livsmönster, vilket ger möjlighet att möta livets svårigheter och ta ansvar för sitt eget liv. Psykoanalytiska tankegångar har fått stort inflytande såväl inom behandlingsarbete som i den samhälleliga och kulturella debatten. Bakom människors upplevelser och handlingar finns ofta omedvetna fantasier, föreställningar, önskningar och inre konflikter. I psykoanalys får analysanden hjälp att förstå mer av dem, inte minst genom förståelsen av vad som sker i relationen mellan psykoanalytiker och analysand. I samspelet mellan dem gestaltas och speglas bland annat analysandens upplevelser och känslor från betydelsefulla relationer i barndomen. Genomarbetningen av dessa ibland smärtsamma känslor leder till ökad självinsikt. Tom smuttade på sitt kaffe. Ida var klar med potatisen, och övergick till moroten. Jam var färdig med kattmaten, och började sörpla mjölk. Ni verkar vara vänner, sade Tom. Vi är de bästa vänner, slutade de små!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar