söndag 28 december 2014

Karl


Karl.

Kaninen Ida vaknade. Gäspade och sträckte på sig. Satte sig upp och såg sig kring. Katten Jam sov lugnt på sin plats. Det bara ryckte i morrhåren. Han drömmer nog om möss, tänkte hon. Hon hade ett rött nattlinne, med volanger. Hennes kläder låg på stolen. Hon reste sig upp, och bytte till en rosa blus, och en röd kjol. Vita knästrumpor. Tennisskor. Det var kyligt på golvet. Hon gick ut i köket. Fortsatte till verandan. Hennes skål var tom. Solen stod lågt. Den hade inte börjat värma ännu. Fönsterväxterna trivdes. Pelargonier, röda och rosa. En vit. Ida tänkte på diskussionen de haft igår kväll. Att Katten Jam var grön politiskt var ingen nyhet. Tom var mer obestämd. Själv stod nog Ida till vänster. Hon hade läst de viktiga skrifterna i ämnet. Få tänkare har haft en så stor politisk betydelse som Karl Marx. Denne tyske ekonom och filosof anses än idag vara en av de främsta kännarna av den industriella ekonomin, och den främsta kritikern av det kapitalistiska systemet. Marx var bosatt i England och fick därmed bevittna den tidiga industrialiseringen och hur arbetarna blev brutalt exploaterade i den tidens fabriker. Upprörd över att människor kunde behandlas så illa började han formulera sina tankar. En del av sina verk skrev han tillsammans med Friedrich Engels.  

Marx försökte förklara hur industrisamhället hade uppkommit. Hans utgångspunkt var att det som drivit fram samhällsutveckling under historiens gång var just frågan om vem som hade kontroll över samhällets resurser. Marx visade att varje historiskt samhälle innehöll olika samhällsgrupper, klasser. Klasserna skilde sig åt beroende på hur mycket kontroll de hade över samhällets resurser. Överklassen hade mycket kontroll, underklassen hade lite. Klasserna kämpade mot varandra om att få mer kontroll över samhällets resurser, och denna kamp ledde till utveckling och samhällsförändring. Denna förklaring av samhällsutveckling brukar kallas materialism. Enligt Marx tänkande hade industrisamhället uppkommit när borgarklassen tagit makten från adeln, representerat av franska revolutionen. Detta hade gjort borgarna dominerande, och de främsta av dem blev en ny överklass. Den borgerliga överklassen kännetecknades av att medlemmarna inte behövde arbeta själva, utan kunde leva på de resurser de kontrollerade. Eftersom dessa resurser oftast var i form av pengar, kapital, kallade Marx dem för kapitalister. Borgarnas maktövertagande var dock inte det sista. Marx trodde att arbetarklassen så småningom skulle göra revolution och störta kapitalisterna. Först då skulle ett jämlikt, klasslöst, samhälle kunna uppnås. 

Ida var otålig på att Tom skulle vakna. Jam vaknade. Gäspade och krökte rygg. Sträckte på sig, så att klorna kom ut. Satte sig upp, och såg sig runt. Idas plats var tom. Tom sov bredvid sin Agnes. Hans kläder låg i fåtöljen. Tog av pyjamasen, och satte på en blå tröja. Shortsen, och svarta sockar. Träningsskorna. Gick ut i köket. ”Hurra”, utbrast Ida. De kramades, och gick ut på verandan. Ida ville fortsätta diskussionen från igår. Hon var högt upp i varv, och fortsatte resonemanget. Marx var mycket kritisk till hur det kapitalistiska industrisamhället påverkade människan. Han talade om att människan var alienerad, alltså kände sig främmande i världen. Denna känsla av att inte höra hemma berodde enligt Marx på att människan inte längre såg någon koppling mellan sitt arbete och världen. I det tidigare bondesamhället kunde den som arbetade se det direkta resultatet av sitt arbete i hur växterna han odlade växte och skördades. Men i industrisamhället blev varje människa en liten del av en enorm fabrik, där det var omöjligt att få någon överblick över vilken betydelse ens arbete egentligen hade. Marx menade att människor måste få känna sig betydelsefulla för att må bra, och ett arbete som upplevs som meningslöst eller obegripligt gör att arbetaren mår dåligt. 

En annan negativ faktor som Marx lyfte fram var det kapitalistiska samhällets tendens att värdera allt i pengar. I det rationaliserade kapitalistiska industrisamhället är ekonomisk tillväxt och vinst de främsta målen, det som anses eftersträvansvärt. Därmed börjar allting i samhället att värderas ekonomiskt. Enligt Marx var detta en oerhörd fara, eftersom detta tänkande kunde föras över på människor. Tom vaknade. Gäspade, och sträckte på sig. Kysste Agnes på pannan. Satte sig upp i sängen, och såg sig kring. Idas plats var tom. Jams likaså. Hans kläder låg i fåtöljen. Bytte nattröjan mot en ny. Tog på shortsen, och strumpor. Träningsskor. Det var svalt på golvet. Gick ut i köket. ”Hurra”, utbrast Ida. De kramades alla tre. Är ni hungriga, undrade han? Vrålhungriga, svarade Jam. Tom samlade in skålarna, och ställde ned dem i diskhon. Öppnade kylskåpsdörren, och hittade Idas mat. En kokt potatis, och en morot. Serverade. Kattmaten var slut. Jam fick börja med mjölken. Tom gick upp på vinden. I ett skåp fanns konserver. Längst in stod kattmaten. Han tog tre burkar, och gick sedan ned. Ni verkar glada. Är ni vänner, undrade han? Vi är de bästa vänner, slutade de små!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar