söndag 1 mars 2015

Akvarium


Akvarium.

Kaninen Ida vaknade. Hon gäspade, och sträckte på sig. Hon såg sig kring. Katten Jam sov på sin plats. Agnes, och Tom sov i sina sängar. Barnen sov lugnt, och stilla. Ida klädde sig. Hon gick försiktigt ned för trappan, och in i hallen. Hon fortsatte till verandan. Hemmes skål var tom. Hon satte sig bekvämt, och väntade på Jam, och Tom. Jam vaknade, och krökte rygg så att klorna stack ut. Han gäspade, och sträckte på sig. Katten Jam tog av pyjamasen, och klädde sig. Han gick försiktigt ned för trappan till hallen, och fortsatte till verandan. Jam och Ida kramades. Ida var glad över sitt nya akvarium. Hon ville berätta för Jam om det. Hon började. Så tar du hand om dina akvariefiskar. Ett akvarium med färgglada fiskar som simmar omkring bland gröna växter kan vara ett mycket dekorativt inslag i ett hem. Men tänk på att akvariefiskar är levande varelser. Har du ett akvarium måste du följa djurskyddsreglerna för akvariefiskar. Reglerna gäller akvariefiskar som hålls för sällskap och hobby. När du planerar ditt akvarium. Olika fiskarter har olika beteenden. Fiskarter som normalt lever i stim bör hållas tillsammans med fiskar av samma art. Viktigt med bra vatten. Kvalitén på det vatten fiskarna hålls i är mycket viktig. Du måste anpassa pH-värde, salthalt och vattentemperatur efter vilka arter som finns i akvariet. 

Du måste även anpassa tekniska hjälpmedel som luftpumpar och reningsanläggningar efter fiskarten och antalet fiskar. Det är också viktigt att vattenkvalitén är stabil. Minsta utrymme. Akvariets volym, yta och djup ska vara anpassat efter fiskarnas storlek, antal och beteende. Det bör inte vara mindre än 40 liter vatten i akvariet. Inredning i akvariet: Akvariet ska innehålla bottenmaterial och inredning som motsvarar det som finns i fiskartens naturliga miljö. För att fiskar ska må bra behöver de möjlighet att gömma sig och söka skydd. Därför måste minst en sida av akvariet vara insynsskyddad. Även inredningen i akvariet ska medverka till att ge fiskarna skydd. Du får inte ha klotformade akvarier. Grundregeln är att du inte får hålla fiskar i klotformade akvarier. Anledningen är att det är svårt att uppfylla fiskarnas krav på volym, syresättning och inredning i dessa. Ett akvarium syresätts naturligt genom vattenytan. I ett klotformigt akvarium blir vattenytan för liten för att syresättningen ska fungera naturligt och därför uppstår lätt syrebrist i vattnet. Fiskarnas foder: Du ska utfodra dina fiskar med ett foder som är anpassat för arten. Det är viktigt att du ger fiskarna lagom mycket foder så att de varken blir för feta eller för magra. 

Viktigt att fiskarna mår bra. Om en fisk blir stressad av eller visar aggressivitet mot andra fiskar måste du som djurhållare agera för att få balans mellan fiskarna i akvariet. Du måste också vara uppmärksam på om fiskarna blir sjuka. Vänd dig gärna till en zoohandel för att få råd. Den som säljer akvariefiskar är skyldig att lämna ut faktablad till kunderna om skötsel av fiskarna. I vissa fall behöver du ha ett tillstånd. Om du driver en yrkesmässig verksamhet med fiskar eller om du upplåter, förvarar eller utfodrar andras fisk i större omfattning behöver du ett tillstånd från länsstyrelsen. En verksamhet är av större omfattning när den bedrivs med sex eller fler akvarier. Fiskar som används för att behandla psoriasis och för fiskpedikyr definieras inte som sällskapsfiskar. Därför behöver du inte ha något tillstånd från länsstyrelsen om du har den typen av verksamhet med fisk. Dessa fiskar ska dock hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt. Mycket intressant, kommenterade Jam. Han hade hela tiden tänkt på annat. Han tyckte inte om Idas allt vidlyftiga pratbeteende. 

Han funderare ivrigt på någonting att själv hålla föredrag om. Han började. Allt runt omkring oss är uppbyggt av olika ämnen, som i sin tur oftast består av mycket små partiklar som kallas atomer. Det finns bara omkring hundra olika sorters atomer, men dessa kan kombineras på oändligt många sätt och bygger på så vis upp alla de miljoner och åter miljoner olika ämnen som finns i vår värld. Nästan all materia är uppbyggd av atomer. Du består själv av flera kvadriljoner atomer, en kvadriljon är en etta följd av 24 nollor. Också luften består av atomer, även om den går att se. I en liter luft finns det inte mindre än 50 sextillioner atomer, en sextioljon är en etta följd av 21 nollor. Jam mådde bättre. Ida var inte sur. Hon hade nu börjat tänka på mat istället. Hon var sur på Tom. Hur länge skall den fine herrn sova idag, undrade hon. Tom vaknade, och sträckte på sig. Han satte sig upp, och såg sig kring. Agnes fick en kyss på pannan. Barnen sov. Han klädde sig, och gick ned till de små. Vi älskar varandra, slutade de!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar