torsdag 12 mars 2015

Kant


Kant.

Kaninen Ida vaknade. Hon såg sig runt. Tom sov. Det gjorde Jam också. Agnes och barnen låg i sina sängar, och sov. De var på sommarstället. I rummet fanns två våningssängar. På golvet var Idas och Jams platser. Hon gäspade och sträckte sig. Det var en liten springa i ytterdörren. Väggarna var vitmålade. Det tyckte hon var snyggt. Från början hade huset varit en målarverkstad åt Agnes broder. Då var de tre familjer som delade på stället. Tom byggde ut huset till måtten för en Friggebod. Han byggde två våningssängar åt familjen. De var snygga i lackat trä. Tom sov däruppe, liksom Robert. Agnes och Eva nedtill. Ida och Jam hade sina platser under fönstren åt väster. Huset hade även ett litet fönster åt öster. Ida tog av nattlinnet, och satte på sig sin gula kjol, och en tunn rosa tröja. Hon hade börjat pröva träningsskor. Lika Toms med kardborreband. Hon trängde sig ut. Plommonträdet hade börjat bära frukt. Gräset i gropen behövde klippas. Hon gick upp till altanen åt öster. Solen värmde lite där. Hon satte sig bekvämt i en solstol. Hon drömde sig bort. När hon var liten var hon väldigt skygg. Endast Tom hade tålamod med henne. Tom och Eva. Hon var Evas kanin. De fick sitta en halv timma, medan hon åt. Först sedan ville hon bli klappad.  Jam vaknade. Han såg sig kring. Idas plats var tom. Nu var det hon som ville tala om filosofi. 

Immanuel Kant föddes och stannade hela sitt liv i Köningsberg där han också blev professor på stadens oansenliga universitet. Kant är en av de största tyska filosoferna. Han måste också sägas tillhöra facket av svåra filosoferna och vi ska nu gå igenom de viktigaste bitarna i Kants extensiva filosofi. Hans största verk var Kritik av det rena förnuftet (Kritik der reinen Vernuft, 1781). Med detta verk ville han lägga ut en säkrare grund för filosofin, en inställning utmärkande för Kants noggranna observationer och logiska system som var hans typiska filosofiska metod och har gjort honom till grundare av den kritiska filosofin. Kunskapen är enligt Kant en mänsklig skapelse och därmed saknar denna förmåga att fånga tingen i sina verkliga förhållanden. Med detta menar Kant att den kunskap vi har om ting och företeelser är betingade av oss själva. Tingen oberoende av oss själva vet vi ingenting om, vi vet bara hur de framställs för vår erfarenhet. Kant gör en indelning mellan kunskap a priori och a posteriori. Kunskap a priori – kunskap vi har före erfarenheten och exempel på detta är matematisk kunskap. Eftersom vi inte behöver göra några erfarenhet för lära oss att 2+2=4 är denna slags kunskap oberoende av erfarenheten. Kunskap a posteriori – kunskap vi endast har efter erfarenheten. Denna kunskap täcker det mesta och måste verifieras av erfarenhet. 

Vidare skiljer Kant på analytiska och syntetiska omdömen. Ett omdöme är analytiskt om predikatets innehåll redan ingår i subjektets begreppsinnehåll. Ett syntetiskt omdöme däremot har ett predikat som går utöver subjektets begreppsinnehåll. ”Alla kroppar är utsträckta” är exempel på ett analytiskt omdöme eftersom ´utsträckta´ är en given egenskap hos kroppar. ”Alla kroppar är tunga” är ett exempel på ett syntetiskt omdöme eftersom ´tunga´ är en egenskap som går utöver en given egenskap hos en kropp. I Kants etik finns stränga krav på vad som kan kallas en ”god handling”. Att hjälpa någon man hyser omsorg om behöver inte nödvändigtvis vara en god handling. Den goda handlingen utförs av plikt och utgår från förnuftet. Detta är en handling som inte färgas av yttre omständigheter som religion exempelvis och inte heller av naturlig instinkt eller personliga böjelser. I bestämmandet för vad som kan anses vara förnuftigt i detta fall finner Kant att den enda möjliga faktorn som kan säkerhetsställa detta är Gud. Sålunda blir även Immanuel Kant en i raden av filosofer som funnit ett specifikt gudsbevis. 

Mycket intressant, tyckte Tom. Han  sträckte på sig, och gäspade. Han satte sig upp i bädden. Han låg på övervåningen. Agnes låg under. Försiktigt tog han sig ned för stegen. Han såg ut genom fönstren. Himmelen var blå. Det skulle bli en vacker dag. Han tog av nattröjan, och tog på en ren. Jeansshorts och svarta strumpor. Träningsskorna med kardborreband. Han vände sig om och tittade på Agnes och barnen. Han älskade dem. Öppnade ytterdörren helt, och gick ut. Stängde den efter sig. Äppleträdet växte bra. Gräset behövde tas ned. Det var vackert med ängsblommorna. Gullvivor blandades med rödklöver, och timotej. Björkarna vid vindskyddet regnade gula blad. Han kom fram till altantrappan. Han gick upp. ”Hurra”, utbrast Ida. God morgon, sade Jam. De kramades. Vi är hungriga, påpekade Jam. Tom gick in i huset. Han gick in i köket, och öppnade kylskåpet. Han rotade fram Idas mat. Sedan Jams. De var vänner nu. Älskade varandra! Tom älskade de små!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar