fredag 20 mars 2015

Ida


Ida.

Kaninen Ida vaknade. Hon gäspade, och sträckte på sig. Såg sig runt. Katten Jam låg på sin plats, och sov. I sängarna låg Agnes, och Tom. De sov lugnt, och fridfullt. Barnen låg i soffan, och sov fridfullt. Ida tog ett skutt upp på sängbordet. Hon tittade ut genom fönstret. Himlen var blå. Det såg ut att bli en fin dag. Hon skuttade ned igen. Tog av nattlinnet. Det röda med volanger. Hon tog på en röd kjol, och en rosa blus. Knästrumpor, med röda ringar. Tenniskorna. Det var kallt på golvet. Tittade på den söta svarta lilla kaminen. Den var kall, och släkt. Några vedträn, låg i vedkorgen. Locket på kaminen var av. De hade gjort raketer kvällen innan. Lite staniol låg kvar framme på golvet. Hon kände på dörren. Öppnade den försiktigt, och gick ut i övre hallen. Hon tittade på klädgarderoben, och ryste. Stängde dörren efter sig. Skuttade fram till trappan. Golvet knarrade lite. Trappan var nymålat blå. Hon gick försiktigt ned. Undvek de knarrande trappstegen. Kom lyckligt ned i hallen. Fortsatte ut på verandan. Hennes skål var tom. Konstigt att Tom alltid måste sova så länge. Hon kände sig upprörd, och arg på honom. Fönsterväxterna trivdes. Pelargonier röda, och rosa. Två vita. De blommade yppigt. Hon satte sig bekvämt i en mjuk stol. 

Hon hoppades att i alla fall Jam skulle komma. Jam vaknade, och såg sig kring. Idas plats var tom. Tom och Agnes sov i sängarna. Barnen låg i soffan. De sov lugnt och fridfullt. Jam tog av sin pyjamas, och satte på en blå tröja. Kortbyxor, och svarta sockar. Träningsskor. Han såg raketerna nedanför fönstret. Locket på kaminen var av. Jam öppnade försiktigt sovrumsdörren. Han gick ut i övre hallen. Tittade på klädgarderoben, och rös. Det var Tom som skrämt honom för den. Stängde dörren efter sig försiktigt. Gick fram till trappan. Den var nymålad ljusblå. Det var gjort av Tom. Jam tassade ned för trappan. Han undvek de knarrande trappstegen. Kom lyckligt ned i hallen, och fortsatte ut på verandan. Kramade Ida som kom upp mot honom. Jam skålar var tomma. Han låste upp ytterdörren, och öppnade den. Hakade upp den mot väggen, med en krok. De båda små gick ut, och satte sig i trappan. Den var slät, och grå. Tom hade strukit den med tunn cement. Gullriset trivdes utmed huset. Bin, blomflugor, och humlor delade på nektarn. Gullregnsträden lyste av gula blomklasar. I rabatten mot ängen frodades gammaldags rosor. I ängen fanns gullvivor, och blåsippor. Gräset var högt, och behövde slås. Det var Toms uppgift. Runt brunnen stod lupiner. Rosa, och blå. Det var tidig morgon. Solen började värma lite. Den letade sig fram genom björkarnas blad, och grenverk, på andra sidan vägen. Runt grinden växte lövträd. 

Hassel, och lönn. Bok, och björk. Alm, och al. Det var sensommar. Björkarnas blad var gula. Bladen singlade ned som ett oupphörligt regn. De andra träden skiftade i rött, och orange. På grusgången kröp en svart snigel. Några skogsmyrar släpade på en försvarslös larv. Ida ville gunga. De gick ned för trappan, och fortsatte runt huset. Ida ville berätta om sina konstiga drömmar. Jam svarade. De symboler som dyker upp i drömmen kan vara unikt personliga, mer allmängiltiga eller arketypiska. Den personliga tolkningen har en särskild betydelse för just dig och ingen annan. Symbolen kan samtidigt vara både allmängiltig och arketypisk, och ger då även vidare aspekt och djup åt din dröm. I en affär kan du få tag i det du behöver eller vill ha. Att vara i en affär betyder ofta Möjligheter, Resurser. Baka i ugn. Något är på tillväxt i ditt inre, håller på att mogna, som snart blir ”färdigbakat” och klart att användas eller visas upp för världen. Hur ser du som träd ut? Rötter? Smal ostadig stam? 

Tjock stadig stam? Yvig krona? Bär frukt? Livets bröd, ger kraft och livsförmåga, det som stillar hungern i livet. Du som blomma, du blommar. En blomma bjuder sin skönhet utan att jämföra sig med andra eller vilja vara något annat. Bok. Kunskap, insikt, information i ditt inre. Kometer har funnits i alla tider och folk har varit rädda för jordens undergång. Mardrömmar om kometnedslag (eller bombnedslag) hänförs till katastrofdrömmar och ”katastroftänkande”. Dessa drömmar visar på rädsla för något som hotar att slå sönder din privata värld, ditt privatliv. Stor förändring hotar, och du är rädd för sådan förändring. Rädd att något ska förstöras för alltid. Kometnedslag och bombnedslag är också ganska vanliga barndrömmar. Barns öppna värld slås ofta ned ganska drastiskt av de normer och förbud de förväntas lära sig finna sig i. De får ”krympa ned” sig, lära sig lyda, hålla sig tillbaka, ”utplåna sig” osv, och i deras värld är då katastrofen fullständig.  Mycket intressant, slutade Ida!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar