söndag 8 mars 2015

Cook


Cook.

Kaninen Ida vaknade. Gäspade och sträckte på sig. Satte sig upp, och såg sig kring. Katten Jam sov i sin bädd. Tom sov bredvid sin Agnes. Hon hade sitt röda nattlinne med volanger. Kläderna låg i fåtöljen. Gick upp och bytte till en röd kjol, och en rosa blus. Knästrumpor. Vita och röda. Tog på tennisskorna. Det var svalt på golvet. Satte upp håret i tofsar. Gick ut i köket, och fortsatte till verandan. Skålen var tom. Jam vaknade. Han ville genast berätta om en bok han läst. Den handlade om en berömd världsomseglare. James Cook föddes den 27 oktober 1728 i Marton nära Middlesbrough i Storbritannien som son till James, som var en skotsk dagarbetare på en lantgård, och hans hustru Grace. Det påstås att James var intelligent nog för att imponera på sin fars arbetsgivare, så denne betalade hans utbildning. Efter att han gått ut skolan satte hans föräldrar honom i lära hos en specerihandlare i Whitby, där han inte trivdes alls. Det var dock i Whitby, sägs det, som han fick lusten att upptäcka världen. Whitby var då en liten hamnstad där alla sorters skepp fanns och där fick han vid arton års ålder tjänst på ett skepp som transporterade kol. År 1755, lämnade James skeppet och tog tjänst som sjöman i Royal Navy, kungliga flottan. Redan en månad senare blev han befordrad till Master´s Mate vilket kan översättas till Husbondens kompis, och fyra år senare blev han Master vilket var ovanligt för en värvad sjöman. 

Han deltog sedan i sjuårskriget mellan England och Frankrike där han bland annat var med i belägringen av Quebec i Canada, där han utmärkte sig genom att hjälpa till att utforska och undersöka farvattnen vid St. Lawrencefloden. Han började därefter att studera navigation och matematik och fick i uppdrag att anställa sjömätningar vid Newfoundlands, och Labradors kuster. Han fick befälet över en expedition som skulle observera Venuspassagen, och i augusti 1768 seglade skeppet Endeavour från Plymouth hamn. Med på skeppet var bland annat en av Carl von Linnés lärjungar, Daniel Solander. Efter att de seglat runt Kap Horn (Sydamerika) anlände expeditionen i april 1769 till Tahiti där observationerna pågick till den 3 juni. På hemvägen tillbringade de ett halvår på Nya Zeeland, där öarna seglades runt och kartlades, liksom även Australiens östkust. I juni 1771, efter en 2 år och 10 månaders lång resa, återkom skeppet till England. De hade då gjort en världsomsegling, dock med långa uppehåll på vägen. De hade upptäckt Stora barriärrevet och bevisat att Australien och Nya Guinea inte hänger ihop, utan var åtskilda. Cook ville ändå förbättra hälsotillståndet till sjöss, bland annat genom att försöka hitta åtgärder mot skörbjugg och andra sjukdomar som förknippades med sjön och långa resor. Till sin nästa resa bunkrade han därför upp stora lager med citroner, färska grönsaker och frukt, vilket gjorde att på hans andra långa resa så dog endast 1 av 118 män. 

För sina enastående förtjänster om världens sjöfart fick han Royal societys Copley-medalj. Två fartyg deltog. På hemvägen fann han Tonga och Påskön. Han hade då utfört den första världsomseglingen från öst till väst. Intressant, sade Ida. Tom vaknade. Gäspade och sträckte på sig. Satte sig upp, och såg sig kring. Kysste Agnes på pannan. Kläderna låg i fåtöljen. Han gick upp, och tog av nattröjan. Satte på en ny, sockar och shortsen. Träningsskorna. Gick ut i köket. ”Hurra”, utbrast Ida. De kramades. Är ni hungriga, frågade han de små? Vrålhungriga, svarade Jam. Tom samlade in skålarna, och ställde dem i disken. Öppnade kylskåpsdörren, och rotade fram mat till Ida. Kattmaten var slut. Satte på kaffevatten. Intressant, tyckte Tom, men nu måste jag hämta kattmat till Jam. Han serverade Ida sin mat, och mjölk till Jam. Vänta en stund, sade Tom. Han gick upp på vinden. I ett skåp däruppe fanns konserver. Längst in stod kattmaten. 

Han tog fem burkar med sig ned. Ni verkar vara vänner? Vi är de bästa vänner, ansåg de små! Gick tillbaks in i sovrummet. Den öppna spisen var helt rengjord. Vedkorgen var full. Tog på träningsskorna. Golvet var kyligt. Gick ut i köket. ”Hurra”, utbrast Ida! God morgon, sade Jam. De kramades. Skönt att Jam slutat grubbla över sin stamtavla, sade Ida. Det låter bra, sade Tom! Han hämtade skålarna, och sköljde av dem. Ställde i diskhon. Öppnade kylskåpsdörren, och rotade. Fick fram Idas mat. Serverade henne. Satte på kaffevatten. Kattmaten var slut. Mer fanns på vinden. Trappan upp var låg och trång. Vinden var brun och lite otrevlig. Han öppnade skåpet med konserver. Där längst in fanns kattmaten. Tog tre burkar med sig. Bräderna på vinden var ätna av skeppsmask. Han fick böja sig i vindstrappan ned. Ställde in två burkar i kylen. Öppnade en. Serverade Jam. Tog fram röd mjölk till kaffet och Jam. Är vi vänner, undrade han? Bästa vänner, slutade de små!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar