onsdag 4 mars 2015

Hinduism


Hinduism.

Kaninen Ida vaknade. Hon gäspade, och sträckte på sig. Såg sig kring. Katten Jam var vaken. Agnes och Tom sov i sängarna. Barnen sov i soffan, lugnt och stilla. Jam var uppvarvad. Han ville fortsätta tala om religion. Ida tog ett skutt upp på sängbordet. Hon tittade ut. Himlen var blå, med lätta små skyar. Den söta lilla kaminen var släckt och kall. De båda små klädde sig. De öppnade dörren, och gick ut i övre hallen. Fortsatte försiktigt ned för trappan. Undvek de knarrande trappstegen, och kom ned i hallen. Gick in i verandan. Deras skålar var tomma. De satte sig bekvämt, och väntade på Tom. Jam ville berätta om religion för Ida. Han började. Hinduismen har idag mellan 900 miljoner och en miljard anhängare. De allra flesta bor i Indien, men även på andra platser i världen. I Nepal är hinduismen statsreligion och den tamilska befolkningens på Sri Lanka är hinduer (även om övriga landet är buddhistiskt). Hinduismen är utbredd i Indonesien – t.ex. på Bali. I övriga delar av världen länder är det mest invånare med indisk bakgrund som utövar religionen. I väst har vi också en hinduisk nyreligiös rörelse som grundades 1966 av A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, en indisk guru (andlig lärare/vägvisare) som emigrerade till USA. Rörelsen kallas Hare Krishna, eller det mer officiella namnet ISKCON – International Society for Krishna Consciousness. I Sverige har Hare Krishna uppemot tusen anhängare idag. 

Övriga svenska hinduer har indisk bakgrund och uppskattas uppgå till 6000-10 000 personer. De bor främst i de större städerna som Stockholm, Göteborg och Malmö, men även i Uppsala, Mariestad, Borås, Trollhättan och Jönköping. Det finns hindutempel i Stockholm, Göteborg och Mariestad. I modern tid har hinduismens tankesystem inspirerat många västerlänningar. Kanske för att den är ett flexibelt trossystem med mer utrymme för variation än vad de traditionellt västerländska religionerna som kristendomen har, och i den meningen är tolerant och inkluderande istället för missionerande. Uppfattningen om livets ständiga kretslopp och att allt levande hör samman är också tilltalande för många i väst då hinduismens tankesystem harmoniserar med en ökande medvetenhet om jorden som ekologiskt system med ändliga resurser. Hinduismens vördnad för allt levande och icke-materiella ideal kan ställas i kontrast till vad som kan kännas som masskonsumtion och hysterisk jakt på tillväxt i västvärlden. Intressant, sade Ida. Hon hade tänkt på annat hela tiden. Hon berättade om sitt. Violsläktet (Viola) är ett växtsläkte i familjen violväxter. Det finns mellan 400 och 500 violarter runt om i världen. De växer ofta i fuktiga och halvskuggiga lägen. De flesta violer är fleråriga örter, men det finns även några ettåriga samt några små buskar.  

Vanligen har violer hjärtformade blad och asymmetriska blommor med fyra uppåtriktade kronblad, två på varje sida, och ett bredare som är nedåtriktat. Olika arter kan ofta skiljas åt genom kronbladens form. Många arter har violetta blommor, som släktnamnet antyder, men det finns även arter med blå, gula, och vita blommor. Tvåfärgade blommor förekommer, ofta blå och gula. Flera arter doftar gott. Violer kan användas som dekoration i sallader eller kanderas och användas till desserter. Tablettasken viol är en gammal och fortfarande existerande godissort. Även späda blad är ätbara. Blommor, blad och rötter innehåller A- och C-vitaminer. Intressant, kommenterade Jam. Han tyckte att Idas intressen var fullkomligt oviktiga. Han var fullkomligt ointresserad. Han bara väntade på mat. Tom vaknade, och sträckte på sig. Han kysste Agnes på pannan, och tog av nattröjan. Barnen sov i soffan, lugnt och stilla. Han steg upp, och klädde sig. Såg ut genom fönstret. Himlen var blå, med lätta små moln. Den söta lilla kaminen var slocknad och kall. Vedkorgen var halvfull. Han öppnade försiktigt dörren. Stängde den efter sig. Gick ned för trappan, till hallen. Fortsatte ut på verandan. Kramade de små. De kramade tillbaka. Solen hade gått upp, och började värma. 

Pelargonierna frodades. Rosa, och röda. Några vita. Tom öppnade ytterdörren, och hakade upp den mot väggen. De tre satte sig på trappan. Jam smög ned, och satte sig på gruset. Ida satte sig på tredje trappsteget. Gullriset trivdes i rabatten mot huset. Blomflugor, bin, och humlor samsades om nektarn. Även getingar surrade där. I rabatten mot ängen trivdes de gammaldags rosorna. Gullregnsträdens gula blommor, böjde sig frikostigt mot ängen. Violer, och blåklockor, samsades med det höga gräset. Klöver, och timotej stack upp hos det höga gräset. På grusgången kröp två svarta skogssniglar. Några skogsmyror släpade en försvarslös larv. Runt brunnen växte lupiner. Rosa och blå. Vid grinden växte lövträd. Hassel, och lönn. Bok ek, och björk. Det var sensommar. Björkarnas torra gula löv singlade som ett oupphörligt regn över marken, och de tre. Löven är som gull. De faller för den kommande vårens skull. Jam plockade lite grus från gången, och lade i fickorna. Det blir bra att ha när vi skall skjuta slangbella nästa gång. Jag älskar er, slutade Tom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar