tisdag 10 mars 2015

Sokrates


Sokrates.

Kaninen Ida vaknade. Gäspade och sträckte på sig. Såg sig runt. Hon hade sitt röda nattlinne med volanger på. Katten Jam låg på sin plats, och sov. Morrhåren ryckte. Han drömmer nog om möss, tänkte hon. Agnes sov i den ena underslafen. Eva i den andra. Robert låg däruppe. Tom också. De sov lugnt. Hon var vid havet. Bytte till en röd kjol, och en rosa blus. Tvärrandiga knästrumpor. Vita med röda ränder. Tennisskor. Lade sig på bädden igen. Tänkte på sitt liv. Hon hade inga minnen före affären. Hennes Mamma var svart. Syskonen grå. De bodde i en trång liten bur. Fick mat på bestämda tider. Pellets. En dag kom en flicka in i affären. Lekte med syskonen, alla tre. En vuxen man talade med flickan. Sedan talade han med expediten. Ida sattes i en egen liten bur. Mannen betalade. Det var Tom. Flickan var Eva. Hon tog den lilla buren, och gick till bilen. De körde och körde. Till slut var de framme. Hon bars upp till pojkens rum. Det var Robert. Hon släpptes ut ur buren. Där var gott om plats. Rummet var stort. I dörröppningen satt en gallergrind. Pojken hade en tvåvåningssäng. En stol att lägga kläder på. Massor med leksaker. Familjen bestod av Eva, och Robert. Agnes, och Tom. De turades om att klappa henne. Jam drömde om filosofi. Bland alla personligheter i filosofihistorien är det Sokrates framför andra som fått utgöra sinnebilden av en filosof. 

Hans renommé vilar inte på filosofiska skrifter, faktum är att han aldrig skrev ned något, utan på hans levnadssätt och hans inflytande på människorna i Aten. Sokrates levde ungefär 470-399 f.Kr. i grekiska huvudstaden Aten. Eftersom han inte själv nedtecknade sina tankar utan fick mesta delen av sin tankar vidarebefordrad genom senare filosofer, främst då Platon i dennes dialoger, är Sokrates en problematisk person inom filosofin. Vad som verkligen återgivits av Sokrates tankar i dessa skrifter och vad som i sin tur är Platons egen lära är något som ständigt diskuteras. Då Sokrates snarast är en litterär figur i Platons dialoger är det troligt att denne också berett plats för sina egna filosofiska tankar. En del har rentav ifrågasatt om Sokrates verkligen var en historisk person. Med stöd av de spridda källor som finns tillgängliga om Sokrates har den vanligaste linjen ändå gällt att det i relativt hög grad är personen Sokrates tankar som framförs av Platon. Vad som berättas om Sokrates är att han var en person som levde under enkla former; ointresserad av materiellt välstånd och status, sökte han efter visdom och inre lycka. En omtalad historia förtäljer att Sokrates utpekades av ett orakel som den allra visaste. Detta förbryllade honom då han inte själv betraktade sig som en vis man. 

Men då han inledde diskussioner med män runt omkring i staden upptäckte han att dem han stötte på var än mindre visa än honom själv. Han kunde därför framhålla detta som ett bevis på relativ kunskap - han själv hade åtminstone insett sin egen okunskap. Sokrates filosofiska metod eller teknik om man så vill bestod i att förlossa insikter hos andra. Själv menade han att han inte hade någon egen kunskap att förmedla, men genom att konfrontera andra med väl uttänkta frågor kunde dessa erhålla nya insikter. Om han hade någon egen lära var det tanken om dygden. Att leva i dygd leder till ett lyckligt liv och för detta krävs det visdom. En viktig del i vägen mot visdom är att förstå det oväsentliga i yttre företeelser som ägodelar, mat och dryck samt all slags mänsklig strävan. Sokrates ansågs av sina vänner som en from person med en ojämförbar visdom. Fast han var samtidigt en kontroversiell person i sin stad: många ansattes på gatorna i Aten av Sokrates vassa frågor och detta var inte alltid till förnöjelse. Dessutom spred sig ryktet om att Sokrates förledde ungdomen genom att bland annat påstå att gudarna var ett mänskligt påfund. Det var också detta som blev huvudpunkten i det berömda åtalet mot Sokrates. Atens domstol bestämde sig för att straffa Sokrates med döden för att han "förlett ungdomen och försakat gudarna". 

Dödstraffet utfärdades med att Sokrates skulle tömma en giftbägare. Då Sokrates själv inte skrämdes av döden drack han godmodigt giftbägaren och därmed blev han ett av de första kända historiska exemplen på personer som avrättats av staten för att de har tänkt annorlunda. Solen hade börjat värma. Några svarta skogssniglar hade inte sökt skydd mot solen ännu. De små björkarna var gula. Rönnarna bar rikligt med röda bär. Den gröna mossan, runt stenen blandades med vitmossa. Han gick fram till altantrappan. Tog den i några steg. ”Hurra”, utbrast Ida. God morgon, sade Jam. De kramades, alla tre. Vi talade just om din broder Tom. Kan du förebygga prostatabesvär och prostatacancer med en enkel kostförändring? Modern vetenskap tyder på det. Förstorad prostata är mycket vanligt bland medelålders och äldre västerländska män. Den blir ofta större för varje år. Eftersom prostatakörteln sitter runt urinröret ger prostataförstoring förträngning av urinröret. Mycket intressant, tyckte Tom. Ida tittade åt ett annat håll. Skålarna var tomma. Tom samlade ihop dem, och gick in i köket. Han öppnade kylskåpsdörren, och rotade. Han kom ut med mat till de små. Serverade. Satte på kaffevatten. Gick ut till dem med kaffet i handen. Satte sig i en solstol. Ni verkar vara vänner? Vi är de bästa vänner, slutade de små!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar