söndag 1 mars 2015

Maffia


Maffia.

Kaninen Ida vaknade. Gäspade, och sträckte på sig. Hon såg sig kring. Katten Jam sov på sin plats. Tom sov hos sin Agnes. Hon klädde sig, och gick ned för trappan, till hallen, och fortsatte till verandan. Där satte hon sig, och väntade på Jam, och Tom. Jam vaknade, sträckte på sig. Han krökte rygg, och visade klorna. Han tog av pyjamasen, och klädde sig. Han gick ned för trappan, och ut i hallen. Fortsatte till verandan. Jam och Ida kramades. Jam var fylld av tankar. Han ville berätta för Ida. Apropå tiggeriet ville han berätta om maffian. Jam berättade. Maffia är ett samlingsnamn för en organisation eller globalt nätverk av kriminella organisationer, som ägnar sig åt kriminell verksamhet och ekonomisk brottslighet, ofta blandad med lagliga affärsområden. Mutor, hot och infiltration av samhällsapparaten och särskilt rättsväsendet är åtgärder som syftar till att maffian ska få arbeta så ostört som möjligt. I fall när stater är indragna i maffian talas ibland om maffiastater eller om statsorganiserad brottslighet. Begreppet maffia är mycket gammalt och härstammar från södra Italien där det haft både positiva och negativa betydelser. Ordet är italienskt och får människor att associera till Sicilien och den ökända Cosa Nostra, samt till dess historia och utbredning i USA. Idag talar man emellertid inte bara om en siciliansk maffia, utan även om rysk, azerisk, vietnamesisk, kinesisk, japansk, armenisk, colombiansk, mexikansk m.fl. 

Maffian, särskilt omnämnda, Ndrangheta, exkommunicerades av påve Franciskus i juni 2014. Maffians klassiska struktur påminner om relationen mellan clientela och patronus i antikens Rom. Patronus betyder ”storfader” eller ”gudfader” och institutionen påminner om en klanhövding och hans hov, bestående inte bara av familjen och släktingarna, utan även av alla dem som frivilligt anslutit sig till ”familjen” för att tjäna pengar. De som gått med i maffian och åtnjuter maffians och maffiabossens beskydd har i gengäld förbundit sig att visa honom ovillkorlig lojalitet och lämna dessa oförbehållsamt stöd. Denna lojalitet inbegriper att aldrig tjalla och att vara beredd att ta ett fängelsestraff för att skydda maffians hierarki. Maffians hierarki består av ledarna i toppen, affärsmän som ofta utåt sett visar upp en ren och legal fasad – och underhuggarna längst ner i hierarkins rangsystem: torpeder, mördare, inkasserare, livvakter, langare, hallikar, bilkapare och småhandlare som ofta är den enda synliga delen av maffian utåt. Däremellan finns distrikts- eller filialbossar, advokater, revisorer, hälare, penningtvättare, vadhållare, smugglare, småföretagare, särskilt inom transportväsendet, fackföreningsledare, förmän och chefer speciellt i hamnar och på flygplatser. 

Där finns också de många myndighetspersoner som står på maffians lönelista: poliser, åklagare, tulltjänstemän, miljö- och hälsoskyddsinspektörer, skattemyndigheter, etc, delvis beroende på vilket land maffian är verksam i. En maffia eftersträvar starkt inflytande över politik, myndigheter och den finansiella kapital- och penningmarknaden. Detta är i sig inte sådant som definieras som organiserad brottslighet utan kan lika gärna klassificeras som lobbying, men maffian gör det för att underlätta sin ekonomiska brottslighet och övriga kriminella verksamhet. Maffiaorganisationer förekommer i många länder. Här omnämns de mest mäktiga och inflytelserika i världen som exempel. Ryssland brukar framhållas som ett tydligt exempel på organiserad brottslighet som går hand i hand med politiska beslut, myndighetsutövning och bankväsende. Idealet ur maffians synvinkel är att det varken går att urskilja vad som är vad och vem som gör vad. De högsta ledarna, som i Ryssland ofta är oligarker, en klick män som blivit omåttligt rika genom att roffa åt sig råvarukällor och företag i samband med att det statliga ägandet upphörde vid kommunismens sammanbrott 1989 till 1991, som eftersträvar anonymitet på gränsen till osynlighet. Cosa nostra italienska för "Vår sak", är en benämning på den sicilianska maffian.  

Den sicilianska maffian kan man inte spåra tillbaka till en viss exakt tid för dess grundande. Maffian fanns redan i början på 1800-talet och uppstod eventuellt från förmän på stora citronodlingar som drev och utpressade sina godsherrar på pengar. Sicilien har en lång och bred historia av ockupationsstyre, vilket lett till att det sicilianska folket alltid haft en skepsis till den styrande makten. Detta har gynnat den Sicilianska maffian, och har gjort att den har kunnat få växa ganska ostört under många år. Du behöver inte tillhöra maffian för att veta att på Sicilien, så är det lika med dödssynd, att bryta omertan, tystnad, aldrig tjalla för myndigheter. Idag består en stor del av Cosa Nostrans verksamhet av laglig verksamhet världen över. 80 procent av inkomsten från kokainhandeln, idag har de lämnat mycket av heroinhandeln, återinvesteras i de legala verksamheterna. Intressant, tyckte Ida. Hon hade hela föredraget tänkt på annat, nämligen mat. Skall inte den fine herrn vakna snart, undrade hon? Tom vaknade, och sträckte på sig. Han låg bredvid sin Agnes. Han kysste henne på pannan, och steg upp. Tog av nattröjan, och satte på en ny. Shorts, och strumpor. Träningsskorna med kardborreband. Gick ut ur rummet och ned för trappan. Kramade de små. Vi älskar varandra, slutade de!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar