måndag 9 mars 2015

Clerke


Clerke.

Kaninen Ida vaknade. Gäspade och sträckte på sig. Satte sig upp och såg sig kring. Katten Jam sov lugnt på sin plats. Det bara ryckte i morrhåren. Han drömmer nog om möss, tänkte hon. Hon hade ett rött nattlinne, med volanger. Hennes kläder låg på stolen. Hon reste sig upp, och bytte till en rosa blus, och en röd kjol. Vita knästrumpor. Tennisskor. Det var kyligt på golvet. Hon gick ut i köket. Fortsatte till verandan. Hennes skål var tom. Solen stod lågt. Den hade inte börjat värma ännu. Fönsterväxterna trivdes. Pelargonier, röda och rosa. En vit. Ida tänkte på diskussionen de haft igår kväll. De hade återigen talat om världsomseglaren Coop. På den tredje resan var han återigen kapten över Resolution medan Charles Clerke förde befälet över Discovery. Expeditionens mål den här gången var att se om det fanns någon väg mellan Atlanten och Stilla havet norr om Amerika. Den 12 juli 1776 seglade Cook från Plymouth och den 10 augusti seglade Discovery. Båda fartygen möttes sedan i Kap. Under resan besöktes återigen Australien och Nya Zeeland. På sommaren kom de till Alaskas västspets och korsade där Berings sund. Han fortsatte över norra polcirkeln men blev tvungen att vända för all is. Han beslutade då att övervintra på Sandwichöarna, Hawaii, dit han kom den 17 januari 1779. 

Han mottogs väl av befolkningen, som mötte honom med den djupaste dyrkan. Efter att Cook lämnat ön, var han efter fyra dagar tvungen att återvända till ön eftersom en mast på "Resolution" gått sönder. Infödingarnas vänliga sätt hade under dessa fyra dagar ändrats väldigt mycket – till det värre - och plötsligt var inte befolkningen lika vänlig längre. På nätterna blev de utsatta för flera stölder från båten. När en räddningsflotte blivit stulen begavs sig Cook, den 14 februari, in till ön för att prata med hövdingen, men det hela slutade med strider mellan besättningen och öns befolkning, där Cook stupade, 50 år och 8 månader gammal. Cook revolutionerade navigeringen till sjöss under sin tid genom att använda sig av astronomiska mätningar. Mycket intressant, tyckte Ida. Ida var otålig på att Tom skulle vakna. Jam vaknade. Gäspade och krökte rygg. Sträckte på sig, så att klorna kom ut. Satte sig upp, och såg sig runt. Idas plats var tom. Tom sov bredvid sin Agnes. Hans kläder låg i fåtöljen. Tog av pyjamasen, och satte på en blå tröja. Shortsen, och svarta sockar. Träningsskorna. Gick ut i köket. ”Hurra”, utbrast Ida. De kramades, och gick ut på verandan. Ida ville fortsätta diskussionen från igår. Hon var högt upp i varv, och fortsatte resonemanget. 

Tom vaknade. Gäspade, och sträckte på sig. Kysste Agnes på pannan. Satte sig upp i sängen, och såg sig kring. Idas plats var tom. Jams likaså. Hans kläder låg i fåtöljen. Bytte nattröjan mot en ny. Tog på shortsen, och strumpor. Träningsskor. Det var svalt på golvet. Gick ut i köket. ”Hurra”, utbrast Ida. De kramades alla tre. Är ni hungriga, undrade han? Vrålhungriga, svarade Jam. Tom samlade in skålarna, och ställde ned dem i diskhon. Öppnade kylskåpsdörren, och hittade Idas mat. En kokt potatis, och en morot. Serverade. Kattmaten var slut. Jam fick börja med mjölken. Tom gick upp på vinden. I ett skåp fanns konserver. Längst in stod kattmaten. Han tog tre burkar, och gick sedan ned. Ni verkar glada. Är ni vänner, undrade han? Vi är de bästa vänner, svarade de små! Ida tänkte på sin barndom. Hon hade drömt om sitt ursprung. Våra tamkaniners beteende kommer ursprungligen från vildkaninen, jämför man deras beteende ser man likheterna. Genom att studera vildkaninen kan vi lättare förstå våra tamkaniners behov. Nästan alla beteenden som vildkaninen har, har även våra tamkaniner. 

Det som skiljer är miljön och att våra tamkaniner inte är rädda för oss människor. Där ute gräver den ett hål i marken för att ta skydd när den känner sig hotad. Den har två hålor, en för att ta skydd i och en som den använder som toalett. Den tycker om att gräva både utomhus i mark, sand, jord eller i buren, även om den inte kommer djupare än till burgolvet. Jam tänkte på sitt. När man tänker på en bondkatt, ser man ofta en randig korthårskatt framför sig, men bondkatter kan se ut på många olika sätt, vara lång- eller korthåriga, ha olika färger och olika temperament. Vanligast är korthåriga huskatter eftersom genen för kort hår är dominant, men en huskatt kan naturligtvis också vara långhårig. Tas huskatten väl omhand, lever den oftast länge. Medellivslängden är ungefär femton år. Intressant, tyckte Ida. Hon tänkte på annat. Tom vaknade, och sträckte på sig. Gäspade, och reste sig upp. Såg sig kring. Jams och Idas platser var tomma. Agnes sov lugnt och fridfullt. Tog av nattröjan, och satte på en ny. Tog på jeansshorts, och sockar. Tittade till barnen. De sov lugnt och fridfullt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar