tisdag 3 mars 2015

Einstein


Einstein.

Kaninen Ida vaknade. Gäspade, och sträckte på sig. Såg sig kring. Katten Jams plats var tom. Ida Klädde sig, och gick ned för trappan. Hon satte sig på verandan, och väntade på Jam. Hennes skål var tom. Katten Jam vaknade. Han såg sig kring. Alla sov lugnt i sina sängar. Han gick ned för trappan, och fortsatte ut till verandan. Han ville berätta för Ida. Jams idol ville han berätta om. Hans tankar var som vanligt inriktade på rymden, och universum. Albert Einstein föddes den 14 mars 1879 i Ulm i södra Tyskland som son till Hermann Einstein och Pauline Koch. 1880 flyttade familjen till München där Albert senare gick i skola. Han var en drömmare och inte speciellt intresserad i skolan, och en lärare skall ha sagt: "Det blir aldrig något av dig, Einstein". Efter två år i skola i Aarau i Schweiz tog han där studenten och började sedan 1896 studera vid ETH i Zürich (Zürich tekniska högskola). Han var tvungen att göra två intagningsprov innan han klarade av att komma in på skolan överhuvudtaget. Fyra år senare lämnade han skolan som lärare i matematik och fysik, och tjänstgjorde sedan i två år som gymnasielärare. Vid nitton års ålder 1898 träffade han ungerskan Mileva Maric som också var matematiker. 

De fick en dotter i januari 1902, som de adopterade bort, och i januari året därpå gifte de sig. I maj 1904 fick de en son som fick namnet Hans Albert och 1910 kom den andra sonen, Edouard. Mellan åren 1901-1909 jobbade han på patentverket i Bern i Schweiz. Om den tiden sa han själv flera år senare att det var hans lyckligaste tid. Tjänsten gav honom nämligen tid till att utarbeta tre artiklar som gavs ut 1905. Den första handlade om den brownska rörelsen där han i praktiken bevisade atomerna och molekylernas existens. Den andra artikeln handlade om fotoelektriska effekten, för vilken han fick nobelpriset i fysik 1921, och den tredje var den speciella relativitetsteorin, för vilken han kanske är mest berömd. Kort efter att han publicerat sina idéer om mätning av relativa avstånd utvidgade han sitt arbete till att även omfatta massa. Ett av hans resultat blev världens mest berömda ekvation, som vanligen skrivs e = mc2. Vid trettio års ålder 1909 lämnade han patentverket och tjänstgjorde sedan några år som professor i Zürich och Prag innan han 1914 blev chef för Kaiser Wilhelm-institutet för fysik i Berlin. 

Einsteins var pacifist (en som är mot krig och våld) och när första världskriget bröt ut gjorde hans inställning det otrevligt både för myndigheter och kollegor. 1916-17 publicerade han sin allmänna relativitetsteori. Den utgör en logisk fortsättning på den "speciella relativitetsteorin" som kom 1905. Under 1930-talet ökade judeförföljelsen i Tyskland och vid Hitlers maktövertagande 1933 var Einstein med sin judiska bakgrund tvungen att lämna Tyskland. Han avsade sig då också sitt tyska medborgarskap. Han emigrerade till USA där han 1940 blev amerikansk medborgare. I Amerika började han som professor vid "Institue for advanced studies" i Princeton. På den platsen blev han sedan till sin död. Strax före krigsutbrottet 1939 hade man upptäckt uranklyvningen, fissionen. Några andra forskare som befarade att Hitler skulle låta starta ett vapenprojekt och börja tillverka atombomber, lyckades få Einstein att skriva ett varnande brev till den amerikanska presidenten Roosevelt, och kräva ett amerikanskt atomprogram. Det blev Manhattanprojektet, som ledde till atombomberna som senare fälldes över Hiroshima och Nagasaki i Japan. Einstein deltog inte i själv i arbetet på bomberna, utan han motsatte sig att de användes, och blev efter kriget en ihärdig fiende mot kärnvapnen. 

År 1948 blev han erbjuden att bli Israels första president, vilket han tackade nej till. Skälet han hade var att han var "inkapabel att handskas med människor". Han dog den 18 april 1955 på ett sjukhus i Princeton, New Jersey, USA, 76 år gammal. År 1999, 44 år efter sin död, blev han av Time Magazine utsedd till "Person of the Century" århundradets person. Tom vaknade, såg sig kring, och gäspade. Agnes sov bredvid. Han kysste henne på pannan. Tog av nattröjan, och tog på en ny. Reste sig upp, och tog på shortsen. Träningsskorna med kardborreband. Såg ut genom fönstret, himlen var blå, med lätta små skyar. Den svarta söta kaminen var slocknad och kall. Vedkorgen var halvfull. Några förkolnade vedträn, låg på botten, av kaminen. Barnen sov lugnt och stilla i soffan. Han öppnade dörren, och stängde den försiktigt efter sig. Han tittade på klädgarderoben, och rös. Gick försiktigt ned för trappan. Han undvek de knarrande trappstegen. Kom ned till hallen, och fortsatte ut på verandan. ”Hurra”, utbrast Ida! God morgon, sade Jam. De kramades. Tom tog de tomma skålarna. Han gick ut i köket, och ställde dem på diskbänken. Öppnade skafferidörren, och rotade fram mat. Mjölk och kattmat, till Jam. En potatis, till Ida. Kom och ät älskade små, slutade han!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar