söndag 8 mars 2015

Vinci


Vinci.

Kaninen Ida vaknade. Gäspade och sträckte på sig. Satte sig upp, och såg sig kring. Det var tidig morgon ute på ön. Hon hade sitt röda nattlinne med volanger. Kläderna låg i fåtöljen. Hon gick dit, och bytte till en röd kjol, och en rosa blus. Knästrumpor. Vita med röda ringar. Tennisskor. Det var kyligt på golvet. Katten Jam låg på sin plats och sov. Tom sov bredvid sin Agnes. Hon gick in till barnen, och tittade till dem. De sov lugnt. Hon gick tillbaks in i sovrummet. Luckan på braskaminen stod öppen. Några förkolnade vedträn låg på bottnen. Vedkorgen var halvfull. Toms broder hade varit där med ved. Ida gick ut i köket. Hon fortsatte till verandan. Skålen var tom. Fönsterväxterna frodades. Det var röda och rosa pelargonier. Två vita. Ida hämtade vatten i köket, och vattnade dem. Hon satte sig bekvämt och väntade på Jam och Tom. Hon tänkte på en bok hon läser om en tidernas geni. Leonardo da Vinci föddes 15 april 1452 i Toscana stad i området Vinci nära Florens i Italien, som oäkta son till notarien Ser Piero da Vinci. Han mor hette Caterina och var en bondflicka "av gott blod". Hans föräldrar gifte sig dock aldrig, utan modern gifte sig med en annan och flyttade till en stad i närheten, så han uppfostrades hos sin far. Han fick med tiden sjutton halvsyskon. Hans namn var egentligen "Leonardo di ser Piero da Vinci", vilket menas "Leonardo, son av Piero, från Vinci". 

Omkring år 1469 flyttade han med fadern till Florens och ungefär samma tid började han arbeta vid målaren och skulptören Andrea Verrocchios ateljé. Ännu 1476 nämns han som Verrocchios medhjälpare. Det finns inte så många av hans arbeten från ungdomstiden bevarade. Däremot finns det en mängd av hans handteckningar kvar bland annat i Windsorslottets bibliotek, i Louvren i Paris, i Florens och British Museum med flera ställen. Tjugosex år gammal, 1478, fick han ett offentligt uppdrag att måla en altarbild för ett kapell i Palazzo pubblico och 1480 ett liknande uppdrag av S. Donatos munkar - fast dessa gjorde han aldrig klara. Åren 1483-1499 tillbringade han i Florens där han hade tjänst hos hertig Ludvig Sforza, där han utförde studier till befästningar, stadsanläggningar, kanaler och kupoler till kyrkor. Han skissade även på stridsvagnar, ubåtar, katapulter och andra stridsvapen och där måste han anses varit långt före sin tid. 1483 målade han Madonnan i grottan och omkring år 1494 börja han måla nattvarden som tillsammans med "Mona Lisa" anses vara hans mest berömda verk. Då Ludvig Sforza blivit fängslad och fördriven, lämnade han Milano och vistades en tid i Venedig och sedan i Mantua, där han bland annat utförde Isabella d´Estes porträtt. 


Han återvände till Florens 1500 och åren 1502-1503 var han i tjänst som fästningsingenjör hos Cesare Borgia. Omkring år 1503 började han måla Mona Lisa och var klar med den ca 1506-1507. Mellan åren 1508-1513 arbetade han med tavlorna Leida och Svanen, Johannes döparen och Anna själv tredje. Åren 1513-1516 levde han i Rom där bland annat Michelangelo var verksam vid samma tid. Han hade emellertid inte någon större kontakt med honom - vad man vet. Leonardo da Vinci anses vara en av de största och mångsidigaste konstnärer som funnits. Inte bara som målare, bildhuggare och arkitekt utan även som ingenjör och mekaniker, fysiker, naturforskare, författare och musiker. Dessutom var han mycket kunnig i anatomi och matematik. Han var också intresserad av allt som flög och gjorde skisser på en flygande maskin och även på fallskärmar, helikoptrar och glidflyg. Intressant, tyckte Ida! Tom vaknade. Han sträckte på sig, och såg sig kring. Idas plats var tom. Jams plats också. Agnes sov. Han kysste henne på pannan, och satte sig upp. Kläderna låg i fåtöljen. Han gick dit, och tog av nattröjan. 

Satte på en ny, och jeansshortsen. Svarta sockar, och träningsskorna. Det var kyligt på golvet. Luckan till kaminen stod öppen. Några förkolnade vetträn låg på botten. Vedkorgen var nästan full. Hans broder hade varit där med ved igår kväll. Tom tänkte på sin broder. Broder hade fyllt sjuttio år i söndags. Hans äldste son ordnade en lunchbjudning på hotell Gothias restaurang. Gothia Towers är ett helägt dotterbolag i Svenska Mässan Koncernen och en plats för möten och upplevelser för människor från hela världen. Med allt under ett tak kan man snabbt och bekvämt ta sig mellan hotellet, restauranger, konferens- och mässanläggningen. Gothia har en ambition att bli Europas mest attraktiva mötesplats genom att erbjuda den bästa helhetsupplevelsen. Hissen gick utanför huset med bara glasfönster. Det var hisnande. Det var även hissnande i restaurangen på högsta våningen. Tom vågade knappt titta ut. Efteråt åkte de hem till sonen, och åt tårta. På hemvägen lämnade de tårta till Toms Mamma. Älskade små sade Tom när han kom ut i köket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar