måndag 28 juli 2014

Charlotta II



Charlotta.  

Tom var i Hästevik. Det var tidig morgon. Han vaknade. Agnes och barnen sov. Bra med våningssängar. Tänk att hela familjen nu fick plats i Lillstugan. Han njöt av att titta på sängarna. Han var nöjd med sitt snickerijobb. Agnes och Tom låg i den ena. Barnen i den andra. Han låg där uppe. Han njöt av att stugan var fin, och välfungerande. Elektriciteten hade han dragit nyss. Nu kunde man både laga mat, och läsa på kvällarna. Han tittade på sina älskade barn. Agnes förstås. Barnens mamma. Vad vore jag utan Agnes tänker han. Vad vore jag utan barnen, Eva och Robert. Båda föddes på årets varmaste dag. Ja i varje fall Robert. Det var även en underbar dag i maj, när Eva föddes. Han tänker på hur det var när Agnes och han träffades. Det var första dagen på utbildningen. Han kände från första sekunden, att det skulle bli hon. Det dröjde nästan två terminer innan de blev tillsammans. Det var nog nyttigt för honom. Han hade aldrig tidigare väntat på en kvinna. Eva kom också fort. Antagligen på första försöket. Robert var nästan lika snabb. Han tog stegen ned. Han var nöjd med stegarna. Eva hade sparkat av sig hela täcket. 
 
Det var redan varmt. I varje fall inne i huset. Han reglar upp dörren. Det är lite svalare ute. Klockan är sju. Solen står i öster. Huset är i skugga av några oxlar som står i tomtgränsen till Wingårds. Han går upp till stora husets inneraltan. Där värmer solen gott. Bittas familj har inte kommit ännu. Det passar bra att åka till Rörö idag. Det är inget fel med Bitta, men på sommaren är det skönast att bara rå sig själva. Segelbåten får ligga kvar så länge. Det räcker med ”skumpelådan” nu. Det är en öppen plastbåt. Blå med en tjugohästars motor. Den planar och går ganska fort. Ingen ville ha den båten, efter arvet. Han tycker att den är bra. Den och segelbåten har liksom blivit deras. Ingen annan vill ha dem. Han går in i stora huset och sätter på kaffe. Bra att slippa smyga för att inte väcka. Han dricker sitt kaffe på västeraltanen. På andra sidan fjorden ligger Björkö. Tomten är en av Hästeviks bästa. Den ligger längst ut på berget. Han märker att några buskar på berget utanför har börjat växa. Han brukar ta ned det som skymmer utsikten. Här är västersol. Idag är det skönt att sitta i skugga. Agnes har vaknat. Hon kommer upp till honom. De älskar varandra. Agnes tar en kopp kaffe. 
 
Det är morgon. Klockan är åtta. Barnen kommer upp. Eva är fyra år. Robert bara två. Barnen börjar genast leka i huset. Där finns en leklåda som de har tillsammans med Bitta. Bitta har också barn. De äter frukost. Sedan packar Agnes och Tom. Det mesta de behöver finns på Rörö. De går stigen ut mot berget. Han har anlagt gärdesgård som omramar stigen. Det är vackert. Stenarna kom upp när han gjorde trädgård runt Lillstugan. ”Korvmillionärens” hus är tomt. Han är sällan ute. Den tomten kunde Agnes Farfar köpt för fem tusen en gång. Precis det samma som Toms Pappa kunde gjort på Rörö. På den tiden köpte man inte om man inte hade ett omedelbart behov. Hur billigt det än var. På berget ner har Farfar Josef murat trappsteg på några ställen. Det är där berget sluttar mycket. Agnes håller Robert i handen. Han har lätt för att snubbla, men de kommer ändå ner. Slånbärssnåren har vuxit mycket de sista åren. Stigen har blivit smalare, och stickig i kanterna. Lådan för båtgrejor saknar lås. Det gör inte så mycket. Där ligger ändå inget värdefullt. 
 
De kommer fram till bryggan. Bittas man har byggt på med bräder. Det var bara en stenbrygga förut. Båten är förtöjd med en akterlina ut till en järnstolpe. Praktiskt att kunna dra ut den när man gått i land. Han drar in båten. Barnen langas ombord. Agnes sitter med Robert i mitten. Eva sitter fram och tittar ned i vattnet. Det är klart och ljummet. Eva känner med handen ned i vattnet. Han lägger loss och startar motorn. Den är lättstartad. Går alltid igång på första rycket. De kör sakta ut. Båten går inte djupt. Det är lågt vatten idag, men de flyter ändå över böarna. Eva stänker vatten och skrattar. Hon är underbar. Han drar full gas. Båten lyfter sig och planar. De kör rakt över Björköfjorden. Skönast att gå utmed Björkö sedan. Några badande syns på Björkö. De far snabbt förbi. Tar in när Ängsholmen kommer. Går genom sundet mellan Björkö och Ängsholmen. Heter det ”Bovallssund”? Han minns inte. Laxodlingen finns i alla fall kvar. Tar sikte på Knippla, och går mellan Mågholmen och Rörö. Det såg fint ut på Risö. Genar mot de små holmarna vid Rammen. Tar in mot Apelviken. Pöjkarnas båt ligger inne. De har en plats långt in vid lilla bryggan. Belägger. Går vägen upp förbi ”Krogen”. Han visar var ”UtterAnders” hus låg. ”Stockholmarns” fru är där. Bo hälsar vänligt. Hans föräldrar, Olle och Olly, är döda, men Bo bor kvar. Stanley har inte tagit över än. ”Stockholmarns” barn kommer springande. De börjar genast leka med Robert och Eva. Flickan är jämngammal med Eva. Pojken två år äldre. Några av Bos många katter kommer fram och stryker sig mot Toms ben. Han älskar katter. Han känner att han älskar Rörö också. En gång skall jag ta reda på vilka mina förfäder här var, tänker han. Agnes släkt är från Björkö. Hans är från Rörö. Bryngel kom från Hönö. Han gifte sig med Charlotta Åberg. Han undrar vem hon var. Han vet bara att hon kom från Rörö. Vet du vem Charlotta var? Han grunnar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar