torsdag 6 november 2014

Ängen


Ängen.

Kaninen Ida och Katten Jam låg på ängen. De blickade upp mot skyn. Tom låg bredvid. Himlen var blå. Solen värmde. De var norr på ön. Det var mjukt och behagligt i gräset. Förr gick får och kor här och betade. De höll efter markerna. Nu började enar breda ut sig. Lövsly växte upp. Tom hade haft ett anfall. Han hade ställt konstiga frågor. Det gick fort över som tur var. Nu var han sig själv igen. De reste sig och följde stigen till Sandviken. Vildrosor tog stor plats på stranden. Strandkål kröp närmre vattnet. Låg vass gick längst ned. Fetknopp tog plats en bit upp mot gräset. Gullmora och blåklockor bildade öar. Violer och rödklöver kivades om platsen vid ängen. Vrakgods låg uppspolat i gråa högar längs stranden. De tre musketörerna kom fram till labyrinterna. Ida skuttade in. Jam kom efter. De hittade in till centrum. Där vände de och kom ut igen. Utan att hoppa över. Ida funderade. Hon var inte enbart intresserad av geografi. Historia var även hennes ämne. Hon berättade. Gustav Vasa eller Gustav I, född fjortonhundra nittiosex, död femtonhundra sextio, var kung av Sverige femtonhundra tjugotre till femtonhundra sextio och riksföreståndare femtonhundra tjugoett till femtonhundra tjugotre, under det pågående befrielsekriget. 

Hans makttillträde, inlett som ett uppror mot unionskungen Kristian II efter Stockholms blodbad innebar slutet för Kalmarunionen. Gustav tillhörde Vasaätten, som genom honom blev den första monarkiska dynastin som regerade ett enat svenskt kungadöme som ett arvrike. Hans regering kännetecknas av införandet av ett starkt centralstyre i hela riket med en effektiv byråkrati och en protestantisk statskyrka grundad på Luthers lära. Mycket intressant, tyckte Tom. Jam tog på lurarna. Spotify. Sven-Ingvars spelade ”Barndomshemmet”. Jam tänkte alltid att det låg vid gröne mad i Daga. Sjön Mjörn. Jam kände sig revanschlysten. Han tog av lurarna. Jag tänker på vårt planetsystem, sade han. Solsystemet är det vardagliga namnet på vårt planetsystem där bland annat solen, jorden och månen ingår. Det består av solen och de himlakroppar som den binder till sig genom sin gravitation och har sitt ursprung i en gravitationell kollaps av ett gigantiskt gas- och stoftmoln för fyra och en halv miljarder år sedan. Runt solen kretsar en rad objekt i en nästan platt skiva i ekliptikan. Undantaget solen hittar man det mesta av solsystemets massa i de åtta planeterna, vars omloppsbanor är nästan cirkulära. De fyra inre mindre planeterna är Merkurius, Venus, jorden och Mars, vilka kallas stenplaneterna och som mest består av sten och metall. 

De fyra yttre planeterna är Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus som kallas och som mest består av väte och helium och är mycket tyngre och större än stenplaneterna. Ida sniffade i vinden. Tom tittade på Jam och väntade på att han skulle bli klar. Du vet mycket du Jam, sade han. Ja du vet mycket också Ida. Men börjar ni inte bli hungriga, undrade han. Jam såg förnäm ut. Han var fortfarande kvar i sitt föredrag. Ida var mer tillgänglig. Jag vill gärna äta nu, sade hon. De satte sig ned i gräset. Berget bildade ett skönt ryggstöd. Tom tog av ryggsäcken. Han tog upp kattmat och mjölk till Jam. En kokt potatis och maskrosblad till Ida. Kaffe och ett äpple till sig själv. De åt under tystnad. Jam blev klar först. Han tog på lurarna. George Harrison. ”My sweet lord”. ”Really want to see You”. ”It takes so long”. Tom plockade ihop grejerna. Ida skuttade ned på stranden. Hon smakade på strandkålen. Äckligt. Det ser så gott ut. Våra vänner begav sig norrut. Tom bar ryggsäcken i handen. Han stannade och tog på den. Mobilen ringde. Den låg i höger framficka. Efter mycket fummel fick han upp den och svarade. Pålagt. Jag förstår mig inte på folk som lägger på efter tre signaler, muttrade han. 

De gick längs vattnet. Det är teleförsäljare sade Ida. Hon skuttade ned till vattnet. Kände med tassen. Det är badtemperatur. Hon ville bada. Jam tog av lurarna. Tom tog fram ryggsäcken. Ida fick sin bikini. Jam sina badbyxor. Själv stannade Tom på land. Ida kastade sig i böljorna. Jam kom efter. Tänk när vi var i Egypten, utbrast Ida när hon kommit upp. Tänk att du drack kranvatten Tom. Din mage blev ju helt förstörd. Ja det var dumt, erkände Tom. Minns du att du beställde middag på rummet varje dag sedan? Usch ja, svarade han. Minns du överraskningen vi fick inför hemresan. Ja, jag hade ju handlat i god tro, sade han. Vi hade ”all inklusive”. Middag på rummet ingick inte. Det blev en dyr nota. Fyra tusen om jag minns rätt, sade hon. Men swimmingpoolen var ändå fin. Det var världens farligaste hajkust där. Det annonserade de inte direkt med. Nej vi visste det inte då. Det var bara tur att vi valde poolen. Jam kom upp ur badet. Skall du inte bada Tom undrade han. Det är underbart i vattnet. Det är underbart att få vara här med Ida och dig Jam, slutade Tom med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar