onsdag 12 november 2014

Gungan


Gungan.

Kaninen Ida satt i gungan. Tom sköt på. Katten Jam stod vid rishögen. En igelkott försvann in i sitt hål. En svart orm ringlade iväg, in i riset. Ida skuttade ur gungan. Hon ville upp på vedbodtaket. Hon tog täten. Boden var röd med vita knutar. Jam tog av lurarna. Han förstod vad Ida ville. De hjälptes åt med stegen. Den hängde på väggen bak på vedboden. Gjord i björk. Ganska gammal och rutten. De reste den mot taket. Ida klättrade upp först. Jam kom efter. Tom stod kvar på marken. Ida tog upp slangbellan ur fickan. Jam gjorde likadant. De sköt över huset. Grus som de samlat på vägen. När de träffade en trädstam hördes det. ”Pang”, lät det. Tom ville gå till badet. Jam ville hellre gå till myren. Myren bestämde Ida. De tog stegen ned. Hjälptes åt att hänga upp den. Vänta här så går jag ned och packar ryggsäcken, sade Tom. Det börjar ta på gruset på gången, tänkte han. Undra om det är här de plockat? Det får de inte. Han gick in i huset. Ännu ingen vaken, konstaterade han. Ryggsäcken stod i hallen. Han packade en matsäck till picknick. Han tog på ryggsäcken, och gick ut. Han gick upp åt tomten. Nu satt Jam i gungan. Ida sköt på. Jam hade lurarna på. Det var Michael Jackson. Jam hoppade ur gungan när Tom kom. De gick uppför backen. Passerade den nya tomten med många fruktträd. Kom till sagoträdgården. De kikade in. 


Ingen var hemma. Jam tog täten. Han sprang fram till Guldfiskdammen. Tom hade tänkt på det. Han tog av ryggsäcken. Rotade fram två skivor bröd. Ida tog en brödbit. Hon kastade lite i vattnet. Fiskarna åt. Ida berättade. Guldfisken är ovanlig på så sätt att den blir tam och väldigt orädd i ett akvarium. Det är inte svårt att få guldfisken att kunna äta ur handen och tom vilja bli klappad. Utseendet hos Guldfiskar varierar mycket eftersom det finns så många olika framkorsade varianter och färger av arten Guldfisk. Den smala och mer robusta guldfisken är lättskötta och trevliga akvariefiskar som vill ha så gott om utrymme som möjligt och bra cirkulation i akvariet. Ett tips är att hålla sig borta från de mest ”sönderkorsade” guldfiskvarianterna som i vissa fall till och med har svårt att simma. Mycket intressant, tyckte Tom. Urtråkigt, tyckte Jam, som tagit av lurarna. Han ville gå vidare. Demonstrativt tog han på lurarna igen, och började gå. Det var sensommar. Björkarna var gula. Alm och ask skiftade mot rött. Asparna var kala. Björkarnas torra löv singlade som ett evigt regn genom skogen. Jam drog iväg. Han ångrade att han tagit av lurarna vid dammen. Den uppblåsta Ida, tänkte han. Hon tror visst att hon vet allting. Han stannade vid en fläck av mjuk mossa. Han inväntade dem. När de kom var han beredd. Han tog av lurarna och började tala.  

Ett svart hål är en koncentration av massa med ett så starkt gravitationsfält att ingenting, inte ens ljuset, kan övervinna kroppens gravitation. Materia eller ljus som kommer in innanför det svarta hålets händelsehorisont förblir där och kan aldrig komma ut igen, förutom eventuellt oerhört långsamt i form av Hawkingstrålning. Mycket intressant, tyckte Tom. Ida sade ingenting. Hon bara gick vidare. Träden började krympa. Marken blev tuvig. Nu fanns det enbart små tallar. Små köttätande växter trivdes bland tuvorna. Sileshår. Röda och gula. Torkade insekter satt fast i växternas klet. Ida väntade in dem. De följde stigen. Den ringlade sig mellan tuvorna. Längst ut på myren låg en tjärn. I kanterna växte Andnate. Små gröna blad på dammens yta. Det blev glesare ut mot mitten. Där kunde man se ned mot bottnen. Det växte något brunt ludd där nere. Allt beror på var det växer, sade Ida. Hon kände ett behov av att föreläsa. Hon började. Om inget annat växer så växer ogräset i alla fall. Ogräs är sällan gräs utan det är växter som växer på fel plats. I en trädgård är en växt planterad i rabatt, medan samma växt betecknas som ogräs i en annan trädgård. Alla ogräs går att bekämpa genom rensning. En del arter kan ta år att bekämpa. Men med envishet kan även det allra värsta ogräset bekämpas. 

Intressant, tyckte Tom. Jam hade lurarna på. Han gick före. De närmade sig andra sidan myren. Det surrade i luften. Det var kraftledningar i luften över dem. Jam hörde inte det. Han lyssnade till ABBA. Ida skrek till. Massor av lingon, sade hon. Vi måste plocka. Ge mig en påse Tom. Jam är väl för lat för att hjälpa till. Jam satte sig i den mjuka mossan. Han lade sig ned. Tittade upp mot himmelen. Ida plockade lingon. Tom satte ned ryggsäcken på marken. Han knackade Jam på axeln. Vill ni fika nu, undrade Tom? Ida hade övergått till svamp. Hon hittade både taggsvamp och kantareller. Hjälp mig plocka, utbrast hon. Jam fortsatte att skåda upp mot himmelen. Jag tycker om er trots att ni är knäppa, slutade Tom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar