måndag 17 november 2014

Vandring


Vandring.

Katten Jam och Kaninen Ida var på vandring. Tom var med. De gick stigen mot den stora stranden. Ängsblommor trivdes i den sandiga jorden. Aklejor kramade varandra. Backsippor trängdes med blodrot. Bockrot kelades med bolmört. Blåklint, och fetknopp samsades med gullris. Gullmora stred mot gullvivor, och gulsporre. Ida skuttade före. Enbuskar kröp utmed marken. Buskar med doftande pors fann platser på ängen. Björnbärsbuskar lockade med sina svarta bär. Hallonen var stora och röda. Jam stannade och plockade. De kom fram till utsiktsbänkarna. Jam ville sitta en stund. Han satte sig. Tom och Ida satt mitt emot. De såg ut över ängen, och stranden. En färja var på väg in. Båtar låg vid klipporna. Här brukade Toms mamma sitta och vila. Toms mobil ringde. Han svarade inte. Tom reste sig. De gick ut på stigen igen. En backe följde de ned, mot den stora ängen. I kröken växte blåhallon, och björnbär. Ida såg smultron. Hon stannade och plockade. Jam stannade också. Han verkade fundersam. Mer än vanligt. Han ville tala om religion. Han började föreläsa. 

Religion är tro som grundar sig på en trosföreställning, t ex om gudar, andar, transendenta själar, teism, eller andra övernaturliga fenomen, eller att inga gudar kan finnas, ateism. Gudarna ses ofta som skapare och som höjda över det jordiska. Religion kan även röra sig om motsvarande föreställningar om en högsta andlig verklighet eller yttersta sanning, med eller utan gudar. Andetro, förfäderstro och övertygelsen om en magisk verklighet är också uttryck för religion. Religioner förutsätter ofta existensen av en själ som lever vidare efter kroppens död. Mycket intressant, tyckte Tom. Det är bra att du inte tänker lika mycket på Urantiaboken längre Jam. Jag vill prata mer om religion, sade Jam. Symbolik, myter, riter, och traditioner hör till religionens kännemärken. Ytterligare en kort definition är att "religion är varje specifik tro när det gäller det övernaturliga, något som vanligen omfattar ritualer, en etisk kod, en livsfilosofi och en världsbild. Religioner kan ses som olika svar på frågor om livets mening och mål och om moraliska krav och plikter mot medmänniskorna. Som synonymer till ordet religion förekommer bland annat gudstro, tro, trosuppfattning, människans förhållande till högre makt, gudsdyrkan, gudsförhållande, gudalära, troslära, lära, samt kyrka, trossamfund, trosbekännelse, konfession, kult, system av riter. Motsatsen till religiositet är agnostisism. 

Mycket intressant Jam, tyckte Tom. Ida surade. Måste Jam breda ut sig så där, undrade hon. De gick ned mot sandstranden. Gul fetknopp trivdes där. Styvmorsvioler fann platser. Vass och säv spreds över stranden. Vill ni bada, undrade Tom? Ida var mulen. Jam var väldigt uppåt. Jag vill gärna bada, svarade han. Ida hade den fina sommarklänningen på sig. Tom tog av ryggsäcken. Han ställde ned den på marken. Rotade upp badkläderna. Jams badbyxor, och Idas bikini. Hon tog tveksamt emot den. Jam bytte kvickt om. Ida var långsam. Jam lämnade gräset och tyget. Han trampade i den fina sanden. Tassade vidare mot vattnet. Gick ut ett par meter. Vände sig om. Kom nu Ida. Det är skönt i vattnet. Ida ville också föreläsa. Hon kom på ett ämne hon behärskar bättre än Jam. Musslor. Hon började. Blåmusslans skal består av två skalhalvor, som är mörka med en blåskimrande nyans. Skalet är strömlinjeformat för att vatten lätt skall flyta förbi och förtjockat för att tåla kraftiga vågor. Blåmusslan kan stänga sitt skal med hjälp av speciella muskler, så kallade slutmuskler, om den känner sig hotad eller som skydd mot uttorkning. Den kan öppna det igen med hjälp av ett slags låsband, som kallas ligament. Blåmusslans storlek är beroende av förhållandena i dess livsmiljö. Vanligen blir de mellan fem och tio centimeter, men i sällsynta fall kan de bli ända upp till tjugo centimeter. 

I Sverige blir blåmusslorna större på Västkusten än i Östersjön, där de oftast är mindre än genomsnittet, bara cirka tre centimeter. Lysande, sade Tom som hört hela föredraget. Ida var glad igen. Hon plumsade ut i vattnet. Jam var lagom tillplattad. Kom Tom, ropade Ida. Kom i och bada med oss. Ok, jag kommer väl då, svarade han. Han tog av jeansshortsen, och tröjan. Rotade i ryggsäcken, efter badshortsen. Han rusade över sanden ut i vattnet. Jag vill bli snurrad och kastad, ropade Ida. Hon var ett par hundra meter ut. Nästan på det djupa. Tom plaskade dit. Han sprang förbi Jam. Tog Ida i tassarna, och snurrade henne. Han kastade henne lång väg. ”Plums”, lät det. Även Jam kom ut. Det är min tur, sade han. Tom tog honom i tassarna, och snurrade honom runt. Jam flög genom luften. En lång bit. ”Plums”, lät det. Han var glad igen. Ida var glad. Tom var glad. De skvätte på varandra. Nu är väl ingen arg på någon, undrade han. Jag är inte arg, sade Ida. Jag är inte arg, sade Jam. Där ser ni. Vi kan låta varandra vara duktiga, utan att det är något problem, tyckte Tom. Huvudsaken är att vi alltid är vänner, menade Ida. Jag tycker om er båda, sade Jam. Vi älskar varandra, slutade Tom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar