söndag 23 november 2014

Vaken


Vaken.

Katten Jam och Kaninen Ida var på sommarstället. Tom var vaken. Det var tidig morgon. Han tänkte gå in i duschrummet. Han tog av jeansen, och tröjan. Han tog av klockan, och sockarna. Tidigare hade han läderband till klockan. De gick sönder fort. Han köpte ett armband i metall. Det var dyrare, men höll så mycket bättre. Duschvattnet var kallt. Han spolade en lång stund. Det blev varmt till slut. Han vätte hela kroppen först. Sedan tog han schampo i håret, och på kroppen. Han sköljde av. Först händerna. Sedan håret, och resten av kroppen. Det var en vetenskap att torka sig bra. Han började uppifrån, och gick sedan nedåt. Det hördes ett ”blupp”, från datorn. Någon ville alltså chatta. Han klädde på sig. Nya sockar och underkläder först. Jeansshorts och tröja. Han tog på träningsskor, med kardborreband. Han gick ut på altanen, till Ida och Jam. De blev glada, och kramades. Solen stod lågt över ön på andra sidan fjorden. En segelbåt flöt sakta norrut. En motorbåt tuffade söderut. Agnes och barnen sov i lilla huset. Dörren stod på glänt. Det var svårt att se. Plommonträdet skymde. Ida och Jam ville äta frukost. Tom gick in i huset igen. Det ”bluppade”, från datorn igen. Han öppnade kylskåpet, och rotade runt. Han hittade Idas mat, och sin banan. Ingen kattmat fanns där. 

Han öppnade skafferiet. Där fanns burkar till Jam. Han satte på vatten till kaffet. Gick ut och serverade. De små tog tacksamt emot. Kaffevattnet var varmt. Han blandade till kaffet, och satte sig på verandan hos Ida och Jam. Han smuttade på kaffet. Jag kan berätta om kaffe, sade Ida. Tom blev genast orolig, men bad henne göra det. Hon berättade. Det finns tre huvudtyper av kaffeträdet med många underarter. Coffea Arabica, Coffea Robusta, Coffea Liberica. Av dessa räknas ofta arabica som den absolut förnämsta kaffesorten. Inom varje underart finns det också en mängd varianter av sorter och korsningar. Skillnaderna i smak beror inte bara på trädsort utan också jordmån, klimat samt hur omsorgsfull hanteringen är. Mycket intressant, tyckte Tom. Jam reste sig och gick in i huset. Han satte sig vid datorn, och loggade in. ”Blupp”, lät det genast. Det var en kvinna som mådde dåligt. Hon hade feber, och influensa. Jag är glad att någon bryr sig, skrev hon. Jam brydde sig, men hon var ju så långt bort. Tom tog det sista kaffet. Han var lite orolig. Jam tyckte inte om Idas föreläsningar. Det var ett problem. Samtidigt var det bra att Ida växte och tog för sig. 

Hon drömde sig bort. Hon mindes när hon var liten. Det var i djuraffären. Hennes Mamma var svart och kärleksfull. Hennes tre syskon var gråa, och små. Hon var nog lika liten själv, men det märkte hon inte. En dag kom det in en flicka i affären. Hon kelade med Idas syskon. Hon verkade snäll. En vuxen man var med. Det var Tom. Han talade med expediten. Han köpte Ida. De tog henne i en liten bur, och åkte hem, med henne. Jam kopplade ned sig, och stängde av datorn. Han kom ut på terrassen. Han ville säga någonting om rymden. Han började. Avståndet från jorden till solen är cirka etthundra femtio kilometer. Det ljus som alstras av solen når jordytan efter lite mer än åtta minuter. Mycket intressant, tyckte Tom. Ida mixtrade med mobilen.  Hon tog på lurarna, och lyssnade på musik. Det var George Harrison. ”Still My Guitar Gently Weeps”. Tom lutade sig tillbaks. Han såg ut över trädgården. Gräset var långt. Det behövde klippas. Samtidigt var det fint med alla ängsblommor. Styvmorsvioler blandades med gullmora, och rödklöver. Oxelhäcken var klädsam i höstfärger. Den skiftade från gult till mörkrött. Upp efter berget täckte rosa ljung marken. Tom flöt bort i tankar. Han hade fått ett mail från en nära vän. Det gjorde honom fundersam. Mer än vanligt till och med. 

Han tänkte på när han gjort i ordning duschrummet. Avloppet blev det stora problemet. Det fungerade inte. Han kröp under huset. Första källarrummet, han kom till var fyllt med grejer. Där var fuktigt. Sakerna mådde inte bra av det. Han kom in till det stora rummet där röret krökte sig. Där fanns bara spindlar. Stora som möss. Vakna! Det var Jam som ruskade i Tom. Jag vill bada, sade han. Tom vaknade. Vill du också bada, frågade han Ida? Det ville hon. Han gick in och hämtade ryggsäcken. Han packade ned badgrejer, och lunchmat. De lämnade verandan, och gick nedåt tomten. Först till gropen. Den gammaldags rosenbusken blommade yppigt. Vindskyddsträden växte i höjden. Körsbärsträdet var stort och vackert. Äppelträdet skyddade mot nordlig vind. Björnbären samsades med hallon, och slånbär. Rabarberna var stora. Stammarna tjocka. Ida skuttade före. Hon kom fram till gärdesgårdarna, som Tom anlagt. Hos grannen till norr var det tomt som vanligt. Jam såg nöjd ut. De lämnade tomten. De kom ut på berget, och såg träd och buskar, som borde tagas ned, för utsiktens skull. Jag älskar er, slutade Tom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar