fredag 21 november 2014

Därute


Därute.

Kaninen Ida och Katten Jam var i båten. De hade vaknat först, och satt sig därute. Tom sov. Agnes och barnen sov också. Det var tidig morgon. Båten hade en badbrygga där bak. Ida var sugen på ett morgondopp. Hon hämtade bikinin. Tyst som en mus. Hon ville inte väcka någon. De kunde bli sura då. Hon tog av pyjamasen, och satte på sin fina bikini. Hon undrade om inte Jam ville bada? Jo, kanske lite senare, svarade han. Solen värmer inte riktigt ännu. Det var en stor motorbåt. En Norsk Draco. Utrustad med två våldsamma chevrolétmotorer. Den gick hur fort som helst. Jam och Ida brukade turas om att sitta där framme när båten planade i fyrtio knop. Nu låg Jam i solsätet där uppe, och värmde sig. Ida klättrade ut på badbryggan. Hon kände på vattnet, och kastade sig i. Hon kunde nu simma ganska bra. Hon fick några kallsupar, och simmade in mot båten igen. Jam såg på, från sin solplats. Kapellet var inte uppe. Det hade inte behövts. Hon kom upp i båten, och torkade sig, med sin badhandduk. Jag är sugen på frukost, sade hon till Jam. Sugen är bara första bokstaven, svarade han. Tom sträckte på sig. Han gäspade, och vaknade. Han satte sig upp, och såg på Agnes. Hon sov. I kojen bredvid låg barnen och sov. 

Tom tog av pyjamasen. Han satte på sig ett par ljusblå kortbyxor, och en tunn tröja. Svarta sockar, och träningsskor. Skorna med kardborreband. Han tog sig ut i båten. ”Hurra”, utbrast Ida. Jam hälsade belevat. Tom gick in igen. Han rotade i kylskåpet. Det tog en stund. Han satte på kaffe till sig själv. Han kom upp med en morot, och en potatis, till Ida. Kattmat och mjölk till Jam. En banan till sig själv. Han fällde upp bordet där ute, och serverade. Ida tog på en sommarklänning, och satte sig till bords. De åt koncentrerat. Jam blev klar med kattmaten, och övergick till mjölken. Ida gnagde på potatisen. Tom svalde det sista av bananen, och tog det lugnt med kaffet. Jam sörplade med mjölken. Det är fult att sörpla, sade Ida. Katter gör alltid så, förklarade Tom. Han svepte det sista kaffet, och reste sig upp. Ida höll på med moroten. Jam var klar med frukosten. Vad vill ni göra idag, undrade Tom? Jag vill gärna fiska, svarade Jam. Jag kan berätta om torsk, sade Ida. Trevligt, tyckte Tom. Ida berättade. Torsken har en överkäke som är något mer utskjutande än underkäken, vilket ger fisken en något utskjutande nos. Huvudet är proportionellt sett stort med små ögon. Munnen är nedåtriktad och på hakan finns en kraftig skäggtöm. 

Unga fiskar är slanka men i takt med att de växer till blir kroppen allt grövre. Kroppen är som högst vid den främre ryggfenan och smalnar av mot stjärten. Torsken har svagt konvex rygglinje och tre ryggfenor, varav de två bakre är symmetriskt placerade med analfenorna. Den främsta ryggfenan är lite längre än de andra ryggfenorna. Spetsarna på ryggfenorna och analfenorna är rundade eller trubbiga. Stjärtfenan är tvärt avskuren med rak eller svagt konvex bakkant. Dess bukfenor har en förlängd andra fenstråle. Sidolinjen är ljus och buktar uppåt på kroppens främre del. Fjällen är små och tunna. Mycket intressant Ida, tyckte Tom. Jag har förlorat lusten att fiska, sade Jam. Han var uppenbart sur, och på dåligt humör. Vi kan inte ha kvar henne längre, tyckte han. Du behöver väl inte bli sur på att hon också kan en hel del, tyckte Tom. Vi struntar väl i fisket då. Vi kan promenera i stället. Jag kommer osökt att tänka på en sak, sade Jam. Jaha, vad då, undrade Tom? Är det någonting om universum kan tro? Ja det kan man säga, sade Jam.  

Mörk materia är en tänkt form av materia som inte avger eller reflekterar elektromagnetisk strålning och därför inte kan observeras på normalt sätt. Mörk materia kan bara indirekt detekteras genom sin gravitionella påverkan på vanlig materia eller genom sin svaga växelverkan med materia. Begreppet mörk materia introducerades som en förklaring till varför galaxer roterar mycket fortare än vad de borde göra i förhållande till den mängd synlig materia de innehåller och varför galaxkluster inte rör sig som de borde om bara den synliga materien fanns. Numera finns även många andra observationella bevis för den mörka materiens existens men man vet inte vad den består av. Detta är ett av de stora olösta problemen inom fysiken. Mycket intressant Jam, tyckte Tom. Jam var genast på bättre humör. Skall vi gå på promenaden nu, undrade Tom? Ida var tyst. Trevlig idé, tyckte Jam. De gick upp i fören på båten. Tom tog tag i repen och halade in båten mot land. Jam tog ett skutt. Ida kom efter. Är bara universum viktigt, undrade hon? Tom tog ett skutt iland. Nej verkligen inte, Ida, tyckte han. Det är viktigt för Jam. Därför blir det viktigt för oss. Huvudsaken är att vi är vänner, slutade Tom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar