lördag 22 november 2014

Rött


Rött.

Kaninen Ida och Katten Jam var ute på ön. De satt på verandan. Pelargonierna blommade i rosa och rött. Tom sov. Ida var upprörd. Hur länge tänker han sova, undrade hon. Skålarna var tomma. Även Jams mjölkskål. Jag önskar mig en sköldpadda. Den kan väl åtminstone vakna i tid. Hon hade gett upp tanken på att sälja Jam. Dels ville inte Tom. Dels vill nog ingen ha en katt som babblar oavbrutet. Jam tyckte om Ida. Han ville inte längre ge bort henne. Solen hade nu stigit. Den lyste på bergen bortanför viken. Jam låste upp ytterdörren, och reglade den mot väggen. Han gick ut. Ida skuttade efter. De gick och satte sig på södra sidan om huset. Där kom solen åt. Det värmde lite. Ängen söder ut låg öppen. Gräset var halvhögt och glest. Det var sandjord. Många ängsblommor trivdes. Blåklockor, och Styvmorsviol. Gullviva och Rödklöver. Hundkex och lila små blommor. Vita klockor, och blåklint. Borta längs vägen stod Oxlar, och björk. Björkarna var gula. Torra löv singlade ned i en ström, likt snö. Oxlarna var gula till mörkrött. Inne bland träden fanns hallon, och björnbär. Tom sträckte på sig. Han gäspade. Satte sig upp i sängen. Såg sig i kring. Bredvid honom låg Agnes. Hon sov. Barnen låg i rummet innanför. 

Han klev upp, och tog av nattröjan. Hans kläder låg i fåtöljen. Han gick dit, och tog på jeansshortsen, och en tunn tröja. Strumpor. Han drog åt bältet hårt. Sista veckan hade han gått ned tre kilo. Det var onödigt mycket. Ett kilo hade varit lagom. Det syntes i ansiktet sade Agnes. Han öppnade dörren till köket. Gick ut där. Inga husdjur fanns på verandan. Ytterdörren stod öppen. Han gick ut, och rundade huset. ”Hurra”, utbrast Ida, när hon såg honom. Hon hade sin lilla gula kjol på sig, och en rosa tröja. Tom kramade Ida, och Jam som rest sig. De tittade på det lilla gula huset åt öster. Det kunde Pappa köpt billigt en gång för många år sedan, sade Tom. Vi är hungriga, påpekade Jam. Lugn, jag skall ordna det, svarade Tom. Han gick in i huset igen. Satte på kaffevatten, och rotade i kylskåpet. Han kom ut till Ida och Jam, med mat och mjölk. Gick in igen. Blandade till kaffe med en slatt mjölk i. Han tänkte på hur det varit förr. När han var liten. Huset var uthyrt till badgäster. Kammaren, skonken, och vinden, var ledigt. Skonken var ett primitivt kök med jordgolv. Där kunde man laga mat på spritkök. Han var rädd för kammaren. Där hade farmor dött, visste han. En trampsymaskin stod där. En svart med guldränder. Den var fin. I köket stod ett grönt skåp. 

Trappan upp till vinden slingrade sig. Där uppe var det brunt. Skeppsmask åt i bräderna. Små högar med fint sågspån, lämnade de efter sig. Åt söder låg ett sött litet rum. Väggarna var inte solida. På några ställen bestod de bara av tapet. Där hade det gått hål. Fönstret var åt söder. Där var soligt och skönt. Bredvid huset åt öster låg en röd liten bod. Den var fylld av gamla plankor och bräder. Förmodligen ved en gång för längesedan. Tom gick ut till Ida och Jam. Han hade kaffet med sig. Solen värmde nu. Vad vill ni göra idag, undrade han? Jag vill bada, svarade Ida. Jam var fundersam. Han talade allvarsamt. Rymden, eller ibland yttre rymden eller världsrymden, är de relativt tomma områdena i universum som finns utanför himlakropparnas atmosfärer. Begreppet används ibland med den alternativa betydelsen universum. Mycket intressant, tyckte Tom. Ida skådade upp i himmelen. Nu vill Jam göra sig märkvärdig igen, tyckte hon. Jam såg nöjd ut. Tom hade packat ryggsäcken, med badgrejer, och mat. Han tog på den, och reste sig upp. De gick ut mot vägen. Körsbärsträden var gröna och dignade av bär. Den lilla ladan vid vägen behövde målas. Ida tog till orda. Hon ville ta revansch.  

Huskatter eller bondkatter som de också kallas är en katt utan registrerad stamtavla. Även om man vet att båda föräldrarna är raskatter så betraktas inte kattungen som raskatt om den inte är stambokförd och har en stamtavla utfärdad av ett godkänt kattförbund. När man tänker på en bondkatt, ser man ofta en randig korthårskatt framför sig, men bondkatter kan se ut på många olika sätt, vara lång- eller korthåriga, ha olika färger och olika temperament. Vanligast är korthåriga huskatter eftersom genen för kort hår är dominant, men en huskatt kan naturligtvis också vara långhårig. Bottenfärgen på en huskatt kan vara svart, röd, vit eller blå. Vanligen är huskatter tabbymönstrade, alltså marmorerade med olika färger. Sköldpaddsmönster i svart och orange förekommer bara bland honor. Mycket intressant, tyckte Tom. Jag mår illa, sade Jam. Ursäkta en stund. Jag måste bara kräkas en skvätt. Måste ni bråka, undrade Tom? Nu har ni båda yttrat er. Då kan det väl vara bra? Jag har inget emot att Ida yttrar sig, ljög Jam. Bara hon inte talar om katter. Vi är vänner, slutade Ida!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar