fredag 28 november 2014

Gäspade


Gäspade.

Kaninen Ida sträckte på sig. Hon gäspade. Det var tidig morgon, i skogen. Hon satte sig upp, och såg sig kring. Katten Jam sov lugnt och tungt. Han gnydde i sömnen. Han drömmer nog om möss, tänkte hon. Tom och Agnes sov i sängarna. Barnen låg i kökssoffan. De sov lugnt. Ida hade ett sött rosa nattlinne, med volanger. Hon reste sig upp, och bytte till gul liten tröja, och en röd kjol. Knästrumpor. Hon skuttade fram till fönstret, och såg ut. Himmelen var blå. Skuttade ned, och gick fram till dörren. Öppnade. Sval luft strömmade mot henne. Kom ut i övre hallen. Sköt igen dörren efter sig. Smög sig ned för trappan försiktigt och lugnt. Satte sig på hallgolvet, och tog på sina tennisskor. Gick ut på verandan. Hennes skål var tom. Det var lite för svalt. Hon satte sig, och tänkte på Toms syster. Systern var läkare. Hon hade två döttrar. Den ena var politiker. Den andra trädgårdsmästare. Politikern bodde i landets huvudstad. Hon företrädde ett parti Ida inte sympatiserade med. Systern bodde på en ö. I ett omgjort hus. Gammalt i grunden, men helt renoverat. Det var utbyggt, och helt modernt inuti. Systern var snäll. Hon talade länge i telefon med Tom när han var bekymrad. Ida tänkte på Toms bäste vän. Han var kemiingenjör. På gamla dagar hade han blivit hög chef. Han var ofta ute och reste. Såg fram mot pensionen. 

En annan vän till Tom var kvinna. Hon ringde ofta. Alltid i bilen på väg hem. All annan tid var hon upptagen. Bara hon inte jobbar ihjäl sig. Ida hade i alla fall fått henne att byta arbetsplats. Hon vantrivdes på det förra. Hon bodde i ett snyggt hus nära dem. Hon hade guldfiskar i en damm. En elektrisk pump syresatte vattnet. Ida kände hennes make ganska väl. Han hade ett eget företag. Han hittade tusen flygfotobilder på en vind. Han fick dem. Nu levde han på att sälja dem. Det var han som lärde Jam om Urantiaboken. Han läste den i sin ungdom. På engelska. Jam sträckte på sig. Han gäspade. Det var tidig morgon. Satte sig upp i sängen. Såg sig kring. Idas plats var tom. Tom och Agnes sov i sängarna. Barnen i kökssoffan. Han tog av pyjamasen. Satte på en tunn blå tröja, och shortsen. Svarta strumpor. Han öppnade dörren, och sval luft strömmade mot honom. Stängde dörren försiktigt efter sig. Smög ned för trappan. ”Hurra”, utbrast Ida. De kramades. Några sömniga flugor vaknade, och surrade runt. Det blev snart tyst igen. De satte sig på verandan. Jams skål var tom. Pelargonierna var vackra. Rosa och röda. Några vita. Jam öppnade ytterdörren, och hakade upp den mot väggen. De gick ut och satte sig på trappan. Den var slät och grå. 

Solen började värma. Ängen behövde slås. Runt brunnen trivdes lupiner. Rosa och blå. I ängen fanns gullvivor, och blåklockor. Rödklöver och blåklint. Jag kan berätta om gullvivan, sade Ida. Gullviva, Primula veris, är en art i familjen viveväxter. Det är en gulblommande växt som är en av de mest igenkännbara vårblommorna i Sverige. Gullvivan är Ålands och Närkes landskapsblomma. Intressant, sade Jam. Han tyckte inte om när Ida vek ut sig, men han låtsades som inget. Ida trodde att hennes prat var uppskattat. Hon fortsatte. Gullvivan har djup och smal krona, som är trattlik med i röret inneslutna befruktningsdelar. Hos vissa strävbladiga växter är mynningen försedd med fem små knölar eller fjäll, som bidrar till att stänga den för regn och "objudna gäster" ur insektsvärlden. Jam hostade. Han gick ut mot grinden. Där växte lövträd. Hassel och lönn. En kastanj. Tom sträckte på sig. Gäspade. Satte sig upp i sängen, och såg sig runt. Idas och Jams platser var tomma. Agnes sov. Barnen likaså. 

Han tog av nattröjan. Den var fuktig. Han reste sig upp, och tog på en ny tröja, och shortsen. Sockar. Luckan till kaminen stod öppen. Några förkolnade pinnar låg på botten. Han öppnade dörren, och gick ut i övre hallen. Tittade på klädgarderoben, och gick ned för trappan. Ytterdörren var öppen. Ida satt på trappan. Jam kom stormande. Han kramade de små. Jam ville tala. Big Bang är den mest vedertagna kosmologiska teorin om universums tidiga utveckling. Teorin täcker tidsperioden sedan universum var mycket, mycket ungt och fram till idag. Universums utveckling startade för cirka fjorton miljarder år sedan, då rymden började expandera. Universum var då extremt tätt och varmt, och hela det observerbara universum var koncentrerat i en punkt. Den snabba expansionen har resulterat i vårt nuvarande kalla och glesa universum. Rum, tid och materia uppkom alla vid Big Bang. Mycket intressant, tyckte Tom. Ida nös. Är ni hungriga, undrade han? Vi är vrålhungriga, sade Jam som var på gott humör igen. De gick in i huset. Tom tog skålarna, och gick in i köket. Ni verkar glada. Är vi vänner nu, undrade han? Vi är de bästa vänner, slutade de små!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar