onsdag 12 november 2014

Fräste


Fräste.

Kaninen Ida och Katten Jam satt på verandan. Ida var upprörd. Hur länge tänker Tom sova, fräste hon. Tom sträckte på sig. Han gäspade. Han låg i sängen bredvid Agnes. Hon sov. I kökssoffan låg barnen. De var så söta där de låg och sov. Tom steg upp. Han tittade ut genom fönstret. Det såg ut att bli en fin dag. Han satte sig på sängkanten. Gäspade igen. Luckan på den lilla kaminen stod öppen. De hade gjort raketer kvällen innan. Eldat med fina små pinnar. Vedkorgen var nu tom. Kaminslocket var förstås av. De hade eldat så kaminen blev röd upptill. Agnes hade köpt ny staniol. Barnen kunde nu göra raketer själva. De flög över hela rummet. I bästa fall slog de i fönsterrutan. Tom tog av sig sin pyjamas. Han tog på jeansshortsen, och en blå t-shirt. Svarta sockar. Han öppnade dörren försiktigt. Luften var sval utanför sovrummet. Han stängde efter sig. Tittade på klädgarderoben. Han var inte längre rädd för malar, men han skulle vilja bygga om. Göra ett rum till. Då skulle barnen få ett eget. Han tittade ned för trappan. Han undvek de knarrande trappstegen. Kom ned i hallen. ”Hurra”, skrek Ida. Dörren till verandan stod öppen. Jam kom också fram. De kramades. Dörren till köket var stängd. Det var Mormor förstås. De öppnade och gick in i köket. Luckan till vedförrådet stod öppen. Där var tomt på ved. Dörren till Mormors rum var stängd. Hon var där. 

Även Emil var hemma. Emil var en före detta timmerman på de stora båtarna. Mormor hade träffat honom på annons. Emils högra arm fungerade inte. Därför kunde han inte arbeta mer. Han var snäll. Inte alls så där argsint som Mormor. Tom gick fram till skafferiet. Han öppnade och rotade en stund. Han kom ut med en kokt potatis till Ida. En burk kattmat till Jam. Han tog också fram ett paket röd mjölk. Jam fick mjölk i en djup skål. På mitthyllan stod Toms filbunke. Han hämtade en djup tallrik, och en matsked. Tog hälften av filbunken, och ställde tillbaka bunken. Sylten var slut. Han drog undan bordet. Tog ett stadigt tag i järnringen, och öppnade luckan till matkällaren. Ida gick med ned. Det luktade jord, sten och damm, därnere. Tom granskade hyllorna. Han tog en stor burk blåbärssylt. De klättrade upp för stegen. Ida hade en grön kjol och rosa tröja på sig. Hon snubblade lite i stegen. De stängde och ställde tillbaka bordet. Tom tog sylt på filbunken. De åt koncentrerat. Några instängda flugor vaknade till liv. De surrade en stund och lade sig sedan tillrätta igen. Jam blev klar först. Han slurpade i sig den sista mjölken och slickade sig om tassarna. Han hade sina ljusblå shorts. Våra vänner plockade undan efter sig. Tom sköljde tallrikarna, och ställde dem på diskbänken. 

De gick ut i hallen. Dörren till vardagsrummet var stängd. Pelargonierna blommade ymnigt på verandan. Tom låste upp och öppnade ytterdörren. Han reglade den mot väggen. Ida skuttade ut. Trappan var slät och fin. Tom hade strukit den med fint murbruk. De satte sig på trappan. Solen var uppe. Den silade sig igenom gren och bladverket på de stora björkarna vid andra sidan vägen. I rabatten mot huset växte gullris och lupiner. Rosa och blå. I rabatten mot ängen stod rosor i rad. Svalor flög högt i skyn. Flugsnappare byggde bo i häcken. Gullregnsträden bar ymniga klasar i guld. Ängen var fylld med blommor. Gräset stod högt. Hundkex och timotej tävlade. Blåklockor och gullmora spred sig i öar. Rödklöver och violer gick över fältet. Tom ville inspektera trädgården. Ida tog täten. De gick ned för trappan och ut runt huset. Två svarta skogssniglar dröjde sig kvar i mossan på berget. De sprang upp mot gungan. Två mäktiga björkar stod där. Tom hade spikat en planka mellan dem. En barngunga hängde där. Ida skuttade fram och satte sig i gungan. Tom sköt på. Jam tog på lurarna. Han lyssnade på musik. The Beatles. 

Det var egentligen Toms musik. När han skapat ett bibliotek i Spotify på datorn, fanns det automatiskt på Jams mobil. Enklast för Jam att lyssna på det. Det var inte bara sextiotalsmusik. Till exempel Michael Jackson var inte sextiotal. Det rörde sig i rishögen. Jam gick närmre. Det var en igelkott. Ida ville föreläsa. Gungan stimulerade hennes tankar. Hon började. Lågtryck, motsatsen till högtryck är ett område där lufttrycket är lägre än omgivningen. Vindarna blåser i en virvel in mot lågtryckets centrum. Corioliskraften gör att vindarna blåser moturs på det norra halvklotet och medurs på det södra. Ju större skillnaden är i lufttrycket, desto kraftigare blir vindarna. Mindre och extrema lågtryck kan utvecklas till tropiska cykloner. Jam hade inte hört någonting. Mycket intressant, tyckte Tom. Bra med Jams lurar, menade Ida. Då slipper vi kanske hans tråkiga monologer, ansåg hon. Just då vände sig Jam om. Han tog av lurarna. Jag insåg just en ny sak om universum, sade han. Snälla låt oss slippa, bad Ida. Vi älskar dig ändå!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar