torsdag 27 november 2014

Kring


Kring.

Kaninen Ida gäspade. Hon satte sig upp i bädden. Såg sig kring. Katten Jam sov i sin säng. Tom och Agnes sov i de stora sängarna. Deras sängar varv fina. Gjorda i järn. Svartmålade med guldknoppar. Hon hade ett gult nattlinne på. Gick upp ur bädden, och tog av linnet. Tog på den storblommiga sommarklänningen. Randiga knästrumpor, och tennisskor. Smög försiktigt ut i köket. Satte sig på verandan. Skålen var tom. Fönstren behövde tvättas. Pelargonierna frodades. De blommade i rött och rosa. En ny var vit. Hon tog på lurarna. Lyssnade på musik. ”Blott en Dag”. Sonja Aldén. ”Barndomshemmet”. Sven-Ingvars. ”Emigrantvisor”. ”Drömmen om Elin”. Tommy Körberg. Jam sträckte på sig. Gäspade. Satte sig upp. Tog av pyjamasen. Hans kläder låg i den mjuka fåtöljen. Satte på en tunn blå tröja, och kortbyxor. Strumpor. Han gick in till barnen. De sov i sina sängar. Det var ett fint rum, tyckte han. Ängsblommor på tapeterna. En hög gammal byrå av ek. Fönster i söder. Han tyckte mycket om barnen. Gick tillbaka till rummet. Kaminsluckan stod öppen. Några förkolnade vedträn låg på botten. Vedkorgen var nästan tom. De brukade få ved av Toms broder. Jam tyckte mycket om honom. Han var där igår, och lämnade ved. Jam gick ut i köket.

Ida fick syn på honom. Hon tog av lurarna, och rusade fram. De kramades, och satte sig sedan på verandan. De talade om livet. Glädjeämnen och bekymmer. Tom gäspade. Han vaknade, men låg kvar i sängen, och tänkte på brodern, som varit hos dem igår. Han tyckte mycket om brodern. Brodern hade en skogsfastighet. Den låg vid vägens slut. Även GPS:n hade svårt att hitta. Han hade ett stort hus, och fem mindre. En mycket stor lada, och en stor vedbod. En extra fyrhjulsdriven bil. En traktor, och en vedsläp. Ladan var full av verktyg, och maskiner. Han skötte skogen. Gallrade och fällde träd. Drog hem träd, och sågade bräder. Byggde ut vedboden på gammaldags vis, fast det nog inte behövdes. Han hade solpaneler stående mot väggen, på en ram som Tom hjälpt honom med. Ett växthus så klart, med gurkor, tomater, och annat. Trädgården var full med svarta, och röda, vinbär. Äpplen och fruktträd, förstås. Tom gäspade. Han sträckte på sig. Satte sig upp i sängen. Tog av nattröjan. Tog på en ny blå, och jeansshortsen. Agnes sov. Han tittade till barnen. De älskade små sov förstås djupt. Gick ut i köket. Ida såg honom. ”Hurra”, utbrast hon. Han kramade de båda små.  Till frukosten skall vi äta även vinbären som vi fick igår, sade Tom. Jag kan berätta om vinbär, sade Ida.

Hon berättade. Röda vinbär, Ribes rubrum, är en buske inom vinbärsläktet och familjen ripsväxter. Det är även namnet på frukterna som hänger i små klasar från buskarna, som blir en till två meter höga. Växten förekommer mest i buskage och på steniga ställen över hela landet. I odling har den förekommit åtminstone trehundra år. Bären är cirka en halv centimeter i diameter och kan användas till att göra gelé, saft eller sylt. Bladen kan användas till att göra vin. Mycket intressant, tyckte Tom. Jam kunde hålla sig för skratt. Tom öppnade kylskåpsdörren. Han tog fram mat till de små, och en frukt, till sig själv. Gjorde kaffe. Jam begärde ordet. Han sade. Växthuseffekten är en grundläggande egenskap hos jordens klimat. Den påverkar balansen mellan inkommande solstrålning och utgående värmestrålning. När vi talar om växthuseffekten i samband med klimatförändringar menar vi ofta en förstärkning av den för livet på jorden livsnödvändiga och naturliga växthuseffekten. Mycket intressant, tyckte Tom. Ida gnagde på sin potatis. Jam åt sin kattmat. En halv burk, räckte till frukost.

Jam fortsatte sin föreläsning. Största delen av den inkommande solstrålningen passerar genom atmosfären och värmer upp jordytan. Den uppvärmda jordytan sänder i sin tur ut värmestrålning vars passage till del effektivt hindras av växthusgaserna i atmosfären. Spännande, tyckte Tom. Ida hade övergått till moroten. Tom smuttade på kaffet. Nu återstår bara de svarta vinbären, sade han. Jag vet en del om svarta vinbär, sade Ida och var glad igen. Svartvinbärssylt med nektarin och vanilj är en annorlunda och smakrik sylt med goda och fräscha ingredienser. Med nektariner, svarta vinbär och vaniljstång skapar man en otroligt god sylt! Intressant, tyckte Tom. Jam sörplade mjölk. Ida var klar med maten. Vad skall vi göra idag, undrade hon? Vad vill du Jam frågade Tom? Vad tänker du rösta på, undrade Jam? Varför frågar du nu? Det är fyra år kvar till valet. Jag tänkte på växthuseffekten. Betyder den ingenting för dig? Den betyder mycket men nu pratade vi om vad vi skall göra idag? I så fall vill jag gå till stora stranden, sade Jam. För övrigt tycker jag att du skall rösta grönt, sade han. Tom hämtade ryggsäcken. Han packade ned badgrejer och mat. Är vi vänner nu, undrade han? Vi är de bästa vänner i världen, svarade de små. Bra för jag älskar er, slutade Tom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar