söndag 16 november 2014

Plats


Plats.

Kaninen Ida sträckte på sig. Hon satte sig upp, och såg sig runt. Katten Jam låg på sin plats. Han sov. De var ute på ön. Ida och Jam delade rum. Det lilla rummet på första våningen. Det var tidig morgon. Ida lade sig ned igen. Hon slumrade en stund. Halvsov. Jam gnydde i sömnen. Han drömde om möss. Möss som var svåra att fånga. Han vaknade. Han satte sig upp, och såg sig runt. Ida låg på sin plats. Hon sov. Tänkte Jam. Han sträckte på sig. Steg upp. Tog av pyjamasen. Satte på kortbyxor och en tunn tröja. Ida vaknade. Hon såg på Jam en stund. Sedan steg hon också upp. Hon tog av nattlinnet, och klädda sig. Hon tog på en tunn gul kjol, och tröjan sedan igår. En rosa t-tröja. Jam öppnade dörren till hallen. Sval luft slog emot honom. Dörren till Toms och Agnes rum var stängd. Han gick in på toaletten. Den hade Tom gjort i ordning. Plastgolv och vattentåliga tapeter. Nytt porslin. Ny duschkabin. Ida gick ut i köket. Det hade Tom gjort i ordning. Nedtill var skåpluckorna grå. Upptill var de blå. Tapeterna hade ett gammaldags mönster i vitt och blått. Hon skuttade fram till sin skål. Den var tom. Jam var klar på toa. Dörren var målad i gammaldags vitt. Han tassade in i vardagsrummet. Han såg sig kring. Möblerna var i björk. Väggarna vita nedtill. Upptill var det gula tapeter. Överst en fin gammaldags bord, med ett roligt mönster. 

Han gick ut i köket till Ida. Även Jams skålar var tomma. Lika bra att gå ut, sade han. Jam öppnade ytterdörren, och krokade upp den. Solen värmde i öster. De gick ned för trappan. Toms installationer på väggen hade blivit fler. Den Svenska flaggan var förstås ingen installation. Men det gamla nätflötet var säkert det. En stor grön glaskula. Fiskespöet också. Gräset på ängen var högt men glest. Det var blandat med ängsblommor. Hundkex växte höga. Tusen rotskott från körsbärsträden bredde ut sig. Gullmora och blåklockor trivdes. Violer och rödklöver fann platser. Jam tassade först. De gick stigen till äppelträdet. Trädet var som ett vitt hav av blommor. Syrenerna var röda och vita. De satte sig i solstolar i bersån. Tom sträckte på sig. Han vände sig mot Agnes. Hon sov lugnt och tungt. Han reste sig ur sängen. Himlen var blå. Han såg sig i spegeln. Han hade gått ned tre kilo. Det var onödigt mycket. Ett kilo vore lagom. Han hade sin randiga pyjamas. Bytte till shortsen och en tunn tröja. Han gick ut i köket. Tog fram frukost till Jam och Ida. Värmde vatten till sig själv. Gick in till deras rum. Tomt. Då är de ute, tänkte han. Gick tillbaka och blandade till kaffe. Lade upp alltsammans på en bricka. Den tunna röda. Gick ut på trappan. Solen värmde. 

”Hurra”, skrek Ida, när hon såg honom. Han gick försiktigt ned för trappan. Sopsäcken såg full ut. Nåja, de tömmer i morgon, tänkte han. Gick stigen fram mot de små. Satte frukosten på bordet. Det var en kokt potatis, och en morot till Ida. Kattmat och mjölk till Jam. Kaffe och en banan till honom själv. Ida var glad. Hon ville berätta någonting. Något litet till maten. Ida hade länge önskat sig en hund. Hon visste vilken ras hon tänkte sig. Labradoren har under flera år toppat listan på de populäraste raserna i Sverige. Det visar att labradoren är en omtyckt ras som finner nya anhängare varje år, men det innebär samtidigt att rasklubben måste se upp med de fallgropar som riskerar att drabba populära raser. Därför har vi ett långsiktigt hälsoprogram för att värna om rasens framtid. Som rasklubb arbetar vi även med jaktliga och exteriöra frågor som kännetecknar labradoren och gör rasen så unik, både som apportör i jaktmarkerna, trevlig allroundhund, och som älskad familjemedlem. Mycket intressant, tyckte Tom. 

Var har du läst detta, undrade Jam? Han ville inte alls ha någon hund. Dessutom blev han irriterad på Ida igen. Låt oss istället tänka på trädgården här, tyckte han. Du vet säkert vilka sorters äpplen och päron du tycker är goda. Men minst lika viktigt för ditt fruktträds utveckling är att trädet är garanterat friskt, att det får plats utan att behöva stympas, och att det lever så länge du hoppas på. Tom höll med. Du har rätt Jam. Vi borde plantera några päronträd. Äpplen behövs väl inte mer? Jam var färdig med kattmaten. Han övergick till mjölken. Han sörplade. Det är fult att sörpla, sade Ida. Hon hade gått över till sin morot. Tom tog det sista kaffet. Han åt bara en banan till frukost. Nu hade han dessutom gått ned till bara ett ägg till kvällsmat. Det syntes i ansiktet att han magrat, sade Agnes. Solen nådde nu över syrenerna, och började värma. Bersån var låg och nyplanterad. Köpta syrener blandat med egna skott. Vad skall vi göra idag, undrade Tom? Jam var fortfarande lite sur över Idas föredrag om hundar. Skit samma. Jag tycker om dig ändå Ida, slutade han med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar