onsdag 26 november 2014

Skogen


Skogen.

Katten Jam sträckte på sig. Han var på sommarstället i skogen. Han satte sig upp. Såg sig kring. Ida sov i sin bädd. Tom låg i sängen och sov. Agnes låg bredvid. Hon sov. Han reste sig upp. Skuttade upp till fönstret. Såg på himmelen. Den var blå. Han hoppade ned igen. Han tog av pyjamasen. Satte på en tunn tröja, och shortsen. Han gick ut i övre hallen. Sval luft strömmade mot honom. Sköt igen dörren efter sig försiktigt. Gick fram till trappan. Den var nymålad igår av Tom. Snyggt ljusblå. Han tassade sakta ned till hallen nere. Dörren till verandan var stängd. Han öppnade dörren, och tittade in. Skålarna var tomma. Gick tillbaks till hallen. Dörren till vardagsrummet stod öppen. Gick in dit, och tänkte på Toms farbror. Han brukade alltid sitta i den sköna fåtöljen, när han var på besök. Jam tog tillfället i akt, och hoppade upp i den, och satte sig bekvämt. Den öppna spisen hade några förkolnade pinnar på botten. Den var inte använd på länge. Den användes ofta när Toms farbror levde. Jam tyckte mycket om honom. Han hette Uno. Hans närmste vän hette Knut. De fäktades alltid med pekfingret. Det slutade alltid med att man blev kittlad på magen. Det tyckte Jam om. Uno älskade fina stora bilar. Oftast Amerikanska. Uno var rastlös. Han kunde aldrig stanna hos en flickvän. 

Till slut emigrerade Uno till Australien. Där trivdes han, av breven att döma. En natt tappade han kontrollen över bilen, i en tunnel. Ida sträckte på sig. Hon satte sig upp. Jams plats var tom. Barnen sov i kökssoffan. Tom och Agnes sov i sängarna. Hon hade sitt röda nattlinne, på sig. Ställde sig upp, och bytte till en gul kjol, och en rosa blus. Dörren stod på glänt. Hon hade drömt att trädgården var full av maskrosblad. Gick ut i övre hallen. Där var lite svalare, än i sovrummet. Några sömniga flugor vaknade och surrade runt en stund. Lade sig till ro igen. Hon skuttade försiktigt ned för den nymålade trappan. I nedre hallen fick hon syn på Jam, där han satt i fåtöljen. Hon rusade in till honom. De kramades, och satte sig på golvet. De talade om livet, bekymmer, och glädjeämnen. Ida blev sömnig. Hon gick över till soffan, och lade sig. Hon halvslumrade. Jam satte sig på verandan. Han tog på lurarna. Det var Roy Orbison. ”Anything You Want, You Got It”. Tom sträckte på sig. Han satte sig upp i sängen. Agnes låg bredvid. Hon sov lugnt. Barnen sov i sin säng. Han reste sig upp, och såg ut genom fönstret. Han tog av nattröjan, och bytte till en ny. Tog på jeansshortsen, och svarta sockar. Kaminsluckan var stängd. Han öppnade sovrumsdörren. Sval luft strömmade mot honom. Han tittade på klädgarderoben, och gick fram till trappan. Den var nymålad och fin. 

Han undvek de knarrande trappstegen, och gick försiktigt ned. Han kom ned i hallen. Gick ut på verandan, och såg Jam sitta där. Jam tog av lurarna. De kramades. Gick in i köket. Var är Ida, undrade Tom? Då kom hon in i köket. Jag har någonting att berätta, sade hon. Det handlar om maskrosblad. De går att äta även för människor. Samma sak med rötterna. Men för att nu hålla oss till bladen. De är rätt beska, men späda är förstås minst beska. I sallad använder man med fördel vanlig salladsdressing och låt bladen dra i den ett tag, plus att man inte tar bara maskrosblad utan blandar med annat. I matlagning så kan man nog ta med dem i t.ex. soppa och lite allt möjligt där man kan använda bladgrönt, men även där blanda med annat och inte ta bara maskrosblad, för det kan bli lite väl mycket. Soppa på maskrosblad, nässlor, lök och t.ex. potatis eller morötter är väl inte fel, t.ex. Mycket intressant, tyckte Tom. Jam skruvade på sig. Jag vill ha min vanliga mat, ansåg han. Tom gick fram till skafferiet. Han öppnade dörren och rotade på hyllorna. Jams mat var slut i skåpet. 

Han gick ned i källaren. Där fanns kattmat i mängder. Tog med tre burkar upp, och ställde in två i skåpet. Serverade mat till de små. Tog fram en banan, till sig själv. Satte på kaffevatten. Ida blev klar först. Jam hade mjölken kvar. Han gjorde ett uppehåll, och började tala. Den som bekänner sig till islam kallas muslim. Islam är idag världens näst största religion, efter kristendomen, med omkring en och en halv miljarder utövare eller tjugoen procent av mänskligheten. Det finns två större grenar av islam. Sunni med niohundra femtio miljoner anhängare, och shia med etthundra trettio miljoner anhängare, samt en mindre, ahmadiyva med tjugo miljoner anhängare. Mycket intressant, ansåg Tom. Ida hostade. Jam övergick till mjölken. Han sörplade. Tom smuttade på sitt kaffe. Jam blev färdig med mjölken. Tom plockade undan disken. Han sköljde ur skålarna, och sin kaffemugg. Tycker vi om varandra nu, undrade Tom? Vi älskar varandra, svarade de små!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar