lördag 15 november 2014

Lägenhet


Lägenhet.

Katten Jam och Kaninen Ida var vakna. De var i lägenheten. Tom sov. Ida var upprörd. Hur länge tänker han sova, undrade hon. De gick in i vardagsrummet. Där var fint. Hela lägenheten var totalt renoverad.  I hallen var det nedre partiet klätt med panelbrädor. De var vitmålade på Toms initiativ. Allt var gjort efter Toms tankar. Upptill satt gula tapeter. Golvet hade nylagd parkett. En furubänk stod närmast ytterdörren. Vardagsrummet hade den gamla fina ekparketten kvar. Bara nyslipad. Bokhyllorna var i brunlaserad björk. Tapeterna ljusblåa. Toms diplom hängde på väggen. Under fanns skrivbordet med deras dator. En laptop mac. TV:n stod bredvid. En bäddsoffa fanns under en stor oljemålning. Vid andra väggen stod Toms keyboard. En liten förstärkare. En mixer och en ekomaskin. De gick ut i köket. Jam gick på toaletten. Den var också renoverad. Badkaret var borta. Kaklet var vitt. Klinkersna blå. En flott duschkabin vid ena väggen. En liten tvättmaskin. Jam gick ut till Ida i köket. Köket var tvådelat, med en separat matplats. Nytt parkettgolv. Vita luckor. Diskmaskin. Ida var sugen och hungrig. Hon hade sin gröna kjol på sig. Jam hade kortbyxor. Tom sträckte sig. Han var trött. Det var dags att gå upp. Klockan var sju. ”Hurra”, utbrast Ida när hon såg att han vaknat. Han steg ur sängen. Tog av pyjamasen. Sängen var bred. Kläderna låg i en fåtölj. Under fönstret stod en byrå i björk. 

Han klädde på sig. Kortbyxor och en tunn liten tröja. Svarta strumpor. Korgen med smutstvätt var halvfull. Snart dags att tvätta, tänkte han. Ida kom rusande in. De kramades. Jam kom in. Han kramades också. En oljemålning på Agnes hängde på väggen. Är ni hungriga, undrade han? Vi är vrålhungriga, svarade Jam. Tom öppnade kylskåpsdörren. Han tog fram en kokt potatis och en morot till Ida. Kattmat och röd mjölk till Jam. En banan till sig själv. Han serverade de små. Fyllde vattenvärmaren med vatten lagom till en stor kopp. Hällde en matsked näskaffe i en stor mugg, och fyllde varmt vatten på. Ida gnagde på potatisen. Jam åt sin kattmat. Tom tog sin banan. Allt var lugnt. Då sade Ida, jag kan berätta om katter. Ja, gör gärna det, sade Tom. Ida berättade. Det finns flera olika kattraser och generellt kan sägas att oavsett ras är katter sällskapliga, tillgivna och oftast alldeles utmärkta som innekatter! Begreppet raskatt innebär att katten är stambokförd och har en stamtavla utfärdad av ett godkänt förbund. Att välja raskatt ger ett mått av säkerhet då varje ras är avlad efter särskilda egenskaper och detta ger möjlighet att veta vad du har att vänta dig av din katt. En katt som inte är stambokförd, utan stamtavla, betraktas som en huskatt, oavsett hur den ser ut eller vilka föräldrar den har. 

Mycket intressant, tyckte Tom. Jam satte i halsen. Har vi inte talat tillräckligt om raskatter, tyckte han. Däremot kommer jag osökt att tänka på en sjukdom Ida slipper få. Trots att hon är elak alltså. Jam föreläste. Prostatacancer innebär att det bildas en elakartad tumör i prostata, oftast i den yttre delen av körteln. Det kan därför dröja ganska länge innan cancertumören trycker så mycket på urinröret att det ger problem med vattenkastningen. Prostatacancer i tidigt skede brukar därför inte ge några symtom. I senare stadier kan prostatacancer ge samma symtom som den godartade prostataförstoringen, det vill säga svag urinstråle, svårt att ”komma igång” och tätare urinträngningar. Om symtomen beror på cancer brukar de utvecklas snabbare, ofta under ett år eller två. Det kan också komma blod i urinen; detta är ett symtom vars orsak alltid ska utredas. Det finns inget samband mellan godartad prostataförstoring och prostatacancer. Det är två helt olika sjukdomar. Samma person kan ha båda sjukdomarna samtidigt. Ibland ger prostatacancer symtom först när den spridit sig utanför prostatakörteln. Vanligaste symtom är då smärtor i ryggen eller höfterna på grund av spridning till skelettet. 

Viktminskning, trötthet, blodbrist eller bensvullnad kan någon gång vara de första tecknen på prostatacancer. Sådana symtom kan förstås också ha många andra orsaker. Mycket intressant, tyckte Tom. Helt ointressant, menade Ida. Hon kände sig tilltufsad. Jam mådde bra. Han var färdig med kattmaten, och började slurpa mjölk. Ida förstod inte att Jam kunde veta så mycket. Hon blev klar även med moroten. Tom tog det sista av kaffet. Vad vill ni göra idag, undrade han. Vi vill bada, sade Jam. Ida muttrade något. Tom gick ut på balkongen. Vädret verkade ok. Han tog undan disken, och sköljde av tallrikarna. Då packar jag ryggsäcken, sade han. Han hämtade den i hallens stora garderob. Vad är det Ida, undrade han. Du verkar lite nere. Hon är bara långsint, sade Jam. Det går snart över. Tom plockade ned utflyktsmat i ryggsäcken. Ida såg glad ut igen. Hon älskade att bada. Jag förlåter dig Jam, sade hon. Du måste nog alltid vara bäst Jam. Egentligen är det ditt problem. Inte alls mitt. Jag vet att du egentligen är snäll. Jag älskar er båda, slutade hon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar