torsdag 13 november 2014

Solstol


Solstol.

Katten Jam och Kaninen Ida satt i solstolar i trädgården. Ida var upprörd. Jam var sur. Det är inte länge sedan du började tala. Nu verkar det som du vill ta över helt. Jam var irriterad. Både Tom och jag får stå i skymundan, medan du breder ut dig. Det var tidig morgon. Tom sov fortfarande. Han och Agnes låg i sovrummet på första våningen. Barnen sov i var sitt rum där uppe. Jam och Ida låg i lilla rummet på första våningen. Men nu satt de i trädgården, under äppelträdet. Det blommade med vita vackra blommor. Gräset var högt och blandat med ängsblommor. Körsbärsträden sköt massor av rotskott. De skulle slås ned när Tom slog gräset med lie så småningom. Tom vaknade. Han sträckte på sig. Steg upp och gick fram till fönstret. Himlen var blå. Det skulle bli en fin dag. Han tog av pyjamasen. Speglade sig i garderobsspegeln. Det var fyra garderober. Alla hade spegeldörrar. Han tog på jeansshortsen. En grön t-shirt. Strumpor. Han gick ut ur sovrummet. Stängde försiktigt efter sig. Hans älskade Agnes sov lugnt och fridsamt. Han stannade till i vardagsrummet. Det var reparerat av honom själv. 

Nedre halvan av väggen var vit. Sedan satt tunna trälister som han satt dit. De var vitmålade. Övre halvan var tapetserad i gult. Överst satt en bord med intressant mönster. Han var nöjd med resultatet. Dörren till köket var återställd till ursprunget. Stöpplat i grönt. Han gick in i köket. Det var också i ordning gjort av honom själv. Skåpluckorna var målade i grått nedtill och blått upptill. Målat med en nylonrulle. Det blev som sprutlackerat. Tapeterna var gammaldags vita och blå. Alla kuloledningar och hörn var vitmålade. Mycket proffsigt. Han öppnade kylskåpet. Tog fram en potatis till Ida. Kattmat till Jam. En banan till sig själv. Han tappade upp vatten i värmaren. Tog fram näskaffe ur ett skåp. En stor mugg ur ett annat. Blandade till. Lade kattmaten i en skål. Slog upp röd mjölk i en annan. Lade alltsammans på en bricka. Gick ut köksvägen. Rundade huset. Fick syn på Ida och Jam. ”Hurra”, skrek Ida. Äntligen, sade Jam. Tom ställde ned brickan på marken. De kramades. Solen stod i öster. De satt nu på rätt sida av huset. Den värmde fast den ännu stod lågt. Tom serverade maten. Ida fick sin kokta potatis. Jam sin kattmat och mjölk. 

Tom satte sig vid bordet med trädgårdsstolarna. Han åt sin banan och läppjade på kaffet. Vad skall vi göra idag, undrade Ida? Först skall vi äta färdigt, svarade Tom. Här finns mycket blåklockor på ängen, tyckte Ida. Vad vet ni om blåklockor, undrade hon. Jam fick mycket att stå i. Tom blickade upp mot skyn. Ida berättade. Liten blåklocka eller blåklocka är en växt med blå blommor. Blåklockan är vanlig över hela Norden och växer rikligt i framför allt brokigt blomstersmyckade "ängsbackar" och "örtbackar", som man kallar de varmaste och torraste delarna av den nordiska ängsmarken. På dessa platser framlockar högsommarens sol ett rikligt blomsterliv där blåklockan ofta förekommer.
Artepitetet rotundifolia i växtens vetenskapliga artnamn betyder "rundbladig" och syftar på de rundat hjärtlika eller njurlika bladen i de rosetter som bildas under växtens första år. De bygger genom sitt näringsarbete upp växtens underjordiska, mångåriga grensystem, varifrån de blommande och fruktsättande skotten ska utvecklas. På detta skott finns däremot endast små och smala blad, eftersom deras huvuduppgift inte är näringsarbetet. Mycket intressant, ansåg Tom. Fullkomligt oviktigt, tyckte Jam. Däremot är vetenskapliga frågor intressanta och viktiga, tyckte han. Vad tänker du på undrade Ida snällt? Jag tänker just nu på blodtryck, sade Jam. Han föreläste. 

Att drabbas av lågt blodtryck eller blodtrycksfall är vanligtvis ofarligt. Många gånger känner den drabbade inte av det låga blodtrycket alls och är helt symtomfri. Det finns dock ett antal olika symtom som förknippas med lågt blodtryck och de kan ge stora besvär. Även om att ha lågt blod tryck är i sig inte farligt kan däremot en del av symtomen vara besvärande och t.o.m. farliga. Blodtrycksfall kan drabba vem som helst t.ex. om man ställer sig upp lite för häftigt är det inte ovanligt att man drabbas av yrsel eller känner att det svartnar för ögonen. Är man dessutom trött eller har ätit för dåligt blir effekterna av ett blodtrycksfall så mycket värre. Om man lider av lågt blodtryck och utsätts för ett blodtrycksfall uppstår de symtom som förknippas med hypotension. Mycket intressant, tyckte Tom. Ida sniffade i vinden. Förr hade jag lågt blodtryck, sade Tom. Nu har jag högt. Jag äter medicin mot det. Ida var klar med sin potatis. Jam hade bara lite mjölk kvar. Tom tog det sista kaffet. Ida har blivit besvärlig, klagade Jam. Ida skuttade ut på ängen. Jag tycker att hon blivit lite mer utåtriktad, sade Tom. Det är bra. Vi är i Söderhavet, ropade hon. Hon klättrade upp i äppelträdet. Palmerna är höga här, utbrast hon. Mannar kom hitåt! Jag siktar ett fartyg vid horisonten. Gör kanonerna redo. Hon är bara gullig, sade Tom. Jag älskar er båda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar